17.05.2012. / 20:32

Autor: Deutsche Welle

Najbogatiji nogometni klub na Zemlji je...

U Bundesligi je FC Bayern smo broj 2 - iza dortmundske Borussije. U Europi Bavarci dominiraju. Nije to samo sportska dominacija, već i financijska! Blagajna minhenskog kluba prepuna je novca zarađenog u Ligi prvaka.

Bayern se ne mora bojati nedostatka novcaBayern se ne mora bojati nedostatka novcaBayernovi šefovi redovito se hvale likvidnim sredstvima položenim na bankovnim računima rekordnog prvaka Njemačke. To je keš kojim Bavarci (naslovna fotografija: navijači Bayerna) mogu raspolagati u svakom trenutku - npr. kako bi konkurenciji ispred nosa preoteli nekog igrača. U ovoj je sezoni bavarski "hrčak" nastavio marljivo gomilati lovu.

Ulaskom u finale Champions Leaguea (CL) na domaćem terenu (19. svibnja u Münchenu) Bayern je osigurao godišnji prihod od oko 60 milijuna eura - samo u elitnom europskom klupskom natjecanju!

Za sami nastup u finalnom meču protiv Chelseaja Bayern će od strane UEFA-e (Europska nogometna federacija) biti nagrađen s 5,6 milijuna eura. U slučaju pobjede u bavarskoj metropoli ostaje još 3,4 milijuna eura.

Milijunske premije za sudionike

Samo od premija za uspješne nastupe u Ligi prvaka, klub Ivice Oliće i Danijela Pranjića u sezoni 2011/2012. zaradio je do sada 26,9 milijuna eura. Oko dvadesetak milijuna eura se utržilo iz takozvanog "market-poola" UEFA-e. To je novac koji europska nogometna krovna organizacija dijeli klubovima sudionicima CL-a, a koji je UEFA zaradila npr. prodajom prava TV-prijenosa utakmica Lige prvaka.

Osim toga, Bavarci su u šest domaćih nastupa u Allianz Areni klupske rizničare usrećili i s oko 12 milijuna eura (po dva milijuna po utakmici) od prodaje ulaznica ili suvernira, odnosno artikala s klupskim grbom.

"Market pool" UEFA-e je podijeljen po zemljama članicama Europske nogometne federacije. Njemačka je jedna od većih zemalja i može računati s oko 50 milijuna eura po sezoni. Taj se novac dijeli na nacionalne klubove koji sudjeluju u CL-u. Ključ je jednostavan: uspješniji klubovi dobiju više novca.

Obzirom da su u tekućoj sezoni drugi njemački predstavnici (Borussija iz Dortmunda) i Bayer iz Leverkusena ispali već ranije (u fazi natjecanja po skupinama, odnosno u osmini finala), Bayernu je pripao osjetno najveći dio njemačkog "kolača", već spomenutih 26,9 milijuna eura.

Stanje na računu je tako dobro da klupski šefovi o Bayernu govore kao o "najbogatijem klubu na Zemlji". I vjerojatno su u pravu. Za razliku od drugih euro-velikana, Bayern praktično nema dugova.

Posao od milijardu eura

Natjecanje u Ligi prvaka se financijski jako dobro isplati. U protekloj sezoni Bayern je već u osmini finala ispao iz CL-a, a svejedno je klub tada utržio 18,36 milijuna eura samo iz "market poola".

U cijeloj protekloj, sportski relativno neuspješnoj europskoj sezoni, Bavarci su postali bogatiji za 32,6 milijuna eura. U tu svotu nisu uračunati prihodi od prodaje ulaznica ili suvenira.

U tekućoj sezoni FC Bayern je za stjecanje prava nastupa u Champions Leagueu od UEFA-e bio nagrađen (kao i svih drugi klubovi, ukupno 32) s 7,2 milijuna eura "startne premije". Za četiri pobjede u fazi natjecanja po skupinama te jedan remi Bavarci su kasirali 3,6 milijuna eura. Kvalifikacija za osmine finala "kriva" je za bonus od tri milijuna eura, a za prolazak u četvrtfinale u blagajnu je stiglo još 3,3 milijuna. Polufinale je UEFA nagradila s 4,2 milijuna eura.

U protekloj sezoni CL-a, pobjednik najelitnijeg natjecanja u svijetu klupskog nogometa, FC Barcelona bankovni je račun "podebljala" za više od 51 milijun (bez prihoda od prodaje ulaznica na domaćem stadionu).

Zanimljivo je da je najviše novca u toj sezoni zaradio poraženi finalist - Manchester United (53,2 milijuna).

Najvažnije je - sudjelovati!

UEFA je u protekloj sezoni na račune 32 kluba koji su započeli natjecanje u Ligi prvaka prebacila ukupno 754,1 milijun eura. U ovoj sezoni premije su porasle na oko 800 milijuna.

Ukupni bruto-prihodi Europske nogometne federacije od prodaje prava na CL i superkup-utakmicu, po navodima same UEFA-e, iznose oko 1,1 milijardu eura.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika