17.05.2012. / 13:30

Autor: Hina , Nacional.hr

Mađar pobija Ježićev iskaz

Milijuni nisu bili za Sanadera, nego za Ježića

Po pisanju medija, Fazakas je mađarskim tužiteljima, koji su istraživali USKOK-ove sumnje o povezanosti MOL-ovog direktora Zsolta Hernadija s navodnim Sanaderovim mitom, ispričao da je novac na Ježićevom švicarskom računu uplaćen iz Rusije

Robert Ježić (Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL)Robert Ježić (Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL)Mađarski poduzetnik Imre Fazakas, za kojega se nagađa da bi mogao pobiti iskaz krunskog svjedoka u aferi Ina - MOL Roberta Ježića, danas je došao na zagrebački Županijski sud kako bi svjedočio na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu optuženom za primanje 10 milijuna eura kako bi mađarskom MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

Ježić je na sudu ranije izjavio da je polovinu dogovorenog mita, odnosno pet milijuna eura, na račun njegove švicarske tvrtke Xenoplast došlo preko MOL-ovog pouzdanika Fazakasa. Iako je kazao da ga nikada nije vidio, Ježić je posvjedočio da je Fazakas transakciju dogovarao s direktorom Xenoplsata Stefanom Hurlimannom.

No, po pisanju medija, Fazakas je mađarskim tužiteljima, koji su istraživali USKOK-ove sumnje o povezanosti MOL-ovog direktora Zsolta Hernadija s navodnim Sanaderovim mitom, ispričao da je novac na Ježićevom švicarskom računu uplaćen iz Rusije. Novac isplaćen Xenoplastu po toj je verziji bio namijenjen skladištima plina u Omišlju koji je kompanija Russnjeft željela izgraditi na zemljištu tvrtke Dioki koja je tada bila u Ježićevu vlasništvu.

Mađarski poduzetnik Imre Fazekas je suprotno iskazu Ježića posvjedočio kako pet milijuna eura na računu Ježićeve švicarske tvrtke Xenoplast nije bilo namijenjeno Sanaderu, već je od ugovora za otkup zemljišta i za transport nafte Ježić uprihodio 2,6 milijuna i 2,4 milijuna eura.

Fazekas ističe kako je s Xenoplastom radio na poslu koji je bio dio projekta Družba Adria. Ježić mu je bio zanimljiv 'zbog političkih veza', ali i zbog zemljišta tvrtke Dioki u blizini Omišlja na Krku. Dodao je kako je ugovor u ime Xenoplasta u Zürichu potpisao dikretor Stefan Hurlimann i zatim ga poslao na Cipar gdje su ga potpisali predstavnici tvrtke koja je pravno zastupala Hangarn Oil i Ceroma Holding. Tvrtkama upravlja Fazekas, a vlasnik im je, navodno, ruski naftni magnat Mihail Gučeriev, koji bi kao svjedok trebao biti ispitan sutra.

Naglašava kako je ugovor ipak otkazan, od Ježića, koji je tada već bio uhićen, su odlučili zatražiti povrat novca. Odgovoreno im je kako tvrtka više ne postoji i kako je dio švicarske tvrtki Dioki AG. Na pitanje Sanaderove obrane kakav je bio stav bivšeg premijera prema Družbi Adria mađarski svjedok je izjavio 'da ga je Sanader podržavao, projekt bi vjerojatno zaživio'.

Suprotno obrani, USKOK tvrdi da je mito bivšem premijeru za prepuštanje upravljačkih prava u Ini platio direktor MOL-a Zsolt Hernadi kojega je mađarsko tužiteljstvo, unatoč teškim optužbama, odbilo ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. U konačnici su Mađari obustavili istragu uz tvrdnju kako nema dokaza o podmićivanju u slučaju Ina-MOL.

Prije početka ispitivanja današnjeg svjedoka tužiteljica Tamara Laptoš sudu je predala novi dopis mađarskog državnog odvjetništva u kojem se ponavlja da bi kazneni progon direktora MOL-a štetio mađarskom gospodarstvu i nacionalnim interesima.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 17.05.12. 11:43

Samo Hrvati uživaju raditi u korist svoje štete.

Krasti i blatiti svoje, od materijalnog do kulturnog. Što više kradeš ili pljuješ to si veća faca i "svjetski" čovjek uzdignut iznad ove balkanske močvare koja opstaje od stoljeća sedmog unatoč stranih i domaćih koji ju krčme.


registracija
14/11/07

laufer, 17.05.12. 23:09

Pa naravno da Mađari neće potvrditi da su Sanaderu platili za kontrolni paket u INI.
Kada bi priznali, to bi značilo da su do kontrolnog paketa došli na nelegalan način, što bi moglo dovesti u pitanje sadašnji način upravljanja INA-om.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika