17.05.2012. / 12:33

Autor: Martina Čizmić

Greška tužiteljstva, povratak na početak

Prekinuto Mladićevo suđenje

Sudac Alphonse Orie odlučio je odgoditi iznošenje dokaznog materijala i daljnju raspravu u slučaju Mladić zbog grešaka koje je počinilo tužiteljstvo u postupku

Ratko MladićRatko MladićSuđenje Ratku Mladiću neće ići tempom koji su najavljivali u haaškom tužiteljstvu i to zbog njihove pogreške. Naime, sudac Alphonse Orie odlučio je odgoditi iznošenje dokaznog materijala, koje je bilo zakazano za kraj svibnja, i daljnju raspravu u slučaju Mladić zbog grešaka koje je počinilo tužiteljstvo u postupku.

Naime, kako je pojasnio sudac, tužiteljstvo je obvezno predočiti sav svoj dokazni materijal Mladićevoj obrani. Što su točno tužitelji 'zatajili' nije želio precizirati, kao niti koliko je ozbiljna pogreška tužiteljstva.

Izjavio je tek kako još uvijek analizira koliki utjecaj ta pogreška može imati na tijek suđenja te da će u što skorije vrijeme zakazati novi datum suđenja.

Tužiteljstvo je priznalo svoju pogrešku i nije se protivilo prekidu suđenja. Mladićeva je pak obrana tražila odgodu početka suđenja od barem šest mjeseci.

U uvodnim riječima o genocidu

Iako je sudac odlučio odgoditi iznošenje dokaza, dopustio je iznošenje uvodnih riječi tužiteljstva i obrane.

Tako su tužitelji u svom uvodnom izlaganju poručili kako će dokazati odgovornost Ratka Mladića za genocid u Srebrenici. Istaknuli su kako za taj genocid u kojem su ubijene tisuće muslimanskih muškaraca nije odgovoran samo Mladić već i njegovi najbliži suradnici.

"Mladić je bio opsjednut uništavanjem muslimana", kazao je tužitelj te istaknuo da su u nekoliko dana srpnja 1995. godine snage bosanskih Srba prognale muslimansko stanovništvo iz Srebrenice i ubile više od 7.000 muslimanskih muškaraca i dečaka, a žene, djeca i starci završili su po izbjegličkim logorima.

"Mladić je, ne samo zapovijedao snagama koje su počinile zločine, nego je bio i osobno na terenu te je bio osobno umiješan u zločine", naglasio je tužitelj te dodao stravičnu činjenicu da je do sad iz masovnih grobnica ekshumirano gotovo 6000 žrtava od kojih je većina identificirana.

Tužiteljstvo je najavilo kako će među svjedocima biti preživjeli s masovnih strijeljanja, ali i srpski vojnici koji su sudjelovali u pokolju.

"Samo vojska pod čvrstom kontrolom vojnog vrha mogla je ubiti više od sedam tisuća ljudi u četiri dana pri čemu je pokazala nevjerojatnu disciplinu, organizaciju i efikasnost", zaključio je na kraju tužitelj.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 17.05.12. 13:36

I govno će crknuti a pravdu vidjeti neće!
Biti će izuzetno vrijedno, ukoliko doživimo, da se upoznamo sa dokazima protiv ovog ljudoždera. Samo danas iznešene riječi srpskog generala pokazuju o kojoj "kulturi ratovanja" se radi. Ta bešćutnost, nečovječnost, krvoločnost, mržnja - taj zločinački instinkt i genetski pedigre, sadržan u rečenicima "gospodara života i smrti" djeluje gotovo anestezijski, smrtno!
Biti će korisno upoznati tu "kulturu ratovanja" i usporediti je s našim generalima ili predsjednikom Tuđmanom. Usporediti ih s izjavom "praktično da Srbi nestanu" na temelju čega se kuju konstrukcije o udruženom zločinačkom poduhvatu a daje se 24 i 18 godina kazne. Ako ikada Mladić dočeka pravomoćnu presudu, ista neće biti ni pola Gotovinine. Žalosno, tragično ali i očekivano!

Kako se njegov sin Darko može ponositi sa ovakvim ocem a da mi naivno očekujemo da ne krene njegovim stopama?


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 17.05.12. 15:12

Sud se trudi da svijet nikad ne sazna ISTINU---a istina je da je UN --i druge institiucije ZAKAZALE i dabi trebale ODGOVARATI....zajedno sa Mladicem-....


registracija
11/1/10

fluid, 17.05.12. 15:58

Mladić Srbin,kvazi-vojnik,osoba sa numeričkom oznakom 666 te biće bez savjesti. Ni Ori ni bilo koji svjetski čimbenik,nemogu sagledati prijetnju radikalnog srpstva te prijetnju bilo čemu mirnom ili prihvatljivom.Srbi se "ponose slavnim generalom i pravim čovjekom - humanistom" !? Svaki komentar je suvišan ali slučaj Mladić i reakcije Srba na njegov spomen,govore više od ikakvih riječi i osuda.Današnja predstava Srba je zoran prikaz kako je veća većina toga naroda patološki bolesna od zločinačkih namjera i bezosjećajnosti.Kao takvi,predstavljaju trajnu opasnost za okolinu i nitko pametan im ne želi biti ni susjed ni partner.Koliko još vjekova treba proći za preobrazbu i da li je ona kod Srba uopće moguća,u većem obimu, koji bi bio prihvatljiv.!?


registracija
9/2/12

bobance, 17.05.12. 16:18

Mladicu Care.


registracija
6/4/12

elem, 17.05.12. 19:05

Zločinac Mladić je monstrum u ljudskom obliku. No,onaj tko u današnje vrijeme kaže *mladicu care* je poremećena osoba i mislim da mu ovdje nikako nije mjesto. Tolerancija mora postojati ali ovo je vrije đanje svih žrtava mladićevog bolesnog uma


registracija
9/2/12

bobance, 17.05.12. 19:37

Gotovina Care, jel si zadovoljan sada.


registracija
1/3/11

Laudate, 17.05.12. 22:22

Cijela ratna srpska povijest i junaštvo su ovakvi kako vidimo kod Mladića. Samo nekada nije bilo video kamera i televizije da zabilježe činjenice.

Poslije svakog rata Srbi su pokazali veliko majstorstvo u izvrtanju i lažiranju.
Nažalost il na sreću ova foto-video tehnika im ne ide u prilog.

Američki udari u Vijeću sigurnosti odobreni su (uz pristanak Rusa) tek kada su Ameri prikazali satelitske snimke svježe iskopanih masovnih grobnica koje su Srbi premještali kako bi ih prikrili.
Zaboravili Srbi da ovo nije 1945.Viču nije istina, ali ako laže koza ne laže rog.


registracija
1/3/11

Laudate, 17.05.12. 22:23

@bobance
ne koristi iste nazive za Mladića i Gotovinu, to je kao da se jednako obraćaš klošaru i gospodinu.


registracija
17/5/12

znatizeljni, 18.05.12. 00:15

http://www.srpskaanalitika.com/2011/10/28/knjiga-edvarda-hermana-maskr-u-srebrenici/
http://www.pecat.co.rs/author/ratkodmitrovic/
Koliko vas placaju da pisete komentare?
Zamolio bih citaoce da odgledaju film(YouTube),barem vodjeni izrekom "upoznaj neprijatelja da ga mozes bolje unistiti".
Vidim da jako volite Srbe pa bih Vas zamolio da procitate clanke Ratka Dmitrovica.
Zahvaljujem.


registracija
9/2/12

bobance, 18.05.12. 00:39

Ko je tu gospodin - konobar.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika