16.05.2012. / 15:07

Autor: NCL Promo

Natjecanje Nicolai Malko - u lov na mlade dirigentske dijamante

Natjecanje Nicolai Malko osnovano je u čast ruskog dirigenta Nicolai Malkaa koji je mali i tada relativno nepoznati Danski Radijski simfonijski orkestar podigao na visoku međunarodnu razinu i učinio ga jednim od najpriznatijih europskih orkestara današnjice.

Aleš Drenik, predstavnik Slovenske filharmonije,  Rafael Payare (pobjednik), Kristiina Poska (finalistica), Antonio Méndez (finalist), Miljenko Puljić, ravnatelj Zg. filharmonije, Mirko Boch, nadzornik orkestra Zg. filharmonijeAleš Drenik, predstavnik Slovenske filharmonije, Rafael Payare (pobjednik), Kristiina Poska (finalistica), Antonio Méndez (finalist), Miljenko Puljić, ravnatelj Zg. filharmonije, Mirko Boch, nadzornik orkestra Zg. filharmonijeU glavnom gradu Kraljevine Danske - Kopenhagenu, održalo se 16. po redu Nicolai Malko natjecanje mladih dirigenata. Četrdeset mladih i talentiranih dirigenata u tjedan dana, od 5.-12.svibnja, kroz četiri izlučna kruga natjecanja, svoje su poznavanje klasičnih djela od Mozarta i Beethovena preko Dvoraka i Mendelhssona do Mahlera, Brucknera i Rimski-Korsakova te vještost vođenja Danskog nacionalnog simfonijskog orkestra pokazali pred dvanaesteročlanim žirijem.

Žiri kojim je presjedao legendarni maestro Lorin Maazel redom je sastavljen od ponajboljih dirigenata današnjice. Među njima je i veliki i sjajni maestro Dmitrij Kitajenko, dirigent impozantnog međunarodnog iskustva i umjetnički savjetnik Zagrebačke filharmonije kojeg zagrebačka publika uvijek rado ugošćava na svojoj pozornici.

Natjecanje Nicolai Malko osnovano je u čast ruskog dirigenta Nicolai Malkaa koji je mali i tada relativno nepoznati Danski Radijski simfonijski orkestar podigao na visoku međunarodnu razinu i učinio ga jednim od najpriznatijih europskih orkestara današnjice. Nakon njegove smrti, Danski Radijski simfonijski orkestar uz potporu njegove supruge Berthe Malco, osnovao je ovo natjecanje koje od 1965.g. do danas postoji i nosi njegovo časno ime.

Natjecanje se održava svake tri godine, a pobjednik natjecanja, osim bogate novčane nagrade, dobiva jedinstvenu priliku nastupiti i voditi 24 vrhunska skandinavska i europska orkestra.

Pobjednik ovogodišnjeg Malco natjecanja jest 32-godišnji Rafael Payare iz Venezuele. Rafael je već vodio gotovo sve velike profesionalne i mladenačke orkestre u Venezueli, između ostalog i poznati Simon Bolivar Orkestar u kojem svira na mjestu I. roga. Radio je kao asistent dirigentskim veličinama poput Gustava Dudamela i Claudia Abbada što samo potvrđuje kvalitetu odabira ovogodišnjeg žirija Malco natjecanja.

Među orkestrima s kojima će pobjednik natjecanja nastupiti u nadolazećim sezonama jest i Zagrebačka filharmonija i to u regionalnom ciklusu Točka-Točka-Pika pokrenutim u suradnji sa Beogradskom i Slovenskom filharmonijom. Zagrebačka filharmonija ima čast i zadovoljstvo biti dio te velike obitelji i inicijative kojom se mladim dirigentima pruža prilika svoj talent i rezultat kontinuiranog rada pokazati na velikoj pozornici te predstaviti publici snagu i svoju viziju budućnosti klasične glazbe.

Ta se budućnost, sudeći prema visokoj umjetničkoj razini i kvaliteti kao i listi istaknutih gostiju koji ovo natjecanje ne propuštaju, čini zaista svijetlom.

Zato, ne propustite doći vidjeti i polsušati kako mladi Rafael Payare vodi Zagrebačku filharmoniju 8. veljače 2013.g.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije, Miljenko Puljić i Mirko Boch, nadzornik orkestra i voditelj produkcije Zagrebačke filharmonije, na poziv Lorin Maazela, predsjednika žirija te maestra Dmitrij Kitajenka posjetili su Kopenhagen kako bi se susreli sa kolegama iz drugih Filharmonija, dogovorili buduće suradnje, ali prvenstveno poslušali ove briljantne mlade ljude od koji će se jedan, onaj najbolji- Rafael Payare, predstaviti u nadolazećoj sezoni i zagrebačkoj publici.

Pobjednici ovog natjecanja redovno zauzimaju istaknute pozicije u međunarodnom glazbenom životu.

Joshua Weilerstein, pobijedio je sa samo 21 godinom na zadnjem Malko natjecanju održanom 2009.g. i od tada bilježi izvanredne dirigentske uspjehe.

Natjecanje Nicolai Malko jedinstven je glazbeno-komunikacijski projekt visoke međunarodne razine i kvalitete, ali koji svojim ciljem i dometom nastoji promovirati i širiti znanje i zanimanje za klasičnu glazbu.

Također, institucionalizacija i značaj ovakve manifestacije izvrstan je poticaj mladim ljudima da se angažiraju u ovom glazbenom žanru i da se unutar njega razvijaju.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika