16.05.2012. / 22:56

Autor: Hina

Sud traži još informacija o NATO-ovima napadima

GlavnI tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) Luis Moreno-Ocampo u srijedu je izjavio kako traži dodatne informacije o nekim NATO-ovim napadima u Libiji u kojima su stradali civili.

GArhivaArhivalavnI tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) Luis Moreno-Ocampo u srijedu je izjavio kako traži dodatne informacije o nekim NATO-ovim napadima u Libiji u kojima su stradali civili.

U završnom izvješću objavljenom u ožujku, međunarodno povjerenstvo za istragu događaja u Libiji prikupilo je informacije o pet napada u kojima je ubijeno 60 civila, a 55 ih je ozlijeđeno. U izvješću se također navodi kako je NATO vodio vrlo preciznu kampanju čiji je cilj bio izbjeći civilne gubitke.

Moreno-Ocampo je u srijedu ujutro u govoru održanom pred Vijećem sigurnosti izjavio kako su njezini suradnici vrlo pozorno razmotrili zaključke Povjerenstva.

Također je priznao da nema nadležnost procijeniti kolika je "širine" mandata koju ima NATO, kada je riječ o provedbi operacija u Libiji u odnosu na UN-ove rezolucije, no dodao je kako "je zatražio i dodatne informacije o spomenutih pet incidenata". Istaknuo je kako je Povjerenstvo za istragu događaja "zaključilo da NATO nije namjerno ciljao civile u Libiji".

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika