16.05.2012. / 09:10

Autor: Hina

Hollande u Berlinu:

Vrijeme za razmatranje antikriznih EU mjera

"Ja sam spreman staviti sve na stol na summitu EU-a 23. svibnja, uključujući i euro-obveznice", koji su dosad bili tabu tema za Njemačku, kazao je Hollande, ponovivši da želi ponovne pregovore o fiskalnom paktu, ali je odmah dodao da ih neće poticati prije konzultacija s kancelarkom

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu da Europa mora razmotriti sve moguće mjere koje mogu potaknuti ekonomsku aktivnost i rast, javljaju agencije.

Hollande, koji mjerama za poticanje rasta želi ublažiti politiku stroge štednje kakvu zagovara Berlin, rekao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Merkel da Francuska i Njemačka žele da Grčka ostane u eurozoni i kako se nada da će isto pokazati i grčki birači na novim izborima 17. lipnja.

"Nadam se da Grcima možemo poručiti da je Europa spremna dodati mjere za poticanje rasta i potporu ekonomskoj aktivnosti", kazao je Hollande.

Njemačka i Francuska voljne su razmotriti "mjere za rast u Grčkoj, ako ta zemlja to zatraži", rekla je Merkel, koja je, kako javljaju agencije, dodala da postoje neke općenite "točke razumijevanja" između nje i Hollandea po pitanju poticanja rasta.

"Kada govorimo o rastu, suglasni smo da sve ideje i prijedloge treba staviti na stol i vidjeti što nam sve stoji na raspolaganju, kakve zakonske mogućnosti imamo da ih pokrenemo", dodao je.

"Ja sam spreman staviti sve na stol na summitu EU-a 23. svibnja, uključujući i euro-obveznice", koji su dosad bili tabu tema za Njemačku, kazao je Hollande, ponovivši da želi ponovne pregovore o fiskalnom paktu, ali je odmah dodao da ih neće poticati prije konzultacija s kancelarkom.

Unatoč delikatnosti sastanka, piše AFP, obje državnika na 'pressici' su djelovali opušteno i bili nasmiješeni.

Merkel je kazala da su Francuska i Njemačka "svjesne odgovornosti koju imaju za razvoj Europe" i da im je dužnost raditi zajedno.

Hollande je dodao da je dvije zemlje žele zajedno raditi za europsku dobrobit i da on želi uravnotežen i odnos pun poštovanja između Pariza i Berlina.

Hollande je, inače, imao težak prvi radni dan. Krštenje mu nije bilo vatreno, nego vodeno. Osim brojnih obaveza, polaganja prisege, nastupnog govora, nekoliko protokolarnih dužnosti, imenovanja premijera i prvog putovanja u inozemstvo, pratile su ga i silne neprilike s lošim vremenom. Prvo je pokisao do "gole kože" tijekom inauguralne parade, pa zatim nakon presvlačenja još jednom na svečanosti polaganja vijenca na grob neznanog vojnika kod Slavoluka pobjede.

Putem do Berlina njegov je predsjednički zrakoplov pogodio grom pa se morao vratiti u Pariz i iz sigurnosnih razloga sjesti u drugi. Kako je u do tada sunčani Berlin kasnio dva sata, sustigla ga je oluja koja ga je cijeli dan pratila u Francuskoj i "oprala" ga i u Njemačkoj. Prije susreta s kancelarkom Merkel morao se presvući i treći put.

Hollandeove nevolje s nevremenom tako su se pretvorile u glavnu šalu francuskih medija, posebno satiričkog tjednika Le Canard Enchaine koji je tome posvetio cijelu svoju naslovnicu.

Njemačka kancelarka bila je blaža i nakon radne večere sugerirala da je Hollandeov dolazak u Berlin unatoč udaru groma možda dobar predznak njihove buduće suradnje.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 16.05.12. 15:52

Bla, bla, bla, bla. Sve će pasti u vodu. Koji naivac.
Imamo rješenje - patriotpokret.com.hr


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika