18.05.2012. / 18:49

Autor: Hina

Registar branitelja do ulaska u EU

Registar branitelja trebao biti biti objavljen najkasnije do ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013., kazao je danas ministar branitelja Fred Matić, napomenuvši kako se tome ne protivi niti jedan pravi hrvatski branitelj.

Predrag MatićPredrag MatićRegistar branitelja trebao biti biti objavljen najkasnije do ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013., kazao je danas ministar branitelja Fred Matić, napomenuvši kako se tome ne protivi niti jedan pravi hrvatski branitelj.

"Popis će, nadam se, izaći prije nego što Hrvatska uđe u Europsku uniju", kazao je Matić gostujući danas poslijepodne u emisiji "U 4 oka" na Narodnom radiju. Napomenuo je kako želi da sve bude sukladno zakonu te da radne skupine pravnika i stručnjaka iz ministarstva branitelja i agencije za zaštitu tajnosti podataka i drugih rade na razvoju zakonskih okvira da se to omogući.

"Kada je registar branitelja u pitanju, sve ćemo urediti da bude prema zakonu. To će sigurno biti objavljeno i u to više nitko ne mora sumnjati", kazao je Matić, naglasivši kako nema niti jednog pravog hrvatskog branitelja koji je protiv objave registra, niti ima i jednog razloga za tajnost - "dapače, branitelji su jako ponosni na to da su bili branitelji", naglasio je ministar.

Eventualnih tužbi se ne boji, napominje. "Zakon ćemo tako napraviti i prilagoditi da ta objava bude moguća bez takvih posljedica", kazao je, dodavši kako bi baš i volio da ga netko zbog toga tuži, "da vidim što je to u njegovom ratnom putu toliko tajno i toliko skriveno da je potrebno nekoga tužiti zbog te objave".

Uspoređujući bivšu i aktualnu vladu, ministar Matić je naglasio kako sadašnja vlada, koju pojedinci pokušavaju prikazati kao "crvenu" ili "nenarodnu", u svom sastavu ima četvrtinu pripadnika koji su hrvatski branitelji, "za razliku od prošle vlade gdje je četvrtina vlade ili u Remetincu ili na putu prema tamo", kazao je.

Govoreći o problemima koji muče braniteljsku populaciju, ministar se posebno osvrnuo na problem nezaposlenosti, napomenuvši da je 30 tisuća branitelja nezaposleno. U ovoj godini vlada je za sedam poticajnih mjera odvojila 21 milijun kuna kojima ih se planira zaposliti oko dvije tisuće, kazao je. No, smatra da to nije dovoljno. "Cilj mi je za vrijeme mandata ove vlade zaposliti ih sve", poručuje.

Razočaran je odbijanjem pojedinih udruga da se branitelji koji imaju primanja odreknu dva posto u korist nezaposlenog branitelja. "Jednostavno ne mogu vjerovati da postoje ljudi koji su zadovoljni da oni imaju svoja redovita primanja, a da su naše kolege na Zavodu za zapošljavanje", kazao je, napomenuvši kako je to tek jedan od prijedloga koji se tek treba razraditi.

Govoreći o iznosima mirovina napomenuo je da se branitelji nisu borili za mirovine, invalidnine i bilo kakve privilegije. "Hrvatski branitelji imaju prava koja im je dala ova država i država sukladno svojim sposobnostima treba i poštivati ta prava", kazao je.

Komentirajući suđenje generalima Markaču i Gotovini, rekao je da kao i svi branitelji očekuje da presuda bude povoljna. "Nadam se da bi ta prvostupanjska kazna mogla biti ukinuta ili bar znatno smanjena i da će naši generali doći kući", kazao je. "Slažem se s onom konstatacijom koju su i drugi rekli, generali Gotovina i Markač plaćaju nečiju tuđu pogrešku, tuđe nepodopštine i zločine", dodao je.

Ministar je u intervjuu otkrio i da je na ideju da branitelji osiguravaju gay paradu u Splitu došao iz uvjerenja da "nitko ne bi preko branitelja bacio kamen", te smatrajući kako bismo time pokazali da smo demokratska i zemlja poželjna za sve turiste. Napomenuo je da branitelji nisu tu ideju oštro i apriori odbili. "Odbili su to jer jednostavno nisu za to spremni. Prihvatio sam to njihovo obrazloženje, ali mi je drago da su rekli da pozivaju na nenasilje i na demokraciju za koju smo se svi zajedno borili. Znam da branitelji u Splitu neće biti ti koji će izazivati incidente", rekao je Matić.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

registracija
30/6/09

jebivjetar, 18.05.12. 19:40

Jednostavno, onima sa mirovinom 5, 6 i više tisuća oduzeti višak i pomoći nezaposlenim braniteljima !


registracija
11/1/10

fluid, 18.05.12. 21:26

Ministre,hajde si daj malko truda i pokušaj pojasniti kako ti misliš da će se objavom registra "raščistiti lažnjaci od pravih branitelja" ? Onako u grubo pojašnjenje ali ne demagoški i načelno nego suštinski, šta bi se po tebi trebalo dogoditi poslje objave !? Nadalje,da li će sa tim potezom biti ispravljene nepravde za one prema kojima se postupalo "zakonito "a da su primjenom upravo tog zakona ,obespravljeni a pripada ih nešto što i drugi imaju.I još k tome,nisu lažnjaci?Šta je sa utvrđenim datumom do kada se mogu podnijeti prijave,iako je struka rekla da određene bolesti mogu biti manifestirane i nakon 15-ak godina.Pojedini i nakon dužeg roka.?Dakle Matiću,samim zakonom i umjetnim (službenim)stavom je određena bolest.I to ne od strane struke već politike.Čije li su ovo žrtve među braniteljima?Nebi li i to spadalo u "ispravljanje pogrešaka"? 31.12.2005.god.je deset godina poslje rata a mnogi su zbog katastrofalnih pogrešaka i lošega rada referenata ,zakasnili sa predajom dokumenata.To se obrazlaže odgovorima;"žao nam je,istekao vam je zakonski rok"!? Može li i smije li tako šta proći kao zakonito i pravedno,Ministre?Nisu li referenti službenici Ministarstva i nije li to pogreška samog Ministarstva? No cijenu plaća branitelj.Nije u redu a zanima me je li ikoga briga od vas koji se izjašnjavate da želite ispraviti nepravde.Dakle *?


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 18.05.12. 21:56

Domovina se brani i Besplatno, zasto se svi opozivate na privilegije, eto mi branimo domovinu besplatno preko Interneta....ne trazimo privilegije, Rat nije zavrsen, zavrsili su samo ORUZANI SUKOBI --RAT SE JOS UVJEK VODI ZA HRVATSKU......


registracija
11/1/10

fluid, 18.05.12. 22:00

Nadodao bih još,Ministre,kako takve slučajeve upoućujete na tužbe Upravnom sudu !? Sud utvrdi zakonitost i pravno-hladno utvrdi kako je zakonski branitelj zakasnio te da je tužba neosnovana.Nakon 3 - 4 godine čekanja odgovora.Nikoga ne zanima istinitost dokumentacije i relevantnih papira.Važno je da je zakonska forma zadovoljena i svi sretni.Najljepši je onaj dio,što sam pročitao kod jednoga branitelja sa ovakvim slučajem,gdje mu Upravni sud odgovara u pojašnjenju da "nisu nastale nove okolnosti koje bi bile štetne za podnositelja"!To je da umreš.Ako je to pravda i pravo,tada ti čestitam na mjestu Ministra koje je časno,objektivno i puno brige za branitelje.Čista preslika hladne birokratkinje Kosorice,koja je to barem neskriveno radila iz glasačkih razloga i pobuda.Iz kojih razloga vi održavate takvu nepravdu?I mnoge druge!


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 18.05.12. 22:02

kad Oruzani Sukobi zavrse -ucesnici postaju TERET kojeg se svi zele rjesiti.....


registracija
30/11/10

jato, 18.05.12. 22:43

Može 2 ali i 5 posto ali prvo očistiti kukolj od žita.
Evo ja sam za pomoć ali nek se javno zna tko je tko.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 19.05.12. 00:08

jebokomunjare, 18.05.12. 22:02

Ti je sigurno nisi besplatno branio kao ni sam ! Ali nisam kasnije muzao državu i plakao nad svojom mirovinom od "bijednih" 7000 kn.


registracija
7/3/11

medjimurec, 19.05.12. 08:10

Sta ce se jos javno objavljivat u toj sugavoj drzavi ? Da pokusate sa medicinskim kartonima , ili izvode sa bankovnih racuna ili nac cete vec nesto crvena stoko!


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 19.05.12. 08:52

jebivjetar---to ste sve naucili od PARTIZANA,,ahahaha dva dana u Partizanima i BORACKA,heheh


registracija
5/3/10

starimudrac, 19.05.12. 15:56

koji branitelji, koji rat, koje privilegije, o ćemu prićate? onome što je bilo prije dva desetljeća? ljudi, pa to je bilo! nije više! dajte se konačno okrenite prema sutra!


registracija
5/10/10

bankrot, 19.05.12. 16:17

Za objavu sam kao branitelj koji je 5 godina to bio ,ali me muči da mi invalidi koji imamo i kredite da nam se uzme 2 posto od mirovine ,nedavno su nam uzeli 10 posto, Država je povisila sve poreze struju plin mi imamo i kredite u švicarcima i od naše mirovine proživljavamo Kako vas nije sramota da bi branitelje zapošljavali tako da bi nama uzeli u državi postoji dovoljno novca da se branitelji zbrinu .Ali država neka naplati poreze koje nisu plačali čarobnjaki koji su se bogatili dog smo mi ginuli neka vrate sve što su pokrali i HDZ I SDP i sigurno če biti love za branitelje a ne da nama uzimate samo država treba raditi svoj posao porezna i sudovi vratite nam što ste pokrali


registracija
1/3/11

Laudate, 19.05.12. 21:17

Ovaj tzv. ministar samo daje svoj doprinos velikoj farsi kojom se narodu mažu oči i odvraća pažnja od posvemašnje nesposobnosti rješavanja problema.

Ako se problem lažnih želi riješiti put ne ide preko javnog objavljivanja koji je obična zabava za nezadovoljni narod.


registracija
10/2/12

Hazu, 19.05.12. 22:04

predrage,ko ti ime dade


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika