18.05.2012. / 14:57

Autor: Hina

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je izjavio kako će sadašnja vlada pomagati razvoj ženskoga poduzetništva u Hrvatskoj, jer je, kako je rekao, u domaćem poduzetništvu angažirano čak dva i pol puta više muškaraca nego žena što je dvostruko lošije nego u razvijenim zemljama.

Gordan MarasGordan MarasMinistar poduzetništva i obrta Gordan Maras je izjavio kako će sadašnja vlada pomagati razvoj ženskoga poduzetništva u Hrvatskoj, jer je, kako je rekao, u domaćem poduzetništvu angažirano čak dva i pol puta više muškaraca nego žena što je dvostruko lošije nego u razvijenim zemljama.

"Žene u Hrvatskoj čine 52 posto cjelokupnog pučanstva, a u poduzetništvu je dva i pol puta više muškaraca nego njih", istaknuo je Maras na današnjem okruglom stol "Žensko poduzetništvo - neiskorišteni gospodraski potencijal", kojeg je danas organizirao Forum žena splitskog SDP-a, a u povodu Svjetskog dana poduzetnica.

Po riječima ministra Marasa u Hrvatskoj su 77 posto direktori trgovačkih društava muškarci. "U velikim poduzećima u državnom vlasništvu žene su rijetkost na rukovodećim mjestima, te će ova Vlada praviti iskorake u tom pogledu", rekao je Maras.

On je najavio kako će tijekom ove godine biti izdvojeno šest miljuna kuna za subvencioniranje kamatnih stopa na kredite, što će ih Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) namjeniti ženama poduzetnicama.

Maras je također izvjestio kako se u sklopu programa "Poduzetnički impuls" provodi poseban program "Žene poduzetnice", na koji se od sada, kako je istaknuo, prijavilo više od 1.000 poduzetnica sa svojim projektima.

"Očekujem da će programu 'Žene poduzetnice' našu potporu dobiti oko 70 projekata, a rezultati odabira će biti poznati za mjesec dana", kazao je.

Upozoravajući na nepovoljnu zastupljenost žena u poduzetništvu ministar je iznio podatak da žene čine čak 58 posto ukupnog broja sa završenim fakultetom u Hrvatskoj, ali unatoč svojoj obrazovanosti postoje otpori njihovu angažiranju u poduzetništvu.

Ministar Maras je za današnjeg boravka u Splitu otvorio u Dioklecijanovim podrumima sajam "Plodovi Dalmacije" na kojem su predstavljeni izvorni hrvatski proizvodi i proizvodi zdrave hrane. "Želimo poduprijeti tradicionalne proizvode koje može ponuditi Dalmacija", istaknuo je.

Pri ulasku Hrvatske u Europsku uniju, rekao je, otvara se veliko europsko tržište kojem Hrvatska i Dalmacija imaju što ponuditi te će Ministartvo poljoprivrede i Ministartvo poduzetništva, ali i druga ministarstva dati maksimalnu podršku.

Vezane vijesti

Dosad 9.000 prijava za "Poduzetnički impuls

Dosad 9.000 prijava za "Poduzetnički impuls

Na natječaj Ministarstva poduzetništva i obrta za sredstva iz programa "Poduzetnički impuls" dosad je prijavljeno gotovo devet tisuća projekata što… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika