17.05.2012. / 11:26

Autor: Dean Sinovčić

Dnevnik iz Cannesa, 1. dan

'Diktatorski' prometni kolaps & party lišen spektakla

Spektakla prvog dana Cannesa nije nedostajalo na Croisseti gdje se pojavio Sacha Baron Cohen kako bi promovirao svoj novi film, komediju „Diktator" gdje glumi admirala generala Aladeena. S druge strane, party otvorenja trebao se održati u vili u brdima iznad Cannesa, prilično respektabilno mjesto, ali kada su uzvanici dobili pozivnice, ujedno su obaviješteni kako se party seli na plažu ispred hotela Carlton. Nije loše mjesto, ali to nije mjesto za party otvorenja

Bill Muray i ostala glumačka ekipa američke drame Moonrise KingdomBill Muray i ostala glumačka ekipa američke drame Moonrise KingdomVeć u najavama za ovogodišnji, 65. po redu Cannes Film Festival, koji je svečano otvoren u utorak, pisalo se da će biti spektakularan. Uvjet za spektakularnost festivala uvijek je samo jedan, a to je okupljanje, s jedne strane, najvećih filmskih zvijezda, a s druge strane umjetnički nastrojenih redatelja čija imena garantiraju dobre filmove. Tako će ove godine u Cannes doći (ili su već došli) Brad Pitt, Robert Pattison, Bruce Willis, Matthew McCounaghey, Nicole Kidman, Alec Baldwin, Ben Stiller, John Cusack, Kylie Minogue i mnogi drugi, dok će svoje filmove prikazati redatelji poput Michaela Hanekea, Waltera Sallesa, Xaviera Dolana, Christiana Mungiua, Wesa Andersona, Kena Loacha i ostalih redatelja koji predstavljaju creme de la creme art filma. I sve je izgledalo divno i krasno do prošlog petka kada je francuska feministička organizacija La Barbe u listu Le Monde objavila tekst o tome kako je grozno to što u konkurenciji za Zlatnu palmu ove godine nema ni jedne redateljice već će 22 redatelja sa svojim filmovima kandidirati za nagrade. Prošle godine čak četiri redateljice konkurirale su za nagrade sa svojim filmovima (najviše do sada), ove godine nema ni jedne, te im je Thierry Fremaux, jedan od čelnika festivala, odgovorio kako nikada ne bi odabrao film koji će konkurirati za nagrade samo zato jer ga je režirala žena.

Film za nedjeljno popodne, a ne za otvaranje Cannesa

Film kojim je otvoren festival i lov na nagrade je američka drama Moonrise Kingdom redatelja Wesa Andersona, cijenjenog u umjetničkim krugovima po svojim melodramatskim i otkvačenim komedijama u kojima okuplja elitne glumce. Ni Moonrise Kingdom ne odstupa mnogo od prethodnih filmova, ali se većina medija u Cannesu složila - to nije tip filma kojim otvaraš najznačajniji festival na svijetu. Radi se drami smještenoj u šezdesete godine prošlog stoljeća kada dvoje zaljubljenih klinaca bježi s kampiranja a roditelji djevojčice (Bill Murray i Frances McDormand), lokalni šerif (Bruce Willis) i organizator kampiranja (Edward Norton) kreću u potragu za njima.

Party otvorenja trebao se održati u vili u brdima iznad Cannesa, ali je u zadnji tren preseljen na plažu ispred hotela CarltonParty otvorenja trebao se održati u vili u brdima iznad Cannesa, ali je u zadnji tren preseljen na plažu ispred hotela CarltonKako bi rekao jedan moj kolega, to je film za nedjeljno popodne koji gledaš s cijelom obitelji, a ne film koji otvara Cannes. Međutim, sva sila glumaca iz filma je došla u Cannes, spomenutim imenima pridružite Tildu Swinton, Jasona Scwartzmana i Boba Balabana, te su se pojavili na konferenciji za novinare na kojoj su pretežno pričali frazetine o tome kako je divno raditi s Wesom Andersonom. Iznimka je bio Bill Murray, prvo zbog komičnog kariranog sakoa kojeg je odjenuo, drugo zbog duhovitih izjava, posebno kada su ga pitali zašto puno redatelja, kada snimi film s Murrayom, uvijek želi ponovno snimati s njime. „To je jako lijepo jer ponekad neke redatelje više ne želiš vidjeti, kao što ni oni ne žele vidjeti tebe. Čak te ponekad odvezu sa snimanja na aerodrom kako bi bili sigurni da si otišao. Wes Anderson me nikada nije vozio na aerodrom i to mi se sviđa" i dodao „Ovaj tip filma zove se art film što je zapravo naziv za film koji dnevno snimamo 12 sati a uopće nismo plaćeni, a jedino što dobijemo je putovanje u Cannes".

Spektakl zvan Cohen

Party otvorenja trebao se održati u vili u brdima iznad Cannesa, što je prilično respektabilno mjesto, ali kada su uzvanici dobili pozivnice, ujedno su obaviješteni kako se party seli na plažu ispred hotela Carlton. Nije loše mjesto, ali to nije mjesto za party otvorenja. Za sada ne znam što je bio uzrok toj promjeni. Automatski, spektakl je izostao, što je prava šteta.

Spektakla prvog dana Cannesa nije nedostajalo na Croisseti gdje se pojavio Sacha Baron Cohen kako bi promovirao svoj novi film, komediju „Diktator" gdje glumi admirala generala Aladeena. General je uzrokovao potpuni prometni kolaps na Croisetti jer je gomila paparazza jurila za njim zbog čega je francuska žandarmerija pogubila živce. Baron Cohen je zatim ušao u hotel Carlton, posjetio dućan Ralph Laurena, rukovao se s čuvenim filmskim producentom Jeffreyem Katzenbergom, čineći sve ono što je potrebno kako bi promovirao film koji se ovog tjedna počinje prikazivati i u Hrvatskoj i u Americi.

Vezane vijesti

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Petak je, vrijeme kada se raspravlja o tome koji filmovi će osvojiti nagrade na festivalu u Cannesu, što će biti objavljeno u nedjelju iza 19 sati.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika