16.05.2012. / 12:23

Autor: Hina

Mladićeva zločinačka namjera etnički očistiti BiH

Mladićeva ruka bila je u svim zločinima koje su njegove snage počinile nad tisućama građana BiH samo zato što nisu bili srpske nacionalnosti, kazao je tužitelj

ArhivaArhivaZločinačka namjera bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba bila je etnički očistiti Bosnu i Hercegovinu, poručio je u srijedu u uvodnim riječima tužitelj Dermot Groom na početku haaškog suđenja generalu Ratku Mladiću optuženom za genocid u BiH.

"Prije četiri dana prošlo je dvadeset godina otkad je Ratko Mladić postao zapovjednik vojske Republike Srpske ... Toga dana Mladić je počeo u punoj mjeri sudjelovati u kriminalnom pothvatu koji je već trajao. Toga dana preuzeo je zadaću ostvarenja zločinačkih ciljeva etničkog čišćenja velikog dijela Bosne vojnim putem. Toga dana počeo je izravno sudjelovati u teškim zločinima", kazao je tužitelj, kako ga prenose inozemni mediji.

Mladićeva ruka bila je u svim zločinima koje su njegove snage počinile nad tisućama građana BiH samo zato što nisu bili srpske nacionalnosti, kazao je tužitelj.

"Zajedničko tim zločinima je zločinačka namjera da se bosanski Muslimani i Hrvati trajno uklone s velikog dijela teritorija BiH, na koji su vođe bosanskih Srba polagali pravo. Zajednički su im i počinitelji ... zajedničko im je i to što je ruka Mladića vidljiva u svakom od tih zločina", naglasio je tužitelj.

On je poručio da su zločini Mladićevih snaga na nekim lokacijama dosegli razinu genocida a kao primjere tih zločina, tužitelj je naveo progon i ubojstva Muslimana širom BiH 1992. godine, ubijanje tisuća muslimanskih zarobljenika u Srebrenici u srpnju 1995., strijeljanje šestorice srebreničkih muškaraca i dječaka u Trnovu i topnički napad na sarajevsku tržnicu Markale u kolovozu 1995. godine.

Podsjetio je da je u Trnovu ubijen i 16-godišnji Dino Salihović, kojemu su na snimku zločina počinitelji govorili da će "umrijeti nevin".

"Do trenutka kada su Mladić i njegove snage ubile tisuće u Srebrenici, oni su dobro uvježbani u vještini ubijanja i efikasni u etničkom čišćenju", kazao je tužitelj, dok je general Mladić slušao bezizražajnog lica.

On se u sudnici pojavio u tamno sivom odijelu i mirno je slušao izlaganje tužitelja, povremeno zapisujući. Po ulasku u sudnicu podigao je palčeve i zapljeskao rukama.

Optužnica tereti generala Mladića u 11 točaka za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata. U dvije točke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih općina - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

U ostalih devet točaka tereti ga se za progon, istrebljenje, ubojstva, deportaciju, prisilno premještanje, teroriziranje i nezakonite napade na civile među kojima je i višegodišnja opsada i teror stanovnika Sarajeva te za uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

Mladić je prije godinu dana u Srbiji uhićen nakon 16 godina skrivanja, a o krivnji po optužnici odbio se izjasniti te je sud umjesto njega zabilježio da se ne osjeća krivim.

Groom je kazao kako je prije 20 godina Mladić postao zapovjednikom zločinačkog pothvata etničkog čišćenja nesrba kojeg je realizirao vojnom silom.

Kao dokaz da je Mladić bio svjestan da se taj cilj ne može ostvariti bez progona Muslimana i Hrvata, Groom je citirao Mladićeve riječi na skupštini Republike Srpske na kojoj je 12. svibnja 1992. postavljen za zapovjednika vojske bosanskih Srba i na kojoj je poručio da "ljudi i narodi nisu novčići, ni ključevi da se premještaju tek tako iz džepa u džep".

Te Mladićeve riječi značile su da je on svjestan da ciljevi bosanskih Srba ne mogu biti ostvareni bez seljenja čitavih zajednica, kazao je Groom ističući da je na toj skupštini utvrđeno u šest strateških ciljeva bosanskih Srba, od kojih je prvi i najvažniji bio razdvajanje Srba od Hrvata i Muslimana u BiH.

"To je značilo da se radikalno promijeni etnički raspored u BiH", kazao je Groom.

Početak suđenja Mladiću prate obitelji žrtava iz BiH, uključujući i članice udruženja Majke Srebrenice.

Prije uvodnih riječi tužitelja predsjedavajući sudac Alphons Orie rekao je da bi izvođenje prvih svjedoka tužiteljstva, zakazano za 29. svibnja, moglo biti odgođeno temeljem zahtjeva obrane koja je prigovorila da im tužitelji nisu dostavili sve dokaze na vrijeme.

Tužitelji u sudnici planiraju izvesti 140 svjedoka. U tužiteljskom predmetu je planirano ukupno više od 400 svjedoka no većina tih iskaza bit će u predmetu uvedena samo u pisanoj formi.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
22/6/10

Konstantinos, 16.05.12. 12:39

Uz Milosevica i Karadzica, ovo je najvece zlo koje je moglo zadesiti ovaj prostor. Njemu bi kaznu trebali izreci sto prije alii ako umre na sudu, nema te knjige i literature koja nece spomenuti da se ovom ratnom zlocincu sudilo u Hagu bas kao i Milosevicu! Srbijanska taktika zavlacenja javnosti kako svoje tako i medunarodne nece uroditi plodom, jer ovo gdje je on sada, dovoljno je da zapecati genocidnu narav bosanskih Srba kao i njihovih prekodrinskih pomagaca u ratu u BIH u periodu 1992-1995.


registracija
24/7/11

mrvek, 16.05.12. 14:25

zanima me jel mu stave pelene prije suđenja da se ovaj hrabri srpski general ne usere. Al ga je Gotovina lijepo izjebao kod Bihaća.


registracija
19/1/12

samirst34, 16.05.12. 16:11

Što će biti s genocidnom tvorevinom i genocidašima na čelu sa dodikom?To je ključno pitanje.Mladić je krvolok kojem su takvi zločinci kao što je on odredili stravični zadatak.Suđenje je potpuno deplasirano ako njegovo monstruozno djelo i dalje živi kroz vrlo zle osobe kao što su dodik i njegov mentor tadić.Da li će ovo suđenje kao i što mu je i namjera samo pomoći da spere ljagu s ugleda međunarodne zajednice koja ni prstom nije htjela mrdnuti kad su dječaci i muškarci odvajani i danima pogubljivani?Ili će to biti pomak prema demontiranju užasa i zla koji se naziva tkz.rs?Nikakve pravde nema ako se barbari poput dodika ne zaustave u namjeri da legalizira i pravno ozakoni ono što su krvoloci napravili.


registracija
9/2/12

bobance, 16.05.12. 17:43

Popusite Vi svi Ratku alatku.


registracija
24/7/11

mrvek, 16.05.12. 21:02

govance tvoj general je usranko


registracija
10/2/12

Hazu, 22.05.12. 22:41

to su i napravili ali stići će ih nesreća,avewć ih stižebijeda u šumskoj hahahhahaaaa


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika