17.05.2012. / 14:42

Autor: Hina

Svjedočenje zatočenice:

Dvomjesečni pakao Kerestinca

Bivša radnica sisačkoga Komunalca, koja danas živi u blizini Banje Luke, ispričala je na zagrebačkome Županijskom sudu da su je nepoznate osobe odvele iz kuće u veljači 1992., cijeli dan maltretirale i odvele u policiju, gdje ju je pokojni Đuro Brodarac, tada načelnik sisačke policije, dva puta pljusnuo, nakon čega je 11 dana provela zatočena u sisačkoj Željezari

Prvi red s lijeva: Drazen Pavlović, Viktor Ivančin. Drugi red s lijeva: Stjepan Klarić, Zeljko Živac, Goran Strukelj. Photo: Sanjin Strukić/PIXSELL(arhiva)Prvi red s lijeva: Drazen Pavlović, Viktor Ivančin. Drugi red s lijeva: Stjepan Klarić, Zeljko Živac, Goran Strukelj. Photo: Sanjin Strukić/PIXSELL(arhiva)Bivša zatočenica tzv. konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu 78-godišnja Pantelija Zec posvjedočila je danas u nastavku suđenja bivšem zapovjedniku tog zatvora Stjepanu Klariću i četvorici njemu podređenih hrvatskih vojnika optuženih za ratni zločin da su je nepoznati stražari dva mjeseca svake večeri tukli i zlostavljali.

Na propuhu

Bivša radnica sisačkoga Komunalca, koja danas živi u blizini Banje Luke, ispričala je na zagrebačkome Županijskom sudu da su je nepoznate osobe odvele iz kuće u veljači 1992., cijeli dan maltretirale i odvele u policiju, gdje ju je pokojni Đuro Brodarac, tada načelnik sisačke policije, dva puta pljusnuo, nakon čega je 11 dana provela zatočena u sisačkoj Željezari. Poslije toga odvedena je u Kerestinec, gdje su je svake večeri trojica nepoznatih muškaraca u maskirnim odorama tukli i zlostavljali u tzv. crnoj sobi, vrijeđajući je da je "četnička kurva".

Slučaj Kerestinec: Anatomija jednog zločina

Prisjetila se da joj je na prvom ispitivanju jedan od mučitelja pod vrat stavio škare za živicu te upaljačem krenuo prema očima zaprijetivši da će joj "skinuti glavu i zapaliti". Rekla je da su zatočenike znali istuširati, skinuti ih do gola i otvoriti vrata i prozore te ih u tim zimskim danima ostaviti "na propuhu", pri čemu su muškarci morali plesati goli od pasa naniže, a žene od pasa naviše.

Žena u zamrzivaču

Posvjedočila je da su ih predstavnici Međunarodnoga crvenog križa posjećivali svakog petka, no njima zbog straha i prijetnja ništa nije prijavila. Prisjetila se da su stražari svaki put kad bi dolazio Crveni križ jednu ženu skrivali u zamrzivaču, nakon čega bi je zatočenici pokušali ugrijati kako ne bi umrla. Sjeća se da se žena zvala Zorka, a poslije je čula da je umrla.

Svjedokinja je rekla da su je prestali zlostavljati nakon dva mjeseca, kad je stigla nova skupina stražara koji su bili dobri. Dodala je da su joj posljednje večeri uoči odlaska prve skupine "čupali bradavice" na prsima.

Nakon razmjene krajem svibnja 1992. liječila se mjesec dana u bolnici u Beogradu, a i danas ima tegoba s leđima i bubrezima, po kojima su je najviše tukli.

Svjedokinja je rekla kako ne bi prepoznala svoje mučitelje "jer je prošlo puno vremena, a i prilikom zlostavljanja ih nije smjela gledati". Ne zna ni njihova imena jer su jedan drugoga zvali po nadimcima, kao što su Kum i Doktor. Na kraju je rekla da će od optuženih tražiti odštetu te da, "iako je svašta prošla, nikome ne želi zlo".

Štrukelj u Remetincu

Na današnjem ročištu psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno je da druga svjedokinja koja je došla iz Kozarske Dubice zbog senilne dementnosti nije sposobna svjedočiti, no rečeno je kako je najvjerojatnije bila sposobna svjedočiti kad je u veljači 2009. dala prvi iskaz.

Ročište je, inače, počelo sa zakašnjenjem jer pravosudni policajci iz zatvora nisu doveli optuženoga Gorana Štrukelja, koji je odlukom Vrhovnoga suda jučer ponovno pritvoren u Remetincu, gdje su i ostali optuženici, bivši zapovjednik zatvora u Kerestincu Stjepan Klarić i bivši hrvatski vojnici Dražen Pavlović, Viktor Ivančin i Željko Živec. Njih se tereti da su od prosinca 1991. do 25. svibnja 1992. zlostavljali 34 zarobljena pripadnika neprijateljske JNA i srpska civila koji su uglavnom uhićeni u okolici Zagreba i Siska.

Suđenje se nastavlja sutra iskazima novih svjedoka.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 17.05.12. 15:15

neprijateljske vojnike treba mazit ili kako davat im BOMBONE,hehehheheheh


registracija
30/12/08

csiki, 21.05.12. 19:20

jebokomunjare zar zena od 58 godina bila nepriljatelj ili su je cinili za to jer nisu imali hrabrost da uhvate prave nepriljatelje,tosu cinili heroji kojima sada trebalo njihovu najbljiznjega staviti u zamrzivac da dokazu njima kako su bili heroji u DR


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika