18.05.2012. / 15:21

Autor: Hina

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

Problem Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj mogao je biti riješen još 1992. godine, tvrdi Božo Dimnik, slovenski poduzetnik i lobist, te predsjednik Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva.

Ljubljanska bankaLjubljanska bankaProblem Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj mogao je biti riješen još 1992. godine, tvrdi Božo Dimnik, slovenski poduzetnik i lobist, te predsjednik Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva.

U razgovoru za internetski portal "Siol", Dimnik je rekao da je slovenskim političarima još 1992. godine predlagao formulu za rješenje deviznih depozita Ljubljanske banke Zagreb, što je prema njegovim riječima moglo ojačati poziciju te banke u jugoistočnoj Europi.

"Razgovarao sam tada s predsjednicima vlada Alojzom Peterleom i Janezom Drnovšekom i svim važnijim ministrima, uključujući Antona Ropa i Dimitrija Rupela, te im predlagao da Hrvatskoj ponude slijedeću formulu i da im kažu: Mi znamo da su devize išle u Beograd i da se to može riješiti postupkom sukcesije, ali ćemo isplatiti hrvatske štediše jer je Ljubljanska banka banka s ugledom. Uvjet je da nam se to vrati ako se dobije novac iz sukcesije", rekao je Dimnik, dodajući da će više pojedinosti objaviti u knjizi koju priprema.

"Ovo ću sada reći prvi put... u to sam vrijeme dobio informacije iz povjerljivih izvora kojima vjerujem. Informacija je glasila da su austrijski i talijanski političari vršili pritisak, neću kazati na koga, da Slovenija ne isplati hrvatske štediše", ustvrdio je Dimnik.

"Razlog je bio u tome da na hrvatsko tržište dođu austrijske i talijanske banke, a i došle su. Da je Ljubljanska banka u Zagrebu još postojala, austrijske i talijanske banke, a one su kasnije kupile glavninu hrvatskih banaka, ne bi imale tu šansu", rekao je 80-godišnjak poznat kao utjecajni politički lobist još iz vremena uoči slovenskog osamostaljivanja, dodajući da je to bio velik slovenski fijasko.

Da se postupilo drukčije, tvrdi Dimnik, Ljubljanska banka mogla je postatio velika i ugledna banka u široj regiji, otvarati nerezidentne račune za sve državljane bivše Jugoslavije, a "u nju bi novce ulagali i Grci".

Ovako, tumači Dimnik, stvari su se zakomplicirale i stvorile loše ozračje u odnosima s Hrvatskom, zbog kojih nisu ostvareni neki drugi projekti suradnje koji su mogli biti značajni. Unatoč tome, po njegovim je riječima odnos dviju država dobar, osobito na gospodarskom području, gdje su dvije države jedna drugoj važni gospodarski partneri, a tradicionalno je dobar i prijateljski i odnos dvaju naroda.

Dimnik je ocijenio da problem Ljubljanske bamnke i njezinih štediša u sadašnjem trenutku nema mnogo izgleda da bude riješen.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika