18.05.2012. / 14:46

Autor: Hina

I na hrvatskim brodovima naoružana pratnja radi zaštite od pirata

Hrvatski sabor izmijenio je danas Zakon o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka kojim se, pod određenim uvjetima te kao zaštita od piratskih napada na brodove, omogućuje ukrcaj naoružane pratnje na brodove hrvatske državne pripadnosti.

I hrvatski brodovi moći će se oružjem štititi od pirataI hrvatski brodovi moći će se oružjem štititi od pirataHrvatski sabor izmijenio je danas Zakon o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka kojim se, pod određenim uvjetima te kao zaštita od piratskih napada na brodove, omogućuje ukrcaj naoružane pratnje na brodove hrvatske državne pripadnosti.

Brodarskim kompanijama se dopušta da na svoj trošak ukrcaju naoružanu pratnju na brod kako bi se zaštitilo prvenstveno posadu, ali i brod i teret, i to u područjima gdje je rizik od napada ili pljačke povećan.

Osoba za naoružanu pratnju nije član posade broda, nego je na brod ukrcana za obavljanje neposredne sigurnosne zaštite posade, broda, tereta i druge imovine na brodu od piratstva i oružane pljačke, te prilikom obavljanja svojih poslova na brodu može koristiti vatreno oružje.

Da bi kompanija na brod, koji će ploviti morskim područjima u kojima postoji visoki rizik od piratskih napada ili oružane pljačke, mogla ukrcati naoružanu pratnju dužna je ishoditi dopuštenje Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, te ga izvijestiti o točnom vremenu i mjestu ukrcaja i iskrcaja naoružane pratnje.

Kompanija je dužna i osigurati siguran ukrcaj i iskrcaj oružja na brod, a po potrebi ishoditi dozvole od drugih država, te osigurati osobna sredstva za spašavanje na moru za osobe za naoružanu pratnju.

Osobe za naoružanu pratnju mogu upotrijebiti vatreno oružje radi nužne obrane posade, broda, tereta i druge imovine na brodu od istodobnog ili izravno prijetećega piratskog napada ili oružane pljačke, i to isključivo uz suglasnost zapovjednika broda i u najmanjoj mjeri koja je potrebna da se odbije napad.

Sabor je dopunio Zakon o tržištu električne energije u cilju pojednostavljenja procedure za povlaštene proizvođače električne energije iz obnovljiviih izvora.

Omogućuje se stjecanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije ako proizvođač u proizvodnom objektu istodobno proizvodi električnu i toplinsku energiju na visokoučinkovit način, koristi otpad ili obnovljive izvore energije za proizvodnju električne energije na gospodarski primjeren način koji je usklađen sa zaštitom okoliša bez obzira na snagu proizvodnog objekata.

Propisano je za sve građevine za proizvodnju električne energije izdavanje energetskog odobrenja, što neće biti potrebno za povlaštene proizvođače.

Zastupnici su izmijenili i s propisima EU uskladili Zakon o oružju, kojim se propisuje obveza liječniku da osobi koja je došla na izvanredni liječnički pregled ne izda potvrdu ako ona ne priloži rješenje mjerodavnog tijela o upućivanju na takav pregled.

Kako bi liječnik mogao izvijestiti ima li u vlasnika oružja promjena zdravstvenog stanja koje utječu na sposobnost za držanje oružja, propisuje se obveza da svaki vlasnik mora u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu tog zakona izvijestiti policiju o svojemu liječniku primarne zdravstvene zaštite.

Izmijenjen je i Zakon o službenoj statistici, kojim se načela službene statistike u Hrvatskoj usklađuju s europskim standardima te razvojem statističkog sustava.

S direktivama EU usklađeni su i Zakon o konačnosti namire u platnim sustavima i sustavima za namiru financijskih instrumenata, te Zakon o financijskom osiguranju.

Zastupnici su potvrdili Odluku o donošenju Prostornog plana Parka prirode Vransko jezero, te prihvatili Godišnje izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2011. godinu.

U drugo je čitanje upućen Vladin prijedlog izmjena Općeg poreznog zakona koji predviđa objavu popisa poreznih dužnika.

Zastupnici su dnevni red sjednice dopunili s pet novih točaka, među kojima i Izvješćem o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, te Godišnjim izvješćem o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama RH, oba za 2011. godinu.

Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja u srijedu, raspravom o prijedlogu izmjena i dopuna saborskog Poslovnika, u prvom čitanju.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika