18.05.2012. / 09:59

Autor: Hina

Zawahiri poziva Saudijce da se pobune protiv režima

"Zašto se ne pobunite, vi sinovi moćnih i ponosnih plemena koja preziru smrt, kako biste prekinuli ponižavanje i tlačenje", poručuje vođa u videosnimci objavljenoj na internetu, po prijevodu američke internetske stranice za praćenje islamističkih mrežnih stranica

Ayman al-ZawahiriAyman al-ZawahiriVođa al Qaede, Ayman al-Zawahiri, pozvao je Saudijce da idu za primjerom arapskog proljeća u Egiptu i Libiji i da se "pobune" protiv saudijskog režima, piše u četvrtak specijalizirana američka internetska stranica SITE.

"Zašto se ne pobunite, vi sinovi moćnih i ponosnih plemena koja preziru smrt, kako biste prekinuli ponižavanje i tlačenje", poručuje vođa u videosnimci objavljenoj na internetu, po prijevodu američke internetske stranice za praćenje islamističkih mrežnih stranica.

Videoporuka koja traje šest minuta i 19 sekunda snimljena je u veljači ili ožujku, ocjenjuje SITE a u četvrtak se pojavila na islamističkim mrežnim stranicama.

Video počinje snimkama kralja Abdulaha od Saudijske Arabije u društvu pape Benedikta XVI. i američkih predsjednika Georgea W. Busha i Baracka Obame.

Zawahiri u svom govoru podsjeća da su se "arapski narodi prije gotovo godinu dana pobunili protiv svojih čelnika".

"Digli su se na zapadu, na jugu, na sjeveru, a vi, vi se niste ni pomaknuli. Braćo moja plemenita, zašto ste strpljivi s vladarima iz kuće Al-Sauda, jednog od najpokvarenijih režima", upitao je.

Zawahiri na snimci zamjera saudijskom režimu što je jedno vrijeme bio otvorio zemlju američkim snagama, džihadiste strpao u zatvor i širio nemoral putem medija.

U ranijim snimkama objavljenim zadnjih dana, Zawahiri je pozvao islamističke pobunjenike šebab u Somaliji da napadaju kenijske snage i vojnike Afričke unije u Somaliji. Usto je pozvao Jemence da se pobune protiv novog predsjednika Abda Raba Mansura Hadija koji je, po njegovu mišljenju, "agent" SAD-a.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika