16.05.2012. / 14:51

Autor: Nacional.hr

Sve je više terorističkih napada usmjereno na gospodarske ciljeve

Od 1968. godine u svijetu je zabilježeno 115.000 terorističkih akata, 648 terorističkih organizacija od kojih je 380 i danas aktivno

Sunčanica Skupnjak-KapićSunčanica Skupnjak-KapićNa seminaru „Utjecaj terorističkih djelovanja na poslovanje" održanom 16. svibnja u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore ugledni su stručnjaci iz različitih područja i institucija u svojim izlaganjima gospodarstvenicima pružili širu sliku mogućih prijetnji od terorističkih aktivnosti koje bi mogle utjecati na poslovanje u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Otvarajući seminar direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK Sunčanica Skupnjak-Kapić istaknula je kako je ovaj seminar jedan u nizu edukacijskih aktivnosti koje provodi HGK, a kao priprema gospodarstva za ulazak u EU. Ovaj je seminar prvi s temom terorizma, a cilj je podizati svijest gospodarstvenika o toj temi. Akcijskim planom Vlade RH iz 2011. godine HGK je definirana kao jedna od sudionica sustava za suzbijanje i prevenciju terorizma i nositeljica provedbe obrazovnih programa u spektru upravljanja krizama, u sklopu čega je protuterorizam jedan od središnjih elemenata. U 2010. godini 35 posto terorističkih ciljeva u svijetu bilo je gospodarstvo, poslovni ljudi i tvrtke, stoga terorizam ima važan utjecaj na poslovanje, kazala je Skupnjak-Kapić napomenuvši kako će se organizirati još nekoliko seminara na kojima se ovaj problem želi približiti na teorijskoj te praktičnoj razini. Seminar je također bio organiziran i u vezi s „Arapskim proljećem" koji se pokazao korisnim, a to se očekuje i od ovog seminara, kazala je Skupnjak-Kapić.

Docent Filozofskog Fakulteta u Zagrebu dr. sc. Mirko Bilandžić govoreći o suvremenom terorizmu i sigurnosti poslovanja istaknuo je kako je sigurnost preduvjet ukupnog razvoja, stoga je od važnosti jačanje gospodarstva u pogledu sprečavanja terorizma. Terorizam koristi nasilje kao sredstvo, ono nije krajnji cilj već sredstvo za ostvarenje cilja. Nasilje u sklopu terorizma predstavlja prijetnju, a teroristički akti imaju psihološki učinak te kao posljedicu izazivaju emocionalni odgovor šire populacije. Proizvodnja straha sredstvo je kojim terorizam utječe na političke promjene. Nasilje terorista nije usmjereno spram trenutnih žrtava već protiv širih masa, a konačni ciljevi terorizma imaju političku svrhu, istaknuo je dr. Bilandžić.

Od 1968. godine u svijetu je zabilježeno 115.000 terorističkih akata, 648 terorističkih organizacija od kojih je 380 i danas aktivno. Ukupno su u 72 države 2010. godine izvršena 11.604 teroristička akta (32 akta dnevno) u kojima je stradala 49.901 osoba, od čega 13.186 smrtno stradalih, kazao je dr. Bilandžić dodavši kako terorizam i protuterorizam utječu na poslovanje kroz povećanje premija rizika, povećanje troškova poslovanja, povećanje investicija u korporativnu sigurnost. Unatoč nepobitnim opasnostima koje predstavlja terorizam, suvremeni svijet, i na nacionalnim razinama i na razini međunarodne zajednice, još uvijek nije našao efikasan odgovor protiv terorizma. Za zaštitu od terorizma potrebna je simbioza države i gospodarstva. Hrvatska je do sada imala nizak postotak terorističkih djelatnosti na svojem teritoriju i trenutno joj ne prijeti opasnost od terorizma jer nema planova i organizacija za napad na RH, smatra dr. Bilandžić.

Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba mr. sc. Pavle Kalinić govorio je o terorizmu kroz povijest, osobito u 20. stoljeću, koji je bio s ljevice i desnice, selektivan i masovan te se provodio teror u funkciji države, pa do 11. rujna u SAD-u i terorističkog udara u srce države na simbole transnacionalnoga kapitalizma. Kalinić je istaknuo europsku ovisnost o ruskoj nafti, strateškoj važnosti zbog naftnih polja Kaspijskog bazena te sukobima na Bliskom istoku kao posljedici britanske imperijalne politike u prošlosti.

Profesor na Visokoj školi za sigurnost dr. sc. Zvonko Orehovec naglasio je kako 90 posto ugroza danas nije vojnoga karaktera, a osvajanje teritorija oružanom agresijom tek je dio povijesti. Nove se borbe vode za kontrolu elemenata životnog okružja u kojem prevladava kontrola kritičnih infrastruktura, zaštita okoliša i elemenata gospodarske sigurnosti. Potrebna je uspostava sustava nacionalne sigurnosti koji se temelji na strukturi oružane, civilne i gospodarske obrane te elementima unutarnje sigurnosti, što je od krucijalnog značaja za opstanak nacije i države, istaknuo je dr. Orehovec dodavši kako treba graditi gospodarsku sigurnost ne samo od terorizma nego i od svih drugih ugroza.

Sudionici seminara upoznati su i s realnim mogućnostima te praksom institucija države u zaštiti interesa hrvatskih građana i gospodarskih subjekata u inozemstvu, te o najboljim načinima suradnje zainteresiranih subjekata s državnim ustanovama po pitanju sigurnosti, iskustvima Crosca u društveno-političkim previranjima u Libiji, Egiptu i Siriji te praktičnim iskustvima povlačenja i evakuiranja djelatnika u trenucima političkih previranja te izbijanja ratnih sukoba. Upozoreno je i na globalno ekstremno negativan ekonomsko-financijski trend te njegov utjecaj na razvoj cyber-kriminala.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika