16.05.2012. / 15:35

Autor: Hina

Brod "ANE" nije umiješan u krađu nafte, niti uništen

Netočna je vijest nigerijskog portala ThisDay da je hrvatski brod "ANE" prošli tjedan zaustavljen i uništen na području delte Nigera zbog krađe više od 1,3 milijuna barela sirove nafte, izjavio je u srijedu za Hinu Danilo Prestint, voditelj službe za informiranje Sindikata pomoraca Hrvatske.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNetočna je vijest nigerijskog portala ThisDay da je hrvatski brod "ANE" prošli tjedan zaustavljen i uništen na području delte Nigera zbog krađe više od 1,3 milijuna barela sirove nafte, izjavio je u srijedu za Hinu Danilo Prestint, voditelj službe za informiranje Sindikata pomoraca Hrvatske.

"Vlasnik broda je Fractal Shipping Company Ltd. iz Splita. Brod plovi pod zastavom Sveti Vincent i Grenadini, ali nije bio u delti Nigera. Trenutno se, nakon isplovljavanja iz Pule, nalazi ispod Otrantskih vrata", rekao je Prestint i zaključio da su nigerijske vlasti krivo identificirale brod kojeg su presrele i uništile.

"Točni su, međutim, podaci da brod teži 5.890 tona i da se radi o brodu za generalni teret, ali "ANE" nije tanker te i nije mogao prevoziti naftu", dodao je.

Prema riječima Nikice Radmana, iz Hrvatskog registra brodova, brod Lošinjske plovidbe "Srakane", koji je plovio pod hrvatskom zastavom od kolovoza 2006. do veljače 2010., prodan je i od tada pod imenom "ANE" plovi pod stranom zastavom, tj. zastavom spomenute karipske države.

Brod je 1986. izgrađen u brodogradilištu "3. maj" u Rijeci.

Kako je javio ThisDay, brodovi "MT ANE" i "MT OXO", umiješani u krađu sirove nafte, zapaljeni su nakon presretanja po nalogu nigerijskog ministarstva obrane. Na oba broda nalazila su se 22 člana posade, svi iz Gane, a dvojica kapetana su iz Nigerije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika