Objavljeno u Nacionalu br. 335, 2002-04-16

Autor: Maroje Mihovilović

Utakmica koja je uzbunila britansku vladu

Beckhamova povreda stopala zasjenila rat na Bliskom istoku

David Beckham, napadač i najslavniji igrač Manchester Uniteda i ključni član engleske reprezentacije, prošle je srijede na utakmici protiv španjolskog Deportiva slomio kost na lijevom stopalu, što je dovelo u pitanje njegov nastup na Svjetskom prvenstvu: britanska je vlada odložila raspravu o Bliskom istoku i budžetu da bi hitno raspravila moguće posljedice Beckhamove povrede

David Beckham sa svojom poznatom "Spice suprugom"David Beckham sa svojom poznatom "Spice suprugom"U srijedu, 10. travnja, navečer, momčad Manchester Uniteda istrčala je na teren svog stadiona Old Trafford da odigra važnu uzvratnu utakmicu četvrtfinala Lige prvaka protiv španjolskog Deportiva iz La Corune. Manchester United pobijedio je u prvoj utakmici protiv Deportiva tjedan dana prije u La Coruni sa 2:0, ali Deportivo je vrlo jaka momčad, pa je trener Manchester Uniteda Alex Ferguson na teren poslao svoju najjaču momčad. U njoj je bio i najskuplji igrač kluba, kapetan David Beckham, iako ga je u La Coruni lakše ozlijedio igrač Deportiva Tristan pa je morao izići s terena i propustio sljedeću utakmicu engleskog prvenstva protiv Leicestera.
Već nakon nekoliko minuta Beckham je pokazao svoju vrijednost, opasno napadajući iz raznih smjerova. U 16. minuti prodro je s loptom po desnoj strani i opasno se približio kaznenom prostoru. Prema njemu se s obje noge sjurio branič Deportiva, Argentinac Pedro Duscher. Zadobivši jak udarac u lijevu nogu, Beckham, koji je bio u punom naletu, preletio je preko Duschera, napravio salto i prostro se po travnjaku desetak metara dalje grčeći se od bola. Sudac je zviždao prekršaj, utakmica je prekinuta, ali Duschera nije isključio, čak mu nije dao ni žuti karton. Liječnici Manchester Uniteda utvrdili su da je Beckham teško ozlijeđen pa je iznesen s terena, a umjesto njega u igru je ušao Norvežanin Gunnar Solskjaer. Beckham je odvezen u bolnicu, Manchster United pobijedio je sa 3:2, a Solskjaer je postigao čak dva gola, dok je Duscher zbog još nekoliko teških prekršaja ipak na kraju isključen.
Alex Ferguson pokušava s Manchester Unitedom osvojiti još jedno prvenstvo Engleske, u gotovo mrtvoj utrci s londonskim Arsenalom i Liverpoolom, ali i Ligu prvaka, u kojoj mu predstoje dvije teške polufinalne utakmice s Bayerom iz Leverkusena, a potom eventualni finale 20. svibnja u Glasgowu. Sven Goran Eriksson, švedski izbornik engleske reprezentacije, pokušava pak što bolje pripremiti englesku selekciju za Svjetsko nogometno prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji. Obojica su zbog Beckhama vrlo zabrinuti, baš kao i navijači. A liječnici su utvrdili da je Duscher Beckhamu divljačkim naletom slomio kost na stopalu lijeve noge, koja neće zarasti još barem osam tjedana, nakon čega su potrebna najmanje dva tjedna oporavka.

BRITANSKA KAMPANJA PROTIV DUSCHERA Okomivši se na Pedra Duschera, braniča Deportiva koji je Beckhamu slomio kost, britanski Sun podsjeća da je Duscher Argentinac, dajući slučaju političku notu, budući da su Engleska i Argentina prije 20 godina ratovale oko Falklandskih otoka Nacionalno pitanje broj 1

Drugim riječima, Beckham ne samo da neće moći igrati sve do kraja engleskog nogometnog prvenstva, nego neće biti spreman ni za SP, koje počinje u lipnju. U engleskoj javnosti ta je vijest odjeknula kao prava nacionalna tragedija. Svi londonski tabloidi o teškoj Beckhamovoj ozljedi izvijestili su na naslovnim stranicama. Najnakladniji Sun čak je na naslovnici objavio poziv svim Englezima “Molimo se za Beckhama”, a u svom pakosnom stilu smjesta je pokrenuo kampanju mržnje protiv Duschera. Sunov novinar upitao je Duschera je li se ispričao Beckhamu, a Duscher mu je odgovorio da je odmah poručio Beckhamu da mu je žao i da ga nije htio ozlijediti. Da je neki engleski igrač ovako ozlijedio nekog igrača Deportiva, dodao je Duscher, ne bi bilo tolike buke. Sun je dodao političku dimenziju, podsjećajući da je Duscher Argentinac, da su prije 20 godina Britanija i Argentina bili u ratu zbog Falklandskih otoka, da su Engleska i Argentina u istoj kvalifikacijskoj skupini SP-a i da će se sastati u prvoj fazi natjecanja, podmećući da je Duscher, koji ne igra u argentinskoj reprezentaciji, namjerno slomio Beckhamovo stopalo.
Beckhamova ozljeda dobila je tako u Engleskoj političku dimenziju. Kako je izvijestio dnevnik Times, već u četvrtak, 11. travnja, Beckhamova ozljeda bila je glavna tema sjednice – britanske vlade! Ministri su odgodili raspravu o Bliskom istoku i proračunu kako bi hitno razmotrili reperkusije teške Beckhamove ozljede za britanske političke i ekonomske interese i duh nacije. U službenom priopćenju Blairova predstavnika za tisak kaže se da je “na sjednici kabineta premijer Blair ocijenio da u ovom trenutku za izglede engleske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu nema važnije stvari od stanja Beckhamove lijeve noge”. O financijskim reperkusijama Beckhamove ozljede piše čak i Financial Times, a poseban prilog o tome emitirao je u svojoj poslovnoj emisiji “Biznews” u petak ujutro i američki CNN.
David Beckham rodio se 5. veljače 1975. u Leytontonu, predgrađu Londona. Počeo je vrlo mlad igrati nogomet, a sa 11 godina dobio je prvu nogometnu nagradu, “Trofej Bobbyja Charltona”, koji se dodjeljuje posebno nadarenim najmlađim nogometašima. Za nagradu je putovao u Barcelonu i posjetio tamošnji nogometni stadion Nou Camp. Počeo je igrati nogomet u lokalnom klubu Leyton Orient, prošao nogometnu školu Tottenhama, ali žarko se želio okušati u najslavnijem engleskom klubu, Manchester Unitedu. Primljen je u juniorsku momčad 1991., sljedeće godine juniori Manchester Uniteda osvojili su englesko prvenstvo, a te 1992. u rujnu Beckham je prvi put igrao i za prvu seniorsku momčad Manchester Uniteda u kup utakmici protiv Brightona. Pokoji put bi i sljedećih godina ulazio u momčad u drugom dijelu. Dvije godine potom trener Ferguson dao mu je prvi put priliku da zaigra za prvu momčad i u Ligi prvaka protiv turskog Galatasaraya.

Kobna spajsica

Prava karijera Davida Beckhama počela je u sezoni 1995./96., kad ga je Ferguson stavio u prvu momčad. U prvoj utakmici te sezone protiv Aston Ville Beckham je zabio i svoj prvi gol za prvu momčad. Odmah se pokazao izvrsnim veznim igračem, s jasnim pregledom igre, vrlo snažnim udarcem i preciznim i lukavim dodavanjima. Navijači su se začas oduševili, a zbog naočitog izgleda i djevojke. Sve je češće zabijao golove, nerijetko i iz slobodnih udaraca. Prvoligašu Wimbledonu zabio je gol s polovice igrališta. Beckham je bio nesumnjivo zaslužan i za uspjeh Manchester Uniteda 1998./99., kad je osvojio i englesko prvenstvo, i kup i liga-kup.
Zapazio ga je i tadašnji engleski izbornik Glenn Hoddle i pozvao ga u reprezentaciju. Prvu utakmicu odigrao je 1996. protiv Moldavije, no nije još postao standardni reprezentativac. Hoddle ga je ipak uvrstio među 22 igrača za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. Nakon što je u važnoj utakmici protiv Kolumbije zabio prekrasan presudni gol, uvrstio ga je u prvu momčad. No protiv Argentine u četvrtfinalu bio je vrlo nervozan i potkraj prvog poluvremena napravio je divljački prekršaj na argentinskom veznom igraču Diegu Simeoneu pa ga je sudac isključio. Englezi su izgubili, a opća je ocjena bila da je za to kriv isključeni Beckham.
Od bijesnih navijača Beckhama je nakon povratka iz Francuske morala štititi policija. Na utakmicama izvan Manchestera svuda su mu zviždali. I u nacionalnom prvenstvu sve je češće grubo startao na protivničke igrače i dobivao žute i crvene kartone. Protiv Sturma iz Graza u lanjskoj Ligi prvaka divljački je startao na Tomislava Kocijana, no sudac ga nije isključio.
Novinari su pisali da je sve nervozniji zbog tereta popularnosti, ali i senzacije što ju je izazvao njegov brak. Za njim su od početka ludovale brojne obožavateljice, a Victoria Adams, članica ženskog pjevačkog benda Spice Girls izjavila je da se u njega zaljubila kad je prvi put vidjela njegovu fotografiju u novinama.
Victoria Adams samosvjesna je od najranije mladosti. Njoj je 26 godina, potječe iz obitelji inženjera iz pokrajine Hertfordshire. Najstarija od tri kćeri, živjela je u vili s bazenom, vozili su je u školu “rolls royceom”. Žarko je željela uspjeti u showbusinessu. Od treće godine učila je ples, u školi je išla u dramsku sekciju, ali su joj ondje govorili da nije nadarena za glumu. Uputila se u London da okuša sreću te je izabrana za članicu Spice Girls. Grupa je postigla fantastičan uspjeh, djevojke su se silno obogatile. Ona je zaradila više od 8 milijuna funti. Na glasu je kao simpatična, dobrodušna osoba koja je u grupi uvijek smirivala svađe, podizala raspoloženje i bila najodlučnija u neugodnim situacijama. Tako je odlučno prišla i svom velikom cilju da osvoji Davida Beckhama. Vjenčali su se u srpnju 1999. u irskom dvorcu pred 239 posebnih uzvanika. Na svadbu je potrošeno pola milijuna funti. Prije toga David Beckham i Victoria Adams postali su roditelji, ona je početkom 1999. rodila sina Brooklyna.

Sven Goran Eriksson

Beckhama, kojeg navijači drugih klubova ne vole, sada su vrijeđali na gostovanjima vrijeđajući njegovu suprugu, čak i sina. Njihovu kuću nedaleko od Londona stalno su opsjedali novinari i fotoreporteri, ali i kojekakvi luđaci. Neki je poremećeni čovjek u Londonu 2000. pokušao iz ruku Victorije Adams ukrasti njihova sina, u čemu ga je Beckham jedva spriječio. Nekoliko dana poslije roditelji Victorije Adams primili su pismo anonimnog manijaka s prijetnjom da će ubiti Brooklyna. Poslao je fotomontažu na kojoj ranjenom Brooklynu šiklja krv iz glave.
Njih dvoje stoga svuda idu u pratnji čuvara koji nisu nimalo nježni prema ikomu tko im se približi. Vrlo su nervozni. Novine tvrde da je zbog nervoze ona oboljela od anoreksije. On je pak bio sve nervozniji na nogometnom terenu. Početkom 2000. Manchester United sudjelovao je u Svjetskom kupu klubova u Brazilu, a Beckham je bio isključen kad je divljački startao na Josea Miliana, igrača meksičkog prvaka Necaxe.
Ferguson je bio sve nezadovoljniji. Iz uprave Manchester Uniteda čak su najavili da će daljnja karijera Beckhama u klubu ovisiti samo o njemu samom, da klub može i bez njega. Engleski sportski komentatori počeli su nagađati o razlazu Manchester Uniteda i Beckhama i njegovu prelasku u neki španjolski klub. Igrao je jako loše i u engleskoj reprezentaciji, pa je i zbog toga 2000. ispala već u prvoj fazi po skupinama Europskog prvenstva, ne plasiravši se ni u osminu finala.
No početkom sezone 2000./01. Beckham je opet počeo odlično igrati. Postao je ponovno vođa Manchester Uniteda, koji je od početka dominirao engleskim prvenstvom. Bio je zaslužan i za preporod reprezentacije. Nakon neuspjeha na EP-u zaredali su i loši rezultati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. u Japanu i Sjevernoj Koreji. Engleski nogometni savez povukao je tada vrlo riskantan potez i za novog izbornika reprezentacije, prvi put u povijesti, imenovao stranca, dotadašnjeg trenera talijanskog prvoligaša Lazija, Šveđanin Svena Gorana Eriksson. Novom izborniku preostale su teške utakmice protiv Njemačke i Grčke. Eriksson je za kapetana imenovao Beckhama, kojem navijači još nisu oprostili ispadanje na prethodnom SP-u. Preporođeni Beckham bio je najzaslužniji za plasman Engleske na Svjetsko prvenstvo, jer je u presudnoj utakmici protiv Grčke nakon isteka regularnog vremena zabio senzacionalni gol kojim je Engleska izjednačila na 2:2 i tako izborila bod potreban za plasman na SP. Zbog izvanrednih igara Beckham je 2001. u Britaniji proglašen nogometašem godine, a bio je i drugi na izboru za nogometaša svijeta, iza Portugalca Luisa Figa. Eriksson je prije nekoliko mjeseci počeo intenzivno pripremati englesku reprezentaciju za SP, a u svim pripremnim utakmicama jako se oslanjao na Beckhama kao ključnog igrača. A Beckham svojom formom zadnjih mjeseci nije iznevjerio ni trenera Manchester Uniteda Fergusona.

Potres u kladionicama

Teška ozljeda pokvarila je i Fergusonove i Erikssonove planove, ugrozila izglede i Manchester Uniteda i reprezentacije. Na britanskim kladionicama odmah su pali izgledi Manchester Uniteda da osvoji englesko prvenstvo, pa se ljudi već danima kudikamo više klade na Liverpool i Arsenal. Englezi gube nadu i da će postati svjetski prvaci: Beckhamove ozljede na kladionicama su izgledi bili su 1/9, a dva dana nakon ozljede već su pali na 1/10. Počele su se kolebati i dionice Manchester Uniteda na londonskoj burzi.
Za Manchester United Backhamova ozljeda mogla bi se pretvoriti u financijsku katastrofu. Četvrtinu prihoda – a oni su za ovu sezonu iznosili 129 milijuna funti – klub ostvaruje od televizijskih prava za prijenose svojih utakmica. Ta se prava plaćaju i prema gledanosti prijenosa, ali i prema plasmanu kluba na tablici. Ako Beckham sljedeće ključne utakmice ne bude igrao, to će sigurno smanjiti gledanost tv prijenosa utakmica Manchester Uniteda. Plasman na kraju prvenstva je ključan, jer prvak Engleske dobiva za televizijske prijenose u sljedećoj sezoni oko 20 posto više od drugih klubova. Bez Beckhama Manchester United teško će postati prvak.
U Ligi prvaka svako novo kolo vrijedi oko 3 milijuna funti. Za klub je sretna okolnost što su do kraja ostali još samo polufinale i finale, pa klub, ako ispadne u polufinalu, ostaje samo bez završna 3 milijuna funti. No osvajanje Lige prvaka donijelo bi klubu obilje novih prihoda od sponzora na europskoj razini pa se valja itekako boriti za konačnu pobjedu. Ove godine zarađen novac jako je važan i za budućnost kluba, jer će omogućiti kupnju vrhunskih igrača.
I Engleski nogometni savez mogao bi izgubiti golem novac zbog Beckhamove ozljede, jer i njegovi prihodi ovise o uspjehu na Svjetskom prvenstvu. Ako reprezentacija prođe dobro, Savez bi mogao zaraditi više od 100 milijuna funti. Savez jako ovisi i o sponzorima, a sponzori se vežu ne samo za uspjeh reprezentacije, nego i za popularne igrače. Za Beckhama je posebno zainteresirana kompanija “Pepsi”. S Beckhamom. surađuju i tvrtke “Adidas”, “Marks & Spencer” i “Rage”. Zasad nijedna nije raskinula ugovor. Marketinški stručnjaci tvrde da vjerojatno neće biti otkazivanja ugovora jer će Beckhamova ozljeda zacijeljeti za nekoliko tjedana, a sponzori se sigurno neće htjeti javnosti prikazati kao okrutni poslodavci.
Beckhamu je slomljena metatarzalna kost u gornjem dijelu stopala koja povezuje gležanj s prstima. Njemu je, netipično za nogometaše, pukla unutarnja, druga kost metatarzalna, dok je prva, izbočenija, ostala cijela. Ortopedi tvrde da je takav lom nešto lakši pa bi oporavak mogao trajati samo šest, a ne osam tjedana. Tek kad Beckhamu za nekoliko tjedana bude skinut gips, vidjet će se koliko su mu zbog mirovanja oslabili okolni mišići i je li cijela noga spremna za nove nogometne napore.
Nakon najnovije vijesti da bi se Beckham na treningu mogao naći već za šest tjedana, a da bi potpuno spreman za igru mogao biti nakon osam tjedana, pri takvom povoljnom raspletu Beckham bi se mogao pojaviti na terenu već na prvoj utakmici engleske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 2. lipnja 2002. na stadionu u japanskom gradu Saitami protiv Švedske. Eriksson je objavio da odluku o Beckhamu neće donijeti sve do posljednjeg trenutka. Uvrstit će ga među 22 igrača koje Fifi mora prijaviti do 21. svibnja, a Fifa je obznanila da će dopustiti engleskoj reprezentaciji da Beckhamov status službeno objavi tek 31. svibnja, samo dan prije početka SP-a.

Vezane vijesti

Beckham: Trenerski posao me ne zanima

Beckham: Trenerski posao me ne zanima

David Beckham, koji je prije mjesec dana proslavio 37. rođendan, veli kako ne razmišlja o mogućnosti obavljanja trenerskog posla kada objesi kopačke… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika