17.05.2012. / 12:10

Autor: Nacional.hr

Cijena jedne od opcija

Izlazak Grčke - trilijun eura

"Ili će Europa imati predanu, stabilnu, uspješnu eurozonu s efektivnim sigunosnim sustavom, dobro kapitaliziranim i reguliranim bankama, gdje bi se fiskalni teret dijelio i podupirala monetarna politike na cijelom području eurozone ili smo na nesigurnom teritoriju gdje su rizici za sve ogromni", rekao je Cameron

David Cameron David Cameron Vlada Velike Britanije radi na planovima pripreme kako bi se mogla nositi s posljedicama mogućeg izlaska Grčke iz eurozone, piše Guardian.

Pripreme za taj scenarij su započele nakon što je guverner Banke Engleske i čelnik Odbora za monetarnu politiku, Sir Mervyn Allister King, istaknuo kako je Velika Britanija suočena s najvećom financijskom, bankarskom i gospodarskom krizom dosad te upozorio kako se najveći britanski trgovinski partner Eurozona 'sama raspada, a kako nema ikakvih jasnih rješenja za trenutno stanje'.

Izvještaji iz Atene kako Grčka i dalje gubi velike sume novca, na što su još više utjecali neuspjeli izbori i neuspješni pokušaj formiranja koalicijske vlade, povećala je zabrinutost u Londonu oko rješavanja recesije i mogućeg raspadanja eurozone. Jedna procjena predviđa kako će eventualno grčko napuštanje sustava eura koštati EU trilijun eura ili pet posto europskog BDP-a. Takv razvoj događaja brine i Sjedinjene američke države, a grčkim napuštanjem eurozone bili bi poljuljani i američki napori u rješavanju recesijskih problema.

Zabrinutost je izrazio i britanski premijer David Cameron izjavom, prije odlaska na summit vođa država G8 u SAD, kako se čelnici eurozone 'moraju dogovoriti ili ih čeka mogući raspad'.

"Ili će Europa imati predanu, stabilnu, uspješnu eurozonu s efektivnim sigunosnim sustavom, dobro kapitaliziranim i reguliranim bankama, gdje bi se fiskalni teret dijelio i podupirala monetarna politike na cijelom području eurozone ili smo na nesigurnom teritoriju gdje su rizici za sve ogromni", rekao je Cameron i dodao kako je 'spreman učiniti sve što je potrebno kako bi zaštitio EU i osigurao britansku ekonomiju i financijski sistem'.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika