17.05.2012. / 09:22

Autor: Nacional.hr

Obrazovanje RH na dnu (ljestvice)

Hrvatska je temeljem lošeg stanja u većini parametara završila na začelju, zajedno s Turskom, Indonezijom, Indijom te Južnoafričkom Republikom

Ministar obrazovanja Željko Jovanović (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)Ministar obrazovanja Željko Jovanović (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)Stanje u hrvatskom visokom obrazovanju je poražavajuće, pokazalo je istraživanje međunarodne mreža sveučilišta Universas 21. Od ukupno 48 zemalja čiji su se sustavi visokog obrazovanja ocjenjivali, Hrvatska je završila na 44. mjestu. Ocjene su donesene temeljem proučavanja i procjenjivanja više parametara obrazovnog sustava, poput kategorije resursa, zakonskih uvjeta, povezanosti te utjecaju temeljem produkcije znanstvenih radova.
Hrvatska je temeljem lošeg stanja u većini nabrojenih parametara završila na začelju, zajedno s Turskom, Indonezijom, Indijom te Južnoafričkom Republikom. Usporedbe radi susjedi Slovenci su na 28 mjestu ove ljestvice, Bugari na 31. mjestu, Rumunji 33., dok ostale zemlje iz regije nisu ocjenjivane.

Kako prenosi T-portal, u kategoriji okoliša, odnosno regulatornih uvjeta sustava visokog obrazovanja u obzir su uzeti kriteriji poput širine izbora alternativnih oblika višeg obrazovanja, uvjeta za razvoj kompetitivnosti, mogućnosti koje se pružaju za žene i pripadnike nižih društveno-ekonomskih slojeva te kvalitativne mjere obrazovne politike među kojima su raznovrsnost institucija (javnih, privatnih koje ovise o državi, te neovisnih privatnih), indeks kompetitivnosti i indeks kvalitete koji se temelji na anketama koje su provele institucije Universitas 21. Prema ovom mjerilu najbolji uvjeti postoje u Nizozemskoj, a slijede Hong Kong, Novi Zeland, SAD, Belgija, Poljska Australija i Japan. Najnepovoljniji regulatorni uvjeti su u Hrvatskoj, Turskoj i Grčkoj.

Naša je zemlja nešto bolje rangirana u kategoriji resursa - na 33. mjestu. Iznad nas su Italija, Slovenija i Poljska, a ispod, među ostalima, Rumunjska, Češka, Brazil, Indija, Slovačka i Bugarska. Najizdašnije u financiranju visokog obrazovanja su nordijske zemlje Finska, Norveška i Danska. Najveće ukupno ulaganje u visoko obrazovanje u smislu postotka BDP-a je u SAD-u i Kanadi.

U kategoriji povezanosti visokog obrazovanja s ostatkom društva, među kojima s industrijom i privatnim sektorom, te međunarodnim institucijama, zauzeli smo loše 39. mjesto. Visoka povezanost osigurava dvije vrijednosti visokog obrazovnog sustava: ona je indikator kvalitete poučavanja i istraživanja te apsorpcije novih otkrića i ideja.

Po utjecaju, odnosno produkciji koja se mjeri po broju znanstvenih radova, njihovom utjecaju, kvaliteti i broju istraživača, broju kvalitetnih sveučilišta te zaposlivosti visokoobrazovanih, rangirani smo na 40. mjesto. Sve europske zemlje po ovim su kriterijima bolje od nas - primjerice susjedna Slovenija je na 24. mjestu. Čelo liste predvodi SAD s daleko najvećom produkcijom, a zatim slijede Velika Britanija, Kanada, Finska, Švedska, Danska, Australija, Švicarska i Njemačka.

Vezane vijesti

Hrvatski kvalifikacijski okvir ključni instrument reforme

Hrvatski kvalifikacijski okvir ključni instrument reforme

Hrvatski kvalifikacijski okvir (HKO) ključni je reformski instrument koji će iz temelja promijeniti obrazovanje u Hrvatskoj, omogućiti usklađivanje… Više

Komentari

registracija
12/1/11

siziff, 17.05.12. 09:39

Nema veze, .......glavno da si sitnozubići umišljaju da su u obrazovanju superiorniji od drugih (kao i u svemu ostalom)
Samo napred !
Svi vam zavide.


registracija
29/11/11

pkoeljo, 17.05.12. 09:55

Neznam zašto nam to moraju otkriti drugi. Pitam se što rade naša ministarstva.
Inače jasno je da jedini posao koji ih nevjerojatno opterečuje...... je kako potrošiti budžet koji im je dodijeljen, kako nebi sljedeče godine dobili manje, posebno za dnevnice i službena putovanja. Odnosno kako odglumiti stalno prenatrpanost poslom. I to sve uz blagoslov ministra.


registracija
24/7/11

mrvek, 17.05.12. 10:02

Jovanoviću vidjet ćemo koliko ćeš slijedeće školske godine proglasiti viškom učitelja. HDZ je uveo praksu povećanja broja učenika u razredu s čim je otpušteno dosta učitelja. Zanima me hoćeš li ti ići tom politikom ili ćeš smanjivati broj učenika po razredu kao što je praksa u EU s čim bi dobio kvalitetniji odgoj? Ako ne promjeniš ovu crnotorbarsku odluku gubiš moje povjerenje.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 17.05.12. 12:11

cuj price Indijom ,ahaahahaha indija izbaci godisnje 500 tisuca Inzinjera ,ahahahhahah apsurda...


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 17.05.12. 12:12

Feral je to najbolje opisao.
Hrvatska: "Znanje kroz gusto granje"


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 17.05.12. 12:18

Treba stvari gledati i sa druge strane!
Dok hrvatska loše kotira na znastveno-sveučilišnom nivou, izuzetno dobro kotira na nivou javnih bilježnika. Koliko sam ja upoznata nema ni jedne zemlje u svijetu koja traži toliko blesavih javno bilježničkih pečata na bezvezne dokumente koliko hrvatska država!!

Ja predlažem da bi hrvatska trebala početi izvoziti javne bilježnike i njihove pečate. Bili bi svjetska velesila.

Tu je onda jedinstveno HR pravosuđe i zakonodavstvo. To nema niti jedna zemlja. Kokoši u saboru glasaju za zakone koje nemaje veze sa stvarnim svijetom, baš kao što i saborski zastupnici nemaju veze sa stvarnim svijetom. Jednom kada sabor uspije izbaciti najneučinkovitije zakonodavstvo na svijetu, onda dolaze odvjetnici i sudstvo. Hrvatski odvjetnici i sudstvo mogu tako zakomplicirati stvari da bi studenti prava iz svih zemalja svijeta trebali dolaziti u Hrvatsku da bi se učili o jednistvenom fenomenu neučinkovitog pravosuđa.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 17.05.12. 12:24

Hrvatski obrazovni sustav je tako dobar da kada bi danas velike svjetske tvrtke poludjele i počele ulagati u vrhunsku tehnologiju u Hrvatskoj ne bi našle radnike.

Oko 70% studenata studira društvene zananosti. To su redom filozofski, pravni, ekonomski, politološki, i bog te pitak kakav drugi zgubidanski fakultet, na kojima dobiju takva nepotrebna i bezvezna zvanja da nakon toga mogu raditi samo kao saborski zastupnici, zastupnici u gradskim skupštinama, ili izmišljeni ministri u izmišljenom ministarstvu ekologije. Ako se ne uhljebe u nekoj stranci onda im je jedina djelatnost koju mogu obavljati čekanje na zavodu za zapošljavanje.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 17.05.12. 16:17

Čim više vjeronauka.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika