18.05.2012. / 13:24

Autor: Nacional.hr

Šumske kune u privatnim džepovima

"Ako kćerinska tvrtka Hrvatskih šuma sklapa poslove po birtijama i nije obveznik Zakona o javnoj nabavi, tko brani Hrvatskim vodama ili HEP-u da sutra postupe isto", pita Posarić

Foto: Ilustracija (Pixsell)Foto: Ilustracija (Pixsell)Direktor tvrtke Abies, Zoran Posarić, upozorava kako je tvrtka u sklopu Hrvatskih šuma, Šumska biomasa d.o.o., 'monopolizirala proizvodnju i trgovinu' energetskim drvom te kako njeni poslovi sadrže i 'elemente kriminala', piše Večemji list.

"Ako kćerinska tvrtka Hrvatskih šuma sklapa poslove po birtijama i nije obveznik Zakona o javnoj nabavi, tko brani Hrvatskim vodama ili HEP-u da sutra postupe isto", pita Posarić. Dokumenti u sudskom registru dokazuju kako Šumska biomasa ima pravo na gotovo sve poslove kao i matična tvrtka, registrirana je čak i za gospodarenje šumama.

Posarić nastavlja kako se poslovi sklapaju 'u četiri oka uz proviziju', bez poštivanja novog Zakona o javnoj nabavi od 1. siječnja ove godine, to jest, bez natječaja javne nabave. Šumska biomasa od HŠ-a kupuje energetsko drvo i dalje kao prekupac posluje s najobičnijom otpremnicama.

"To uopće nije isplativo. Kad se odbiju svi troškovi, od izvoženja i prikupljanja sječke iz šume, cestovnog transporta do iveranja, ispada da na toni biomase kćerinska tvrtka Hrvatskih šuma zarađuje samo 1 euro", naglašava Posarić.

"Menadžerima Šumske biomase prava zarada ionako u mešetarenju drvnom sječkom", tvrdi Goran Jankov, direktor tvrtke Silva Plan i dodaje kako je tvrtka osnovana isključivo radi poslovanja izvan Zakona o javnoj nabavi. Podsjeća kako je tvrtka osnovana na inicijativu nekadašnjeg predsjednika uprave HŠ-a, Darka Beuka, poznatijeg iz afere Fimi media te isključena iz poslovanja matičnog poduzeća.

Umjesto da se bavi poticanjem projekata i promocijom korištenja šumske biomase, a trgovinu i proizvodnju prepusti matičnoj kompaniji, zbog nepostojanja domaćeg tržišta Šumska biomasa gotovo svih 600 tisuća tona usitnjenog energetskog drva proda Mađarima, Austrijancima, Slovencima. Biomasa iz Vinkovaca tako se umjesto u termoelektranu u Osijeku vozi i prodaje u Klagenfurtu od 25 do 40 eura po toni.

Razvoj proizvodnje tržišta šumske biomase nije strateški prioritet Vlade, naprotiv koalicijskim Planom 21 predviđena je termoelektrana u Kominu pokraj Ploča koja bi radila na ugljen. Podsjetimo kako europske energetske regulative jasno u postocima propisuju količine električne energije koje će se morati dobivati iz obnovljivih izvora.

Novi čelnik Hrvatskih šuma Ivan Pavelić nije bio dostupan i nije bio spreman odgovoriti na upit novinara Večernjeg lista o ovoj temi.

Vezane vijesti

Upravni sud potvrdio monopol ZAMP-a

Upravni sud potvrdio monopol ZAMP-a

Upravni sud potvrdio je rješenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja od 3. studenog 2009. godine, kojim je odlučeno kako je stručna služba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika