18.05.2012. / 15:50

Autor: Hina

Dojenjem protiv pretilosti

Dojene bebe dobivaju u prvoj godini života manje na težini od beba hranjenih dojenačkim formulama te imaju manje izgleda u budućnosti imati problema s pretilošću, pokazala je američka studija.

Dojenje smanjuje rizik od kasnije pretilostiDojenje smanjuje rizik od kasnije pretilostiDojene bebe dobivaju u prvoj godini života manje na težini od beba hranjenih dojenačkim formulama te imaju manje izgleda u budućnosti imati problema s pretilošću, pokazala je američka studija.

Izvješće objavljeno u časopisu Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine pridružuje se dosad prikupljenim dokazima da je dojenje najbolji izbor za dojenčad te da štiti od debljine kasnije u životu.

Autorica Ruowei Li iz Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti kazala je da se radi o tome da pri dojenju bebe odlučuju kada će prestati jesti, a ne majke ili očevi koji bi željeli da one ispiju bočicu do kraja.

"Ako se bebe hrane na prsima, one imaju vrlo aktivnu ulogu, jer su one te koje odlučuju kada sisati, a kada prestati", kazala je.

Li i njezini kolege pratili su oko 1900 beba u SAD-u rođenih oko 2000. godine. Bebe koje su jele iz bočice dobivale su oko 85 grama više mjesečno od onih koje su se samo hranile na prsima.

"Ključna poruka studije je da je dojenje zaista prvi izbor za bebe", kazala je Li, dodajući da je zamjena dojenja majčinim mlijekom iz bočice dobar drugi izbor.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

registracija
20/6/11

AntePorkas, 18.05.12. 16:40

Ja sam probo i nije mi radilo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika