17.05.2012. / 10:24

Autor: Naciona List

Svi već zaboravili, pa da malo osvježimo:

Naciona list: Veliki interes investitora za škabrnjski montažni logor!

Premda su zapadni investitori iznimno zadovoljni viđenom prezentacijom, određena doza razočaranja uslijedila je nakon što su shvatili da se pravna država RH ne može kupiti u paketu s montažnim logorom. Razočaranje je logično jer montažni logor ne može ispuniti funkciju zbog kojeg je postavljen bez postojanja pravne države poput one u RH, koja će osuđivati lokalni fašizam i potom pasivno promatrati njegov neumitni trijumf

Jednako voljni susjedi započinju sastavljanje montažnog logora Photo: Filip Brala/PIXSELL Jednako voljni susjedi započinju sastavljanje montažnog logora Photo: Filip Brala/PIXSELL Dva tjedna nakon premijernog predstavljanja najnovijeg autentičnog hrvatskog proizvoda, birani europski investitori zainteresirali su se za njegov otkup i primjenu u svojim matičnim državama. Riječ je, dakako, o montažnom logoru "Bodljikavo Žicanje 2012.", kojeg je u zadarskom patentnom uredu prošlog tjedna prijavio vođa projekta Luka Škara.

"Što da vam kažem, potražnja je doslovce buknula od kad smo svijetu predstavili svoj izum. Narudžbe dolaze iz svih krajeva Europe. Jedini je problem što potražnja radikalno nadilazi naše proizvodne kapacitete. Na sreću, svaka krizna vremena, pa i ova, iznimno su plodonosna za porast industrije smrti, tako da smatram kako ćemo uskoro imati dovoljno pogonskog goriva za zadovoljavanje potreba naci prijatelja iz Europske unije", kazao nam je Škara.

Progres izuma pod budnim okom države (Photo: Filip Brala/PIXSELL)Progres izuma pod budnim okom države (Photo: Filip Brala/PIXSELL)Premda su zapadni investitori iznimno zadovoljni viđenom prezentacijom, određena doza razočaranja uslijedila je nakon što su shvatili da se pravna država RH ne može kupiti u paketu s montažnim logorom. Razočaranje je logično jer montažni logor ne može ispuniti funkciju zbog kojeg je postavljen bez postojanja pravne države poput one u RH, koja će osuđivati lokalni fašizam i potom pasivno promatrati njegov neumitni trijumf.

Marljivi izumitelji snimili i videospot!

Za potrebe promocije svoga proizvoda, stanovnici Škabrnje snimili su i prigodni video-spot, čiji transktipt donosimo u cijelosti:

"Želite li odstraniti cigane i ostale nametnike iz vašeg dvorišta? Smeta li vam činjenica da su Vam susjedi za nijansu smeđiji od vas, ili, nedajbože, imaju onu đodanovsku šiljatu glavu? Imamo za vas rješenje! Montažni logor "Bodljikavo Žicanje 2012." je savršen za svako domaćinstvo koje drži do sebe! Jednostavan za rukovanje, praktičan za montiranje. Žene, djeca, muževi ili imigrantska stoka - montažni logor idelan je za cijelu obitelj! Na vama je samo da imate jednako voljne susjede, stotinjak metara bodljikave žice, minijaturni bager Yanmar Vio 10, i dok ste rekli četnik, montažni logor je već montiran!

Montažni logor u ovim je kriznim vremenima izazvao pravu pomamu među zapadnoeuropskom elitom (Photo: Dino Stanin/PIXSELL )Montažni logor u ovim je kriznim vremenima izazvao pravu pomamu među zapadnoeuropskom elitom (Photo: Dino Stanin/PIXSELL )Kao što mu sama riječ govori, montažni logor u prednosti je pred fiksnim jer se može sklapati i rasklapati na bilo kojem području i u bilo koje doba godine. Zašto čekati da vam srbi i cigani dođu iz afričkih krajeva kad ih danas-sutra montažnim logorom možete loviti u njihovim matičnim safarijima ili na južnim obalama Italije?

Osim toga, montažni logor iznimno je jednostavno održavati: dosta je da nakon uspješnog obavljanja posla rastavite isti, te pažljivo sklopljenu bodljikavu žicu odložite u podrum, do sljedeće prilike za njegovo korištenje!

Ali to nije sve: uz montažni logor dobit ćete, potpuno besplatno, i set šogun noževa za rezanje stejkova!

Psi laju, karavana odlazi; kao što vidimo, rezultat montažnog logora je upravo besprijekoran! (Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL)Psi laju, karavana odlazi; kao što vidimo, rezultat montažnog logora je upravo besprijekoran! (Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL)Ali - pažnja! Ni to nije sve! Uz montažni logor i set šogun noževa za rezanje stejkova dobit ćete, također potpuno besplatno, gajnc novi set osuđujućih izjava biranih političkih grla, koji uključuje: Ivu Josipovića, Ranka Ostojića, Vesnu Pusić, Zorana Milanovića i još mnoge, mnoge druge političke prvake koji su odlučno podržali ljudska prava Roma tako što Roma više nema u Škabrnji!*

*Napomena: set osuđujućih izjava dostupan je jedino na hrvatskom tržištu.

* Dodatna napomena: Josipovićeve izjave prodaju se odvojeno, po cjeniku ZAMP-a

Vezane vijesti

Naciona list: Nastavljeno suđenje u slučaju 'selodjeb'

Naciona list: Nastavljeno suđenje u slučaju 'selodjeb'

Na osječkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje u takozvanom "slučaju selodjeb" u kojem se predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka sumnjiči da je… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 17.05.12. 11:48

Ne, ovaj put ne od strane zlih seljaka iz Škabrnje, koji nisu željeli biti napredni i civilizirani i prihvatiti romsku obitelj koja se naselila na poljoprivrednom zemljištu koje su kupili za, navodno, 5.000 eura i počela tamo, bez dozvola, prikupljati otpad. Radi se o prodaji djevojčice od 15 godina. A kao dodatak priči, dok u Škabrnji Hrvati ne žele Srbe i Rome, u Udbini Srbi i Hrvati ne žele Rome.

Pod naslovom "Počelo suđenje roditeljima iz pakla: prodali svoju kćer u roblje za konja i tri tisuće kuna", Jutarnji list piše na senzacionalistički način o slučaju iz Siska. No, oni nisu ponovili grešku načelnika Škabrnje, pa su jako pazili da u tekstu o "roditeljima iz pakla" nigdje ne spomenu riječ Romi, ili, nedajbože onu tradicionalnu, Cigani, kako ih se ne bi optužilo za rasizam. Roditelji iz pakla zapravo su iz Capraških poljana, a to je slično. Radi se o romskom naselju u blizini Siska. To naselje su svi ostali davno napustili, suočeni s prilično agresivnom zajednicom Roma koja se tamo naselila i živi svojim, romskim, načinom života, dakle pretežno od skupljanja otpada, prosjačenja, prostitucije, i poneke sitne krađe.

Ako vam je naziv naselja odnekud poznat, da vas podsjetim da se ono spominjalo u medijima posljednjih godina u vezi krađa iz željezare Sisak.

Vlasnici željezare su dugo upozoravali na učestale krađe, o tome se pisalo dosta i u medijima, primjerice u "Slobodnoj Dalmaciji": Željezara Sisak nemoćna u ratu s Romima koji mjesečno ukradu oko 200 tona starog željeza

"Više desetaka prokopa, malih tunela ispod ograde CMC-a Sisak, iskopali su lopovi i tim se uskim prolazima u zemlji služe za krađu starog željeza iz tvorničkog kruga. U Željezari su izračunali da im lopovi mjesečno ukradu između 180 i 200 tona starog željeza čime tvornici pričine štetu od najmanje 50 tisuća eura mjesečno, odnosno više od 600.000 eura godišnje.

– Mi znamo tko to krade, snimili smo ih, svakodnevno ih ulovimo na djelu, pozivamo policiju, no nemoćni smo da sami zaustavimo ovo potkradanje koje nas vodi u propast ili eskalaciju sukoba Željezare i lopova. Staro željezo kradu Romi, naši susjedi iz naselja Capraška Poljana, i mi se usudimo to javno reći, bez obzira na sve priče o pravima manjina. Ne misilimo da su svi Romi u Capraškim Poljanama lopovi, no neki jesu, i mi ćemo učiniti sve da se zaštitimo, da sačuvamo svoju imovinu, a ako država ostane nijema, tužit ćemo i državu da nam nadonadi štetu, rekao je Paško Vela, predsjednik Uprave CMC-a Sisak.", piše u tom članku.

Vela dodaje da lopovi nestanu čim netko prijavi krađu policiji, te das u postali sve agresivniji, a zaštitarima je zabranjeno nositi pištolje i pucati u zrak, čime su Romi izgubili i ono malo straha, a učestali su fizički napadi na sve koji bi pokušali spriječiti krađe. "Ja ih se do sada nisam bojala, išla sam među njih, tjerala ih, razgovarala, oduzimala im lopate i kolica, no neki dan vrlo su me grubo izvrijeđali, okružili su me i da nije naišao čuvar koji je čuo kao vičem, te njihove psovke i uvrede, tko zna kako bih završila", rekla je voditeljica zaštitarske službe Daniela Sekulić. Navode se i riječi šefa sigurnosti tadašnje željezare: "Rat koji ćemo voditi za sigurnost imovine tvrtke u kojoj radimo neće biti ni jednostavan ni kratak, no u tom ratu mi moramo pobijediti i pravna država mora početi funkcionirati, bez obzira na političke odnose i prava nacionalnih manjina. Na krađu nitko nema pravo, pa ni Romi i odbijamo svaku optužbu da imamo nešto protiv Roma, jer smo već i to čuli".

Rat su - izgubili. Američki vlasnik je dugo upozoravao da će zbog krađa zatvoriti željezaru ako im se ne stane na kraj i to je i uradio. Epilog znamo, gotovo tisuću radnika je ostalo bez posla. SDP-ova županica je optuživala tadašnju premijerku, HDZ je optuživao lokalne vlasti, no Rome - nitko nije spomenuo da ne bi ispao rasist.

Kao što ih nije spomenuo ni u članku Jutarnjeg o prodaji u roblje djevojke iz istog tog naselja. To je jedan lijep primjer nediskriminacije na djelu, rekli biste: ne ističe se nacionalnost optuženih kako se ne bi bijes prelio na cijelu romsku zajednicu. Naoko.

No, kad su u Škabrnji mještani odlučili uskratiti Romima pravo da se nenamjenski koriste poljoprivrednim zemljištem i da skupljaju krupni otpad bez bilo kakvih dozvola i papira, svi naslovi su vrištali: "Škabrnja ne želi ni Srbe ni Rome", implicirajući Škabrnjanima rasizam. Dakle, nije da ih ne žele jer su prljavi i kradu, nego ih ne žele jer su Romi. A i od Srba zaziru jer su pomalo rasisti, a ne zato jer su ljudi za koje korektno nećemo koje su bili nacionalnosti srušili mjesto i pobili dio mještana, a dio protjerali. Čitava stvar je eksplodirala u skandal kojim su se počele baviti institucije za ljudska prava i ministri u vladi RH. Činjenica da se radi o Romima je tada stavljena na neonsku reklamu osam sa deset metara. Zašto?

Da bi se kao negativce prikazalo Škabrnjane, o čemu smo pisali, a usput i svakog koga su se već sjetili iz dijapazona narodnih neprijatelja i nepoštene inteligencije, pa smo mogli pročitati i naslove poput vapaja jedne od Škabrnjskih Romkinja: "'Kakvi su to katolici koji su spremni ubijati našu djecu?'". Uglavnom, mnogi su slučaj "Škabrnja", izgleda, jedva dočekali. Dobili su municiju i duhovnu hranu, a i priliku da dokažu svoju moralnost. Narod kaže, lako je s tuđim gloginje mlatiti, ja bih dodao, teško se je staviti u tuđu kožu, Škabrnjana u ovom slučaju, a iskustvo mi govori da najveći zagovornici ljudskih prava obično postaju najveći rasisti kad kakva romska ili inače nepoćudna obitelj doseli u njihovu neposrednu blizinu i donese sobom svoje životne i civilizacijske standarde, a o pravima Roma vole lamentirati na sastancima svoje udruge u kojoj Roma nema, ali nikad nisu otišli na Ferenščicu ili, nedajbože, Kozari Bok.

Njih, naravno, nije briga za štete koje trpe - drugi. U Škabrnji tako kažu da su ogradili imanje romske obitelji Đani zbog nereda i prljavštine koju su pravili i otpada koji su skupljali, pa i krali, te vršili nuždu gdje su stigli. Ukratko, kažu da su željeli da ova obitelj ode zbog nereda kojeg je činila, a ne zbog toga što su Romi. Usto, ta obitelj nije niti prijavila boravak, niti tražila ma kakve dozvole za bavljenje poslom kojim se bavila, niti tražila prenamjenu zemljišta.

Kako god, protiv načelina općine Luke Škare u kojoj je u ratu ubijeno čak 57 civila - za što naravno nitko nije odgovarao - podignuta je kaznena prijava zbog rasne diskriminacije i prijeti mu kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Neke neoprezne i "politički nekorektne" izhjave, uz navodne prijetnje, koštale su ga prijave koju je podnijela romska obitelj protiv njega, a novinari dočekali s radošću i veseljem jer se sjajno uklapa u sliku o ruralnim nacionalistima koji preziru civilizacijske vrijednosti poput tolerancije, multikulturalnosti, i sličnog.

Mnogo manji publicitet dobila je gotovo identična priča iz Udbine, gdje se mještani predvođeni načelnikom Ivanom Pešutom pokušavaju riješiti romske obitelji Anić, koja prema njihovim riječima pušta svoju stoku da slobodno luta okolo tuđim poljima, a navodno su i Romi pretukli jednog starijeg mještanina. Na sastanku jučer u Udbini koji je sazvan radi eskalacije tenzija i prijetnji nasiljem bio je i saborski zastupnik Milorad Pupovac, koji je nastupio mnogo lukavije od naivnih Škabrnjana. Kako Romi iz Udbine nisu baš siromašni, Pupovac prešućuje da su s jedne strane barikada Srbi i Hrvati a s druge Romi, već populistički kaže da je s jedne strane nemoćna i obespravljena sirotinja, a s druge bahati bogataši kojima država omogućuje da krše zakon i ne poštuju tuđu imovinu i pritom se ponašaju kao da je to normalno. On kaže da ne želi sudjelovati u hajki na romsku zajednicu i tome se oštro protivi, ali problem uzurpatora i zaštićenih nasilnika mora se, kaže, riješiti.

Možda bi načelnik Škabrnje mogao nešto naučiti od kolega iz Udbine o diplomatičnosti, a možda mu i ne bi pomoglo: ako pripadate nekoj od kategorija kojima mediji inače nisu skloni malo što vas može zaštiti od podmetanja i malicioznih tumačenja svega što uradite. S druge strane, možda u Udbini i nema neke velike potrebe za diplomacijom - teško da će i jedan medij išta napisati protiv srpske odnosno miješane zajednice kakva tamo živi, da ne bi došao na zao glas zbog "nacionalizma" i pokvario si imidž, dok je s druge strane lov na Škabrnjane otvoren.

S treće strane, imate medije same, poput Jutarnjeg, koji će napisati krajnje huškački i hajkački tekst protiv Roma u kom se uopće ne spominju Romi iako je svima jasno tko su osobe iz članka, pa onda to ne potpada pod tzv. "govor mržnje", kojeg inače cenzuriraju žešće nego nacisti židovske ljevičarske pisce. Takvo licemjerje skriveno iza političke korektnosti naročito nervira: svi se, eto, moramo praviti slijepi i ne smijemo za Rome reći da su Romi ili izjaviti da "cigani kradu" jer će vas netko osviješten i pravovjeran odmah ispraviti da "nisu svi Romi takvi", iako niti ste to rekli niti je to bitno. Stvar je dovedena do apsurda, pa se i Pupovac i Škara i Anić nakon svake rečenice ograđuju "da to nije hajka na Rome" i da "nemaju ništa protiv Roma na rasnoj osnovi".

Te paranoje vuku korijene iz Drugog svjetskog rata i romantičarskih teorija 19. stoljeća o nacijama i rasama, koje su bile popularne među nacistima ali i kod Marksa i Engelsa, čije se rasističke teorije o povijesnim i nepovijesnim narodima danas elegantno prešućuju, kao i Engelsove rasističke eskapade i tekstovi koji bi ga danas odveli ravno u zatvor u bilo kojoj zapadnoj državi. Danas se često uslijed straha da ne budemo bliski nacističkim idejama namjerno pravimo blesavi i papagajski ponavljamo kako su predrasude loše i plod neznanja, a ne iskustva i realnosti, i kako su svi ljudi isti, a to što su jedva koji Rom ima završenu bar osnovnu školu a gotovo svi nobelovci su Židovi je eto valjda plod povijesne nepravde ili društvene nejednakosti, iako su obje nacije dijelile sličnu sudbinu u Europi, kao raseljene. Ide se tako daleko da se često i znanstveni radovi zabranjuju kao "rasistički", poput onih nobelovca Watsona, jer činjenice odbijaju povinovati se plemenitim idealima i biti politički korektne. Usto, zaboravlja se da nije osnovni problem u teorijama o superiornosti ili inferiornosti određenih nacija - ne morate biti nacist da biste uočili da su Židovi inteletkualno i kulturno superiorni Romima na razini kolektiviteta, kao zajednica, što jasno ne znači da nema glupih ili prljavih Židova i pametnih i urednih Roma - već u njihovoj zloupotrebi da bi se opravdalo nasilje i diskriminacija i supstituciji morala "znanošću".

Prodaja djevojaka nije neobična u romskoj zajednici, a 15-godišnjakinje se nikako ne smatraju premladima u njihovom svijetu - ne samo zbog drukčijih običaja, već i zato što romske djevojke mnogo brže sazrijevaju (a usto i, kao i svi Romi, brže stare i mnogo kraće žive) od bijelkinja. Pada mi na pamet i priča od prije nekoliko godina, kad je mladić Rom koji je svoju mladu nevjestu - staru svega 12 godina - po bijelačkom dobrom običaju odveo u rodilište da rodi. To je završilo tragedijom: mladić je optužen za silovanje, djevojci je dijete oduzeto. Ona nikako nije mogla shvatit zašto, i neutješno je plakala kad je saznala da svoje dijete više nikad neće vidjeti. Još je manje mogla shvatiti zašto nikad neće vidjeti svog muža, za kog kaže da ju je volio i bio dobar prema njoj. Zakon je ostao surov i neumoljiv, i sva njena objašnjenja da je kod njih takav običaj naišla su na gluhe uši. U Italiji nije običaj da maloljetnice rađaju, običaj je da se školuju. Kod Roma je pak običaj, primitivan ili ne, da se udaju i to vjenčanje u pravilu ugovara obitelj i uzima novac za mladu.

Umjesto pokušaja integriranja Roma u društvo u koje se oni, većinom, niti žele niti mogu integrirati - ogromna većina ne uspije završiti nikakvu školu ni uz najveći trud, pa i je tako i djevojčica iz priče o prodaji djeteta s početka s 15 godina tek pohađala 7. razred, vjerojatno bismo učinili veliku uslugu sebi i njima kad bismo pokušali uvažiti i priznati razlike, i ne ih poput nacista koristiti za spaljivanje nekog u logorima već za uravnoteženiji pristup. Nećemo Romima pomoći tako što ćemo im reći "izvolite, imate prava i besplatno školovanje, vi samo završite fakultete" jer je očito da smo stoljećima od toga da spomena vrijedan broj Roma završi fakultet. Filozofija političke korektnosti okrutna je s jedne strane skoro kao i nacistička - navodno su svi jednaki i imaju jednake mogućnosti, no kako nemamo svi jednake kapacitete i resurse, i kako zapravo nismo svi jednaki, Romi su time zapravo diskriminirani. A "integracijom" poput one u Škabrnji, Sisku, ili u Udbini, diskriminirani su i susjedi: zakon je zapravo nemoćan u zaštiti ljudi i njihove imovine ako imate cijelu jednu zajednicu koja taj zakon odbacuje i odbija mu se povinovati.

S te strane "integracija manjina" zvuči skoro kao čuveno "nasilno pokrštavanje" indijanaca u južnoj Americi, odnosno nametanje moralnih vrijednosti našeg svijeta ljudima kojima su te vrijednosti strane i ne žele ih. Hoćemo li pokušati graditi paralelno "multikulti" društvo u kom važe jedni zakoni i pravila za jedne a drugi za druge, kakvo je pedlagao poglavar anglikanske crkve i u kom bi jedni živjeli po šerijatu a drugi po britanskim zakonima, ili ćemo i dalje živjeti u uvjerenju da možemo promijeniti stvarnost budemo li dovoljno dugo i uporno zatvarali oči pred njom, te da će Romi početi masovno završavati fakultete ako im se da prilika a mladi muslimani prigrliti zapadni sekularizam budemo li im ga dovoljno uporno stavljali pod nos? Pogledajte samo slučaj Mohameda Meraha, posve običnog francuskog mladića koji je volio motore, brze aute, provode subotom, djevojke, i sve ono što vole i svi drugi mladi Francuzi...

Niti jedna opcija ne djeluje kao rješenje. Sarkozy je "mudro" riješio problem Roma u Francuskoj otprativši ih do najbliže granice. Hrvatska to, naravno, niti može niti smije uraditi jer se radi o njezinim državljanima. Uostalom, oni su ovdje stoljećima, žive kraj nas, poporavljaju kišobrane, prosjače, kradu, i sviraju po kafanama... za njih nikad nisu važili zakoni, živjeli su po vlastitama. Susjedi ih nikad nisu voljeli, jer su oduvijek bili bučni, prljavi, i često skloni krađi. O tome je li bolje da ih ne maltretiramo sa školama i našim načinom života i pustimo ih da sviraju po kafanama, što odlično rade i u pravilu su vrlo nadareni za muziku, ili ih treba strpljivo integrirati u naše društvo dok svi ne postanu profesori i doktori, možemo diskutirati, no oni danas, na žalost, sve više služe kao alat političke manipulacije i dokazivanja moralne čistoće, čime su građani koji poštuju zakone dovedeni u nezgodan položaj: ako ne žele trpjeti nasilje i uništavanje svoje imovine, pa i riskirati zatvaranje skoro tisuću radnih mjesta i uništenje gotovo čitave ekonomije jednog grada kao što je Sisak zbog krađa, riskiraju da budu optuženi za - rasizam. Vrijeme bi bilo da se terorom političke korektnosti prestane koristititi kao nekom novovjekom inkvizicijom koja "nemoralne" i "nevjernike" kažnjava zbog posve ljudskih i razumljivih reakcija. Uostalom, kako bi reagirali "politički korektni" građani da dva - tri stana u zgradi u kojoj žive zauzmu glasne romske obitelji s po desetoro krađi i nepodopštinama sklone djece? Bi li se zadovoljili paušalnim objašnjenjem da je dovoljno da svaku večer nazovu policiju da napravi reda, znajući da će sve biti po starom one sekunde kad policija ode?


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 17.05.12. 12:17

BRAVO za Skabrnjane:...... Recimo u rancuskoj ,Njemackoj itd.....Romi jako su dobro Prihvaceni.....vidjelo se ....sve ...kako demokraija funkcionira....


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 17.05.12. 12:24

HRVATSKA a i drugr zemlje u okruzenju dobivaju Milijone Eura iz EU da zadrze Rome kod kuce ,,da nebi slucajno USLI u EU.hehehehheehh


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.