18.05.2012. / 16:40

Autor: Dean Sinovčić

Dnevnik iz Cannesa, 2. dan

Koga briga za crtić, kad u Cannesu pada kiša

U petak ujutro počela je padati kiša u Cannesu, najavljuje se za cijeli vikend. Ne znam što će biti sa svim najavljenim tulumima koji se održavaju na otvorenom

Tom McGrath, Conrad Vernon, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Chris Rock, Ben Stiller, Martin Short, Jessica Chastain i Andy Richter Tom McGrath, Conrad Vernon, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Chris Rock, Ben Stiller, Martin Short, Jessica Chastain i Andy Richter Svake godine Cannes Film Festival se koristi za veliku promociju nekog dugometražnog crtanog filma i dok se nekada nastojalo promovirati crtić koji će gledati i odrasli i djeca, u novije vrijeme bitna je medijska promocija i koga briga što se dječji crtić prikazuje na tako važnom festivalu kao što je ovaj u Cannesu. Tako je ovog puta za promociju odabran crtani film „Madagascar 3", vjerojatno kako bi festival imao razlog da dovede velike filmske zvijezde koji posuđuju glasove životinjama iz crtića, a to su Ben Stiller (kojem je ovo prvi dolazak u Cannes), Chris Rock, David Schwimmer (koji nikada nakon serije „Prijatelji" nije napravio poštenu glumačku karijeru) i Jada Pinkett-Smith (koja, i pored svih svađa, nikako da se razvede od supruga Willa Smitha). Ta četvorka poznata je i iz prva dva dijela tog crtića, a za treći dio angažirali su dvoje novih, Jessicu Chastain (plavuša koja je lani, sasvim zasluženo, postala nova glumačka zvijezda) i Martina Shorta (veterana komedija). Što novinari tada rade? Skoro pa ništa jer je dvorana za konferencije za novinare (koja nije velika, daleko manja no u Berlinu i Veneciji) bila popunjena dvotrećinski, što je nevjerojatno za ovakvu kolekciju filmskih zvijezda. No, u Cannesu se očekuju veliki filmovi, a ne promocija crtića, i novinari su ih zato i zaobišli.

A što su pričali na konferenciji za novinare? Ništa posebno, uz poneku duhovitu opasku komičara Chrisa Rocka koji je na pitanje „jeste li se ponovno okupili zbog zabave" odgovorio „i zbog love". Ben Stiller posuđuje glasu lavu, pa kaže „on i ja imamo sličnosti. U pogledu frizure. Ja sam takvu imao 1982. godine".Sve ostalo bila je fraza na frazu, Jada Pinkett-Smith kaže kako se njoj u životu sve vrtio oko ljubavi i tome slično. Naravno da su ih novinari pitali, s obzirom da se radnja trećeg dijela odvija u cirkusu, vode li svoju djecu i inače u cirkus, na što je Martin Short rekao „moji imaju skoro 50 godina pa ih ne vodim u cirkus". Naravno, pretjerivao je, on ima 62 godine, djeca mu imaju 28, 25 i 22 godine.

Nisu oni jedini koji koriste priliku za promocijom, u petak je tu priliku koristio i Jackie Chan kako bi promovirao svoj novi film „Chinese Zodiac" koji je režirao i u kojem glumi glavnu ulogu. Film će biti premijerno prikazan 12. prosinca, ali neka se sve to najavi u Cannesu. Radi se o filmu nakrcanom akcijom te je Jackie Chan na konferenciji za novinare rekao kako se posljednjih deset godina želio etablirati kao ozbiljan glumac, nakon čega su stigli komentari kako je prestar za akcijske scene. Zato je odlučio, kako bi ih demantirao, snimiti akcijski spektakl i to uz pomoć izvršnog producenta Bretta Ratnera, inače redatelja koji se proslavio trilogijom „Rush Hour" u kojem je glavnu ulogu glumio upravo Jackie Chan.

Na svu sreću, na festivalu ima jako mnogo ozbiljnih filmova, a u jednom od njih, prikazanom jučer, vidjeli smo i Zanu Marjanović, bosanku glummicu koja je internacionalnu karijeru započela glavnom ulogom u filmu „U zemlji meda i krvi" Angeline Jolie. Ovog puta radi se o britanskom filmu „Broken" u kojem se našla u društvu Tima Rotha, samohranog oca dvoje djece koje ona čuva, a u vezi je sa školskim profesorom kojeg glumi Cilian Murphy. Ne radi se tu o ljubavnom trokutu, djeca su glavni likovi, ali Zana Marjanović ipak će u svojoj biografiji moći napisati da su se u jednom filmu za njezinu ljubav borili takvi glumci kao što su Tim Roth i Cilian Murphy.

U petak ujutro počela je padati kiša u Cannesu, najavljuje se za cijeli vikend. Ne znam što će biti sa svim najavljenim tulumima koji se održavaju na otvorenom.

Vezane vijesti

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Petak je, vrijeme kada se raspravlja o tome koji filmovi će osvojiti nagrade na festivalu u Cannesu, što će biti objavljeno u nedjelju iza 19 sati.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika