16.05.2012. / 10:40

Autor: Hina

Miklenić, Ivan:

Žrtvovanje na oltaru sekularizma

Podsjećajući na poziv hrvatskih biskupa zastupnicima da ne donose zakone koji su moralno-pravno štetni, u komentaru "Političke stranke i savjest" glavni urednik Ivan Miklenić napominje kako je "očito da su neki zastupnici žrtvovali svoje zajedništvo s Crkvom da bi udovoljili stranačkoj stezi"

Ivan Miklenić (Photo: Marko Lukunic/PIXSELL )Ivan Miklenić (Photo: Marko Lukunic/PIXSELL )Katolički tjednik "Glas Koncila" u novom broju piše kako se još jednom očitovalo kako je "stranačka stega bila važnija od savjesti" za one zastupnike koji se deklariraju kao katolički vjernici, a prihvatili su nacrt Zakona o potpomognutoj medicinskoj oplodnji.

Podsjećajući na poziv hrvatskih biskupa zastupnicima da ne donose zakone koji su moralno-pravno štetni, u komentaru "Političke stranke i savjest" glavni urednik Ivan Miklenić napominje kako je "očito da su neki zastupnici žrtvovali svoje zajedništvo s Crkvom da bi udovoljili stranačkoj stezi".

On je Gospodin vaš, nema političke stranke osim njega

"Oni zastupnici koji se deklariraju kao katolici takvim svojim glasovanjem podcijenili su važnost crkvenog zajedništva i dali prednost svojim i partikularnim interesima i tako se distancirali od Crkve Kristove", napominje se u komentaru i dodaje: "Premda je savjest pogažena, nije i ne može biti ubijena ni zauvijek ušutkana".

Miklenić pita nije li prepoznatljivo da je s obzirom na najnoviji odnos prema žrtvama partizana i komunističkog režima savjest žrtvovana i pogažena - da bi se branilo politička stranka, politička ideja i povlaštenost u suvremenom hrvatskom društvu?

Ne izusti zločine u Oluji

"Što bi ti isti koji danas brane komunističke zločine i zločinački komunistički sustav rekli da je hrvatski predsjednik 8. kolovoza 1995., kad se Hrvatskoj vojsci kod Gline predao 21. korpus JNA, naredio da se vojnike koji su predali i civile koji su napustili svoje domove odvede na razna stratišta i dijelom pobije a dijelom natjera na pješačenje više stotina kilometara: pa tko preživi – preživi? Bi li rekli da su bili na krivoj strani ili da nisu nedužni?", pita komentator.

Smatra da istinu i savjest, kao Božji glas, ništa i nitko ne može ubiti, pa će neizbježno iščeznuti i obrana i opravdavanje svih zločina.

Nemaju drugih kandidata osim njega

Miklenić upozorava kako se u današnjoj Hrvatskoj događa stanovito diviniziranje političkih stranka, i to do te mjere da se dovode u pitanje elementarna etička i demokratska načela.

"Nije li npr. oblik diviniziranja Socijaldemokratske partije (SDP) kad radi očuvanja slike o monolitnosti provodi tobožnje izbore za predsjednika stranke sa samo jednim jedinim kandidatom?", pita u komentaru, dodajući: "Nije li više nego očito da Hrvatska kao tranzicijska zemlja tek treba doseći stvarne demokratske standarde na svim područjima društvenoga života, a pogotovo u samim političkim strankama, bez čega nužno zapinje svaki pokušaj demokratizacije?"

Vezane vijesti

Prideom i Jovanovićem odvraćaju od stvarnih problema

Prideom i Jovanovićem odvraćaju od stvarnih problema

Katolički tjednik "Glas Koncila" u novom broju piše da je nevjerojatno kako se u hrvatskoj javnosti olako, od buha stvaraju slonovi i upravo je… Više

Komentari

registracija
17/6/05

torpedo, 16.05.12. 11:18

Mislim da bi po tom demokratskom standardu kojeg GK priziva, Crkva trebala bit odvojena od drzave..


registracija
28/4/10

Zvonko, 16.05.12. 11:32

"Što bi ti isti koji danas brane komunističke zločine i zločinački komunistički sustav rekli da je hrvatski predsjednik 8. kolovoza 1995., kad se Hrvatskoj vojsci kod Gline predao 21. korpus JNA, naredio da se vojnike koji su predali i civile koji su napustili svoje domove odvede na razna stratišta i dijelom pobije a dijelom natjera na pješačenje više stotina kilometara: pa tko preživi – preživi? Bi li rekli da su bili na krivoj strani ili da nisu nedužni?"

Ogledni primjer kako se odnose jugonostalgičarski elementi u Hrvatskoj te međunarodna zajednica prema borbama za Jugoslaviju i samostalnu i suverenu Hrvatsku.

Čestitke Mikleniću za ovu usporedbu!


registracija
1/3/11

Laudate, 16.05.12. 11:45

I ovaj članak dokazuje da je u ovom času Crkva najrazboritiji i najsvjesniji nacionalni element u Hrvatskoj.


registracija
16/6/10

nosonja, 16.05.12. 12:38

Norveška vlast "raskrstila" s crkvom: Parlament izglasao ukidanje službene državne religije....................dobra vijest!!! Oni su shvatili.


registracija
30/9/09

davor12345, 16.05.12. 13:08

Ova usporedba je dobra ali ne treba zaboraviti kontekst! Zločine ne treba opravdavati bilo čije. Hrvatski vrhovni zapovjednik 1995. nije želio uništiti Srpski narod i vojsku pa mu se želi nametnuti da je, iako je bilo pojedinaca koji su to bolesno željeli te time samo činili štetu Hrvatskoj.. Tito bi uništio protivnike i da nisu činili zločine jer je on u to doba bio Staljinist i borio se protiv klasnog neprijatelja na boljševički način, slično kao Staljin koji je pobio poljake 1940. Crkva je tu najmanje pozvana suditi jer su zločini počinjeni u njeno ime kroz povijest veći od najvećih ganocida.


registracija
15/8/09

vergilia, 16.05.12. 14:06

Prvi put čujem da se saborski zastupnici "deklariraju kao katolici". Gdje to Sabor evidentira takvo deklariranje, postoji li neki spisak takvih zastupnika...ili što?? Pa da vidimo tko se usudio glasovati nekatolički, a na spisku je kao katolik! Ma, odmah mu treba dati nogom u dupe i van iz Sabora!..:))


registracija
9/5/10

lolobrigita, 16.05.12. 14:16

Ni riječi o lupežima i pomagačima,je li moralna vertikalo?
Najvažnije pitanje Hrvatske je svakako II svjetski rat?
Hitno ukinuti sva davanja,naplatiti poreze pa dijeliti sirotinji i dati obrazovanju.


registracija
24/3/10

bagsy, 16.05.12. 14:27

Gdje su ona stara dobra feudalna vremena,desetina gazdi,desetina crkvi...


registracija
24/7/11

mrvek, 16.05.12. 14:29

Bože ovj idiot nema granice i sere kao grlica. Brzo bi ja vas ušutkao da se mene pita. Šteta što me se ne pita. Sami bi sebi zarađivali lovu a ovako paraziti navikli živjeti od države i naivnosti vjernika. Vjernici moraju plaćati crkve ako hoće pogrebe, krizme, pričesti i što sve ne. Gamad parazitska. Za vrijeme Tita niste živjeli od državnih novaca i imali ste dosta a danas gulite ljude i državu da bi gradili palače od oniksa i biskupske dmove diljem Hrvatske. Ja sam mislio da su oni dušebrižnici pa bi te novce dali jadnim gladnim ljudima ili nekoj skupini ljudi izgradili stanove, ali ne. Oni grade sebi palače. I još dobivaju tolike plaće. Žašto župnik mora imati 5000-7000 kn plaću? Jel ne može to sebi ostvariti preko lemuzine i sl? UŽAS!


registracija
12/1/11

Patricija13, 16.05.12. 14:33

IM ima apsolutno pravo!!! Pojedini katolici u Hrvatskoj konzumiraju religiju kao Fast Food!


registracija
24/3/10

bagsy, 16.05.12. 14:36

Miklenić spominje stavljanje stranačke stege ispred 'zajedništva s crkvom'.
Zar ne vidi u što se crkva preobrazila u zadnjih 20 godina.
Zar ne vidi da nema nekakve razlike između crkve i vlasti.Ne spominjem grijehe pojedinih svećenika,koji su u najmanju ruku neoprostivi zbog njihovog položaja prema stadu.
Daj čovjeku vlast i vidjet ćeš kakav je,to se dogodilo s crkvom,dobili su određenu vlast i zloupotrebljavaju je.
Kada se crkva zadnji put oglasila po nekom pitanju koje se ne tiče direktno crkvenih (materijalnih) interesa?
Kada je zadnji put stala u obranu slabijih i nemoćnih?
Zar mislite da čovjek neće u raj zato što nije kupio sakrament kod lokalnog dilera sakramenata?
To nije crkva uz koju sam odrastao,sve je bruto i neto imam osjećaj.


registracija
12/1/11

Patricija13, 16.05.12. 14:48

Bagsy, crkva se samo tada javlja kada se govori o etičkim zakonima. Ako joj je zakonski odredjen dio poreza ne vidim razloga zašto ga ne bi uzela! A, ako se zakonski odredi da na to nema pravo, ja se ne bojim da će nestati. Ne bi to bilo ništa novo za nas vjernike!!!


registracija
12/1/11

Patricija13, 16.05.12. 14:52

Osim toga, ne razumijem zašto se pjenite. IM kritizira katolike koji pred izbore ližu oltare, a poslije izbora se ponašaju kao ateisti.


registracija
1/3/11

Laudate, 16.05.12. 15:17

Da mi je znati gdje novinari prolaze tečaj kako sa podnaslovom koji nema ništa s tekstom blatiti po Hrvatskoj.

Ili je to pitanje genetike, a ne škole koja se prolazi.


registracija
12/1/11

siziff, 16.05.12. 15:42

"ON JE GOSPODIN VAŠ, NEMA POLITIČKE STRANKE OSIM ( I IZNAD) NJEGA"


HE HE, vrlo duhovito rečeno, ali naželost nije 100 % točno, jer iznad njega stoje komunjare, koje nikako da izgube na snagi

Dokaz; sav komunjarski okot koji nostalgično cvili po ovim stranicama (i šire)


registracija
24/7/11

mrvek, 16.05.12. 15:42

Patricija IQ 13 nije te bilo dugo. Niste nakupili nešto novaca vi u inozemstvu za vaše crnotrbare na prošlim izborima iako si tvrdila da će uvjerljivo pobijediti bjeloglava srpska kokoš.


registracija
22/4/12

nesolipamet, 16.05.12. 15:45

HRK pljuc na pedofile.


registracija
1/3/11

Laudate, 16.05.12. 17:10

Ovaj Miklernić mi dođe nekako kao jedini muški od pera u ovom hrvatskom medijskom miljeu koji ima hrabrosti nešto reći kontra općem rušenju hrvatskih i etičkih vrijednosti društva.

Eh da mi je dar pisanja pa da mu se pridružim.


registracija
1/3/11

Laudate, 16.05.12. 17:13

@mrvek
a i ti si mi neki muški, napao Patriciju po principu rekla-kazala.
Vodiš li ti stenograme svojih govora da se može provjeriti što si govorio ranije?


registracija
14/11/07

laufer, 16.05.12. 18:03

Kakvi su crkveni "velikodostojnici" - takvi su im i "vjernici".
Jedni i drugi se samo foliraju.
Biskupi i svećenstvo propovijedaju skromnost, smjernost, moralnost ... a žive u palačama, voze bijesne automobile, grabe novac i nekretnine gdje stignu. O "moralnom" životu da ne govorim.

Takvo im je i "stado".
Sve "vjernik" do "vjernika", a nikad više lopovluka, grabeža... pun Remetinec velikih vjernika.
To se redovno ide na mise, posti, prati vjerski kalendar... za krepati.


registracija
24/7/11

mrvek, 16.05.12. 18:27

laudate
zašto misliš da je to rekla-kazala. Sama je to pisala na ovom portalu. I to svima nama. A ti si taj koji napada bez razloga i to mene u ovom slučaju. Tipičan si svećenik kao i tvoje kolege. Licemjeran i "bogomdan".


registracija
24/7/11

mrvek, 16.05.12. 18:28

laudate
vodiš li ti stenogram koga si sve ovdje branio? Koje sve moraliste? Ako ne vodiš ti vodi onaj tvoj šef gore koji će ti jednom to sve predočiti.


registracija
1/3/11

Laudate, 16.05.12. 18:34

@mrvek
isprika za napad


registracija
12/1/11

Patricija13, 16.05.12. 19:46

@mrvek Sjedi, jedan! Tema je Miklenićev komentar u GK.
Kad sam ja s mojih trinaest to uspjela dokučiti, pitam se kako je to tvojoj inteligenciji izmaklo.


registracija
1/3/11

Laudate, 16.05.12. 20:29

Glas Koncila u ovom času brani boje slobodnog novinarstva.
Mnoštvo tiskovina i još vine novinara vole si tepati kako su liberalno orijentirani oslobođeni balkanskih veza koje ih sputavaju u gledanju i razmišljanju.

Ali, ali..... nitko da ustvrdi "car je gol" i kaže istinu.
Glas Koncila je zadnja obrana nacionalnih vrijednosti, etike i morala.
Bravo g. Miklenić


registracija
12/1/11

Patricija13, 16.05.12. 20:51

Aleluja!!!
Konačno ja i moja Crkva u potpunoj harmoniji!
Osim ovog komentara IM upravo pročitala intrvju nadbiskupa Božanića u VL.


registracija
24/7/11

mrvek, 16.05.12. 21:01

Jeste li se pomolili prije nego ste dali glasove lopovima i kvazi hrvatima?


registracija
24/7/11

mrvek, 16.05.12. 21:11

patricija IQ 13
ja tebi ne bi dao niti jedan. Onaj tko ti ga je dao taj nije normalan. I nakon svega vi podržavate lopove i crnotorbare kojima se i sudi. podržavate pedofile i antimoraliste. I naravno da ste vi u inozemstvu veći hrvati od nas ovdje. Vi sve najbolje znate. Tolike ste hratine da ne želite živjeti u "svojoj" Hrvatskoj nego bježi negdje drugdje. Neću plaćati porez Hrvatskoj a glasovat ću. Nećete ni to dugo.


registracija
1/3/11

Laudate, 16.05.12. 21:36

Bozanić: "Kod nas je stalno prisutan fenomen podaničkog mentaliteta, o tome sam već svojevremeno govorio, a to znači da, ako netko samo migne iz Bruxellesa, ovdje će ga se odmah poslušati. No nismo isto tako otvoreni da čujemo što to narod želi."

Što reći osim bravo nadbiskupe Bozaniću. Zar od svih tih političara nema nikoga da to javno kaže ili se ne usudi reći.


registracija
14/11/07

laufer, 16.05.12. 23:06

Bozanić ima obraza pričati o podaničkom mentalitetu i Bruxellesu... on, kome šef sjedi u drugoj državi, Vatikanu.
Zar se već zaboravila Dajla?


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 16.05.12. 23:30

Bog i bogme baš ti je dobar taj tvoj BogZnanić redovniče.

Na mali mig iz Vatikana odmah je raspoklanjao sve što se Talijanima svidjelo. I bio je doista otvoren za narodne želje, sve do jedne, mora se priznati.

Sada nam je samo nadati se da se Talijanima još što ne svidi.

Pravi domoljub...


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 16.05.12. 23:33

Članak je inače žalopojka nad operacionalizacijom Mraka, a što teledirigiranim žrtvama vjeronauka teško može do sive mase...


registracija
15/8/09

vergilia, 17.05.12. 10:37

Zanimljivi su komentari profesionalnih apologeta koji naprosto pršte od euforije na licemjerne izjave preuzvišenih Miklenića i Bozanića (koji se prigodno obratio naciji u terminski vrlo usklađenom trenutku sa spomenutim Miklenićem..:)) Oni koji se groze poslušnosti Bruxellesu istovremeno traže poslušnost svog stada milenijskoj hijerarhijskoj crkvenoj utvrdi – papi su poslušni kardinali, kardinalima biskupi, biskupima župnici, župnicima ono šaroliko brojno svećenstvo, a svima skupa – stoka sitnog zuba, takozvani vjernici u koje spadaju (naravno) i saborski zastupnici koji bi, vidi vraga trebali biti poslušni, a koja poslušnost podrazumijeva otklon od vlastite pameti i dužnosti koju su kao saborski zastupnici preuzeli. Poslušnost crkvi jedino je što se od njih traži, iako ih u te fotelje nije smjestila crkva, niti ih je ona birala na tu časnu dužnost.
Appropo ljudskih prava koja su sada spomenutim presvijetlima na pameti, bilo bi dobro da ih se podsjeti da crkva NIKAD nije pristupila niti potpisala dokument na koji se sada tako zdušno pozivaju, naravno da ga nije potpisala jer je djelovanje crkve duboku i široko u suprotnosti sa navedenim dokumentom. Da ga je potpisala, moglo bi ju se lijepo prozivati za kršenje ljudskih prava, ovako je zaštićena svojim kanonima – pa se prigodno može pozivati na što god želi. Licemjerje do neba, zato kad crkva zine o ljudskim pravima, onda se čovjek može na to samo pobljuvati.
I još malo o crkvenoj pedofiliji – kad je se presvijetli Bozanić već sjetio. Do nedavno je tvrdio da pedofilije u crkvi u Hrvata nema (pojedinačni slučajevi su sitnica u nekom posltotku koji se uopće statistički ne može iskazati), a sad kaže da je spreman iskorijeniti nešto čega ustvari - nema. Naravno da sam presvijetli Bozanić sam sebi skače u usta, misleći kako stoka sitnog zuba ima selektivno pamćenje prema pravilima crkve (što je, naravno u pravu). Presvijetli bi trebao odgovoriti kada će se pred svekolikom javnošću i pred zakonom pojaviti onaj zadnji stari pedofil koji se doslovno pred sudom javnosti i zakona sakrio u neki svoj sobičak – dok tog starog prdonju ne dovede pred policiju i sud, do tada sve što presvijetli zbori, unatoč i upravo zbog njegove halje i kape koju nosi je obično – smeće.


registracija
26/10/11

eezy, 17.05.12. 11:32

RKC nikada nije govorila o nekom demokratskom uredjenju. Sve je jasno ko`dan.
Upravo tako kako to navodi vergilija, te nema govora o nikakvom licemjerju.
Licemjerni su oni izabrani o naroda koji kao provode volju svojih biraca.


registracija
11/1/10

fluid, 03.06.12. 18:02

Svi ovi komentari su preslika stanja u Hrvatskoj. "Dva Hrvata-pet stranaka"! Malo nas je ,ali smo složni kao jedan."Nemože nam nitko ništa"- osim sami sebi !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika