16.05.2012. / 18:51

Autor: Hina

Ukrajina odbacuje molbe EU-a oko Timošenko

Ukrajinski premijer Mikola Azarov odbacio je u srijedu kritike Zapada na tretman zatočene bivše premijerke Julije Timošenko kao "neopravdane", dajući naslutiti kako Kijev najvjerojatnije neće promijeniti svoj stav.

Mikola AzarovMikola AzarovUkrajinski premijer Mikola Azarov odbacio je u srijedu kritike Zapada na tretman zatočene bivše premijerke Julije Timošenko kao "neopravdane", dajući naslutiti kako Kijev najvjerojatnije neće promijeniti svoj stav.

EU je politički motiviranom ocijenio sedmogodišnju zatvorsku kaznu Timošenko, najžešćoj političkoj protivnici aktualnog predsjednika Viktora Janukoviča.

Timošenko, osuđena za zloporabu ovlasti prilikom potpisivanja plinskog sporazuma s Rusijom 2009., odbacila je sve optužbe i tvrdi da Janukovič protiv nje vodi osobni rat.

EU je zatražila puštanje Timošenko na slobodu i zaprijetila da 27 članica Unije neće ratificirati važne sporazume o političkom približavanju i slobodnoj trgovini s Kijevom.

Azarov je prihvatio prijedlog Europskog parlamenta da pošalje svoga promatrača na žalbeno ročište, kao i skupinu liječnika koji bi trebali procijeniti zdravstveno stanje Timošenko koja se žali na kroničnu bol u leđima.

No ukrajinski premijer, koji se u srijedu za posjeta Bruxellesu obratio Europskom parlamentu, dao je naslutiti da njegova vlada neće popustiti pritiscima Zapada.

"Siguran sam da ćemo prevladati političke nesporazume koje su stvorili naši politički protivnici, beskrupulozno vas dezinformirajući i obmanjujući, koristeći određene manipulativne tehnike i unajmljujući profesionalne provokatore", rekao je Azarov.

"Jasno je da se status političara, zastupnika, pa i bivšeg premijera ne smije koristiti za počinjenje kaznenih djela", istaknuo je.

Dodao je da u slučaju Timošenko još nisu iskorištene sve mogućnosti obrane.

Vezane vijesti

Španjolska je jednostavno bolja

Španjolska je jednostavno bolja

Premda je ogled Španjolske i Francuske u četvrtfinalu Europskog prvenstva ponudio slab i siromašan nogomet, španjolski izbornik Vicente Del Bosque… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika