16.05.2012. / 11:41

Autor: Nacional.hr

Prijedlog Sindikata nezaposlenih Hrvatske

Nezaposlenima pomoć korporacija, radnika i političara

"Novac bi se uzimao od saborskih zastupnika u iznosu od 15 posto plaće, zatim od sredstava za Crkvu također 15 posto i isti iznos za aktualnog predsjednika države", objašnjava predsjednica Sindikata

Photo: Patrik Macek/PIXSELLPhoto: Patrik Macek/PIXSELLSindikat nezaposlenih Hrvatske i bivše radnice Kamenskog su pred Hrvatskim saborom održali mirni prosvjed i zatražili podršku za njihovu ideju osnivanja Investicijskog fonda nezaposlenih.

Počasna predsjednica Sindikata nezaposlenih, Maja Marija Jelinčić, ističe kako bi se novac za fond prikupljao iz plaća zastupnika, financijskih sredstava za Crkvu, troškova aktualnog i bivšeg Predsjednika Republike, ali i od radnika te umirovljenika.

Izjavila je kako je u jednom intervjuu pročitala kako je ministar branitelja Predrag Matić spreman podržati njihov prijedlog.

"Novac bi se uzimao od saborskih zastupnika u iznosu od 15 posto plaće, zatim od sredstava za Crkvu također 15 posto i isti iznos za aktualnog predsjednika države", objašnjava predsjednica Sindikata.

Nastavlja kako bi se bivšem predsjedniku Stipi Mesiću za fond 'skidalo' 20 posto mjesečnih troškova, od banaka, INA-e, HT-a, Agrokora i drugih tvrtki uzimalo bi se 10 posto od dobiti. Od sredstava članarine HGK traži se 50 posto, kao i sve božićnice, regrese i uskrsnice zaposlenih u javnom sektoru.

U prijedlogu piše kako bi svi radnici s plaćom od 4 000 do 5 000 kuna izdvajali jedan posto za nezaposlene, oni s plaćom od 5 000 do 6 000 kuna davali bi dva posto i tako dalje sve do radnika koji imaju plaću preko 10 000 kuna koji bi izdvajali 10 posto. Jedan do pet posto neto prihoda trebalo bi uzeti i umirovljenicima koji imaju mirovine veće od 4 000 kuna, osim invalidima.

"Dolaskom nove vlade mi smo očekivali kako će s Markova trga zapuhati neki topliji vjetrovi, odnosno mislili smo kako ova Vlada ima programe za zapošljavanje. Sada vidimo kako to ova Vlada nema, kako su to vatrogasne mjere koje bi trebale stvoriti dojam kako se na nečemu radi. Međutim, ova Vlada nema empatiju za najsiromašnije i najugroženije, a to su nezaposleni i oni koji rade, a ne primaju plaću. Mi trebamo jesti danas, svoju djecu školovati danas i danas moramo plaćati svoje komunalne račune. Neće nam tu pomoći štednja na sms porukama nego radno mjesto. Ekonomska stabilnost je preduvjet slobode čovjeka i u tom pogledu, mi nismo slobodan narod ', rekla je Maja Marija Jelinčić i dodala kako je ogromna nezaposlenost rezultat pljačkaške pretvorbe i privatizacije koja je najveća od 2003. godine.

Komentari

registracija
17/6/05

torpedo, 16.05.12. 12:38

I kako bi onda taj Investicijski fond funkcionirao?
Gdje i kako bi taj fond investirao?


Mislim lako je ovako iz vedra neba izbaciti ideju. A da li je ostvariva, to je drugo pitanje.. Da ne bi to opet bila neka vrece bez dna iz koje bi se pojedinci financirali?

Ovo za skidanje 20% place Mesicu pokazuje koliko su ovi sto to traze u stvari neozbiljni i ispolitizirani.

Svi nesto ocekuju da im drzava dade. Nitko se nece pokrenuti.
Ako imas ideju za posao onda ulozi svoju imovinu i riskiraj svoj novac. Ako ne mozes naci posao u jednom mjestu, otidji u drugo, ako ne ide sa poslom u gradu, odi na selo. Alternative postoje.

Sad kad udjemo u EU, otvorit ce nam se EU fondovi - pa gdje su silni projekti koji bi mogi izvuci novce iz tih fondova (u milijardama eura) a ne ovo sto predlaze Sindikat nezaposlenih Hrvatske - koliko bi novaca tako mogli skupit - mozda desetke milione kuna max.

Nama treba investicijski potenicijal u stotinama miliona eura i dobri projekti.


registracija
3/9/10

vasiona55, 16.05.12. 13:04

Suprug i ja, dva dipl. ing.-a, sa zajedničkim mirovinama koje ne dosežu 1000 €, uzdržavamo osim nas još i dvije visokoobrazovane kćeri koje su na burzi, dvije unuke u pelenama, a vi samo recite, uzdržavat ćemi i vas. Jer, tko god u ovoj zemlji treba nešto namiriti namiruje od svih nas, ne pitajući se kako mi živimo. Čačiću, zadnje sam cipele kupila prije tri godine, a ne znam kad ću iduće, jer sqam se i prije tvoje ideje reducirala.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 16.05.12. 14:48

Što se tiče toplih vjetrova,ima toga u Saboru,samo znate gdje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika