Objavljeno u Nacionalu br. 334, 2002-04-09

Autor: Željko Rogošić

Kontroverzni poduzetnik na čelu Makarske

Prvi DC-ov gradonačelnik

Iako su ga optuživali da radnici u njegovoj tvornici rade na crno te da nije plaćao porez, Ante Novak postao je novi gradonačelnik Makarske

“Napokon je na čelu Makarske jedan poduzetnik, koji nije u članstvu ni jedne od dviju najjačih hrvatskih političkih stranaka”, kaže Ante Novak, jedini član Demokratskog centra na čelu nekog hrvatskog grada, vitalni 70-godišnjak, vlasnik tvornice bezalkoholnih pića i sokova, otac HTV-ove novinarke Hloverke Novak-Srzić. Nakon nedavnih lokalnih izbora u Makarskoj najveći broj glasova dobio je SDP, ali je koalicija HDZ, DC i Nezavisna lista Siniše Srzića imala većinu i za gradonačelnika predložila upravo Antu Novaka. U izbornoj kampanji Novak je Makaranima dao niz obećanja, a dva su najveća – izgradnja stanova jeftinijih od Čačićevih i zimskog skijaškog središta na obroncima Biokova. “Bio sam kovač, bravar, ugostitelj, brodovlasnik, tvorničar. Sada sam i gradonačelnik. Ali nisam nikada bio političar. Nisam ni sada, jer želim raditi u interesu svih građana Makarske. Makarani će dobiti stanove, groblje, sportsku dvoranu i skijalište”, veli Novak, zadovoljan što je DC dobio četiri mjesta u Gradskom vijeću. Razgovarali smo u njegovom uredu u tvornici “Novak”. Upravo se grade nova tvornička hala i skladište.
Zašto DC nije koalirao s SDP-om, koji je također pristao da Novak bude gradonačelnik? “S SDP-om smo korektno arali Ali na sastanku 19 kandidata s liste DC-a zatražio smo tajno izjašnjavanje o koaliranju. Od 18 glasova 17 je bilo za suradnju sa HDZ-om, a samo jedan za suradnju s SDP-om. S HDZ-om smo se suglasili da stvorimo koaliciju sa Srzićevom Nezavisnom listom. Ta je koalicija bila na vlasti i prethodnih šest mjeseci. Izbori nisu bili neophodni, ali se SDP nadao da će nakon izbora biti jači. Međutim, ojačao je samo DC”, tvrdi Novak. U Makarskoj su tako u oporbi ostali SDP i Tuđmanov HIP. “Nemam ništa ni protiv SDP-a ni protiv HIP-a”, kaže Novak. ”Želio bih da za dobro grada svi budemo prijatelji, a ne suparnici. Jučer sam bio s esdepeovcima, pekli smo janje. Tako smo se dogovorili prije izbora. Tko izgubi, plaća!”
Kako ispuniti izborna obećanja? “Jednostavno. U Makarskoj ćemo sagraditi stanove čija će ukupna cijena po kvadratu iznositi 550-600 eura. Isključit ću iz posla menadžere i posrednike, koji poskupljuju cijenu stana. Makarska je poznata po bespravnoj stanogradnje, ali tomu je kraj. Već imamo 985 upisanih Makarana, koji najmanje pet godina žive u ovom gradu i koji po modelu koji predlažem žele kupiti stan. Po spomenutim cijenama stan će moći kupiti samo oni koji pet godina žive u Makarskoj, ili oni koji ovdje žive dvije godine, ali su zaposleni u našem gradu. O gradnji takvog stana svatko će s gradom potpisati ugovor, koji će kupca obvezati da taj stan neće moći prodati barem 10-15 godina. Projekt će podržati Privredna banka, možda i neka druga, koja kupcima ponudi najpovoljnije kredite, bez jamaca, samo uz hipoteku na stan. Hipoteka će banci biti zanimljiva, jer će cijena stana iznositi oko 600 eura po kvadratu, a njegova tržišna vrijednost je 1250 eura po kvadratu. Zainteresirani građani stan će moći otkupiti i bez kredita, ako im on ne treba”, objašnjava Novak. No što ako ga tko optuži da ruši Čačićev model stanogradnje? ” Vjerujem da će ministar Čačić uspjeti u svom planu i da će se tzv. Čačićevi stanovi doista izgraditi”, diplomatski odgovara. “Ali Čačićevi stanovi stajat će više od 1000 eura po kvadratu i bit će izgrađeni na zemljištu koje daruje grad. Naši stanovi neće se graditi na gradskom zemljištu nego je cijena zemljišta i komunalija već uključena u cijenu stana. Grad Makarska organizirat će gradnju stanova, a iz gradskog proračuna neće se potrošiti ni kuna. Projekt će nadgledati komisija sastavljena od inženjera u gradskoj upravi i zainteresiranih građana. Zarade za posrednike neće biti. Obećao sam biračima, ako im ne sagradimo stanove, da me mogu slobodno baciti u more. Uskoro ćemo oglasiti kupnju zemljišta za te stanove i pozvati građane koji hoće prodati svoje zemljište za gradnju. Gradnja će početi čim budu gotove dozvole. Angažirat ćemo dvadeset tvrtki i za godinu dana tih 985 stanova bit će gotovo. Ako me netko iz Sabora ili Vlade zbog toga nazove Bandićem koji ruši Čačićev model, taj nije normalan.”
Novak sad obećava stanove, a na prošlim lokalnim izborima obećavao je skijalište na Biokovu, od čega nije bilo ništa. “Bili smo na vlasti samo šest mjeseci. I skijalište na Biokovu bit će izgrađeno. Vi ćete izvještavati sa svečanog otvorenja! Biokovo, visoko oko 1400 metara, postat će dalmatinski i hrvatski skijaški centar, ono će spasiti Makarsku i Split. Snijega ima 3-4 mjeseca u godini. Već imamo zainteresiranog investitora. Ako udruga Skijaški centar Biokovo dobije koncesiju, otvorit ćemo najmoderniji centar za sportaše i turiste, a otvorit će ga Janica Kostelić. Na Biokovu se tri puna mjeseca može skijati. Za 20 minuta se s morske plaže može stići na skijalište. Još ako se izgradi tunel kroz Biokovo, od Zagvozda do Basta na obali, mi Makarani ćemo na skijalište stizati za 15 minuta ”, oduševljen je Novak. “U taj će se projekt uključiti i Vlada, podršku nam je već dala Hrvatska gospodarska komora.”
Novak kani pozvati sve hrvatske gradonačelnike da upoznaju makarski model jeftine stanogradnje. “Pozvat ćemo ministre i premijera da dođu i uvjere se kako se u Hrvatskoj može raditi i bolje i lakše. Gradovima treba dati veću financijsku samostalnost.” Novak je u DC-u nešto više od godinu dana: “Nikad prije nisam bio član ni jedne stranke. Mene zanima samo rad. Kad sam bio mlad, 1962. sam otvorio obrt. Imao sam bravarsku radionicu. Kao mladi majstor obavljao sam sve bravarske poslove u hotelima u Starom Gradu na Hvaru. Po osnovnom zanimanju sam kovač, ali postao sam bravar, potom 1963. u Metkoviću otvorio punionicu plina, najkvalitetniju u Hrvatskoj.” No 1975. Novak je zatvorio bravarski obrt i upustio se u ugostiteljstvo: “Te godine morao sam zatvoriti bravarsku radionicu, jer su mi nametnuli 500.000 DEM poreza. Susjed, predsjednik gradskog partijskog komiteta, objasnio mi je: ‘Došao si na razinu s koje te treba te malo spustiti.’ Nikada nisam utajio porez. Otvorio sam ‘Konobu Novak’, u kojoj se moglo naručiti 99 jela po narudžbi i 120 vrsta vina. Ni tu nisam imao mira, skraćivali su mi radno vrijeme.”
I danas mu neki u Makarskoj prigovaraju da radnike drži “na crno”. “To je laž. Samo lani platio sam 2 milijuna kuna poreza na dobit. Zašto ne bih prijavio svoje radnike, kad me više koštaju ako ih platim ‘na crno’, iz svoje dobiti. A svaku bocu bezalkoholnih pića prodam legalno. Istina, dok sam držao konobu, imao sam neprijavljene radnike. Ali zašto? Po zakonu, mogli ste imati samo 3-4 radnika, a meni je trebalo deset. Konoba je odlično radila, uvijek je bila puna gostiju. Dovodio sam naučnike iz BiH. Imao sam problema s inspekcijom. Sto su me puta prijavljivali sucu za prekršaje, ali ni jednu kaznu nisam platio, jer sam bio u pravu. Imao sam i tri kafića, ‘Forum’ i ‘Fanky’, koje je držao moj sin Radovan, koji sad radi sa mnom u tvornici, i treći, ‘Monte Carlo’, u kojem sam držao poker-aparate. U Čapljini, Samoboru i Makarskoj imao sam oko 200 poker-aparata. Sve dok HDZ-ova vlast nije zabranila držanje poker-aparata. Stalno se donose zakoni koji odbijaju ljude da rade.”
“Konoba Novak”, u dvorištu obiteljske kuće u središtu Makarske, radila je do rata. Kafiće i poker-aparate Novak je prodao sredinom 90-ih. No već potkraj 70-ih u Samoboru je imao tvornicu plastičnih profila. Proizvodila je rolete i obloge za stropove. “U Samoboru sam pronašao jednu štalu. U njoj je bilo dva metra gnoja. Rugali su mi se što će mi to. Ali ja sam tu napravio tvornicu koja je odlično radila. Dao sam je zetu Zvonku Srziću, Hloverkinu mužu. Tko je voljan raditi, problema neće imati. Učim mlade da ne otvaraju kafiće i ne kupuje bijesne automobile, nego da kupe alat i počnu raditi.” Kako je došao na ideju o tvornici bezalkoholnih pića? “Sjedio sam 1993. u ‘Monte Carlu’ i čitao zakon o ukidanju privatne djelatnosti s poker-aparatima. Trebao sam odlučiti čime ću se dalje baviti. Ispred mene je bio jedan sok u tetrapaku. Odlučio sam kupiti stroj za punjenje sokova. Kupio sam zemlju, na putu prema Velikom brdu, i počeo graditi tvornicu bezalkoholnih pića. S ‘Coca Colom’ potpisao sam ugovor o punjenju. Coca colu smo punili sve dok nije izgrađena njihova tvornicu u Solinu. radili smo najbolju coca colu u Europi, jedino smo mi imali ocjenu 100. Na izgradnju tvornice kanio sam potrošiti milijun DEM, ali s kreditima potrošio sam 5 milijuna. Kad sam morao početi vraćati kredite, našao sam se u velikim problemima. Kako bih vratio kamate, morao sam uzeti još jedan kredit na koji sam plaćao 5 posto kamata mjesečno. Vratio sam bankama više kamata nego što vrijedi cijela tvornica. Ali održao sam se. Kapacitet tvornice je 8 tisuća litara sokova na sat. U našem asortimanu je 28 vrsta sokova i bezalkoholnih pića. Među njima su poznati sokovi ‘Hoyo’, sirupi i pića ‘Nova vita’ s raznim voćnim okusima. Radimo ih po posebnoj njemačkoj recepturi i kvalitetom odskačemo od drugih proizvođača. Drugi nas oponašaju, ali nikomu to ne polazi za rukom. Naša tvornica ima licence ‘Kolinske’ iz Ljubljana za punjenje cockte, ‘Fresh’ tonika s okusom bitter lemona i ‘Jupi’. Punimo i tri vrste ledenog čaja, a uskoro ćemo proizvoditi tri nova pića. Važno je imati svoj proizvod. Kupit ću i liniju za punjenje mineralne vode. Sve će to biti u novoj tvorničkoj hali koja se upravo gradi. Gradimo i novo skladište. To je investicija od 1,25 do 1,5 milijuna eura. Iskopali smo bunare duboke 100 metara i dobili vlastiti izvor pitke vode. Nju ćemo oplemenjivati i puniti mineralnu. Proizvode plasiramo po cijeloj Hrvatskoj, od Istre do Slavonije i Zagreba”, ponosan je Novak, čije sokove reklamira prsata gola Goga iz Splita.
Je li istina da nema građevinsku dozvolu za nove hale i skladišta. “Da sam imao građevinsku dozvolu, mogao sam ih sagraditi prije godinu dana. Napokon je izdana lokacijska i građevinska dozvola i sada se gradi bez problema. Kao gradonačelnik Makarske ne bih sebi dopustio da me netko proziva zbog bespravne gradnje. U Njemačkoj se papiri i dozvole rješavaju za tri dana. Ovdje morate čekati dugu proceduru A to što vaša investicija kasni, nikoga nije briga. Sada, kad bude trebalo financirati sanaciju Riječke banke, država će građanima nametnuti nove poreze i pristojbe, ali neće poticati novo zapošljavanje i poduzetništvo.”
U tvornici bezalkoholnih pića “Novak” radi 30 radnika. Smatra da dužnosti gradonačelnika neće omesti poslove: “Moj sin će preuzeti direktorske poslove. I snaha mi radi u računovodstvu. Ja se neću puno miješati, Radovan će biti dobar direktor. Grad ću voditi kao dobar organizator proizvodnje. Sva ću obećanja ispuniti. Valja i ograditi gradsko groblje, koje nema ni mrtvačnicu. Izgradit ćemo i 450 grobnica a grad neće investirati ni kunu. Želim da Gradsko vijeće donese i komunalne propise kojima će se štititi okoliš. Tko baci u borovinu deset dekagrama papira, kaznit će se sa 1000 kuna, tko istovari prikolicu, platit će 3000 kuna, a ako netko hoće ostaviti karambolirani automobil, kaznit će se sa 5000 kuna. Onaj građanin koji fotografira počinitelja i prijavi ga inspekciji dobit će polovicu toga iznosa. Vidjet ćete da će se u Makarskoj naglo povećati prodaja fotoaparata. Onaj tko na rivi baci čik, kaznit će se sa 100 kuna. Vlasnik psa koji ostavi pseći izmet na javnoj površini kaznit će se sa 1000 kuna. Želim više reda i čistoće u Makarskoj.”
Što ako mu građani kažu da je svu vlast uzeo u svoje ruke? “U svoje ruke, nego što! Tko je na čelu grada? Ja. Ja ću odgovarati za stanje u Makarskoj.”

Vezane vijesti

Vučurević se žali na odluku o izručenju

Vučurević se žali na odluku o izručenju

Branitelji ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića uložili su prizivnom sudu u Beogradu žalbu na odluku višeg suda u tome gradu o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika