19.05.2012. / 01:20

Autor: Hina

Porast investicijskog interesa, pad BDP-a

"Vrlo je jasna poruka - novca ima, programi se prihvaćaju. Osnovno je pitanje koliko ćemo mi biti spremni iskoristiti ta sredstava", kazao je ministar financija Linić

Međunarodne financijske institucije zainteresirane su za projekte u Hrvatskoj, posebice u infrastrukturi i energetici, a na Hrvatskoj je da te mogućnosti i iskoristi, ocjena je članova hrvatskog izaslanstva koje danas i sutra sudjeluje na Godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu.

Izaslanstvo Hrvatske, predvođeno prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem i ministrom financija Slavkom Linićem, danas je održalo i niz sastanaka s predstavnicima međunarodnih financijskih institucija te nekoliko komercijalnih banaka. a prvi potpredsjednik Vlade je na izuzetno dobro posjećenoj prezentaciji potencijalnim investitorima predstavio niz važnih projekata i mogućnosti investiranja u Hrvatskoj.

Tom prigodom predstavljeni su i projekti u energetici, projekt termoelektrane Plomin 3 te LNG-a terminal na Krku, kao i projekt "Zagreb na Savi", a prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u telefonskoj izjavi za Hinu ističe kako je interes investitora bio velik.

Čačić je u Londonu uz ostalo razgovarao i s predstavnicima australske investicijske banke, Macquarie grupe, posebice o mogućnostima suradnje na projektima javno-privatnog partnerstva (JPP).

Zaključeno je kako će se ta investicijska banka javiti na javni poziv, a riječ je okvirno o oko milijardu eura, za projekte JPP-a, posebice u obrazovanju i zdravstvu, kazao je Čačić objašnjavajući kako bi okvirni model bio da financiranje ide preko banke, a da se hrvatskim tvrtkama omogući da sudjeluju u radovima, odnosno realizaciji tih projekata.

Godišnja skupština EBRD-a je prilika i za razgovore s predstavnicima međunarodnih financijskih institucija, uz sam EBRD i s predstavniciam Europske investicijske banke, Razvojne banke Vijeća Europe, ali i predstavnicima nekih komercijalnih banaka, a glavna tema tih razgovora bili su projekti u Hrvatskoj i mogućnosti njihova financiranja.

"Vrlo je jasna poruka - novca ima, programi se prihvaćaju. Osnovno je pitanje koliko ćemo mi biti spremni iskoristiti ta sredstava", kazao je u telefonskoj izjavi ministar financija Linić.

EBRD je danas objavila i svoje najnovije gospodarske prognoze prema kojima za Hrvatsku u ovoj godini prognozira pad BDP-a za 0,6 posto, dok je njena prognoza objavljena krajem siječnja predviđala rast za 1 posto.

Procjena se temelji na onome što je u ovom trenutku prisutno, s obzirom na pad određenih pokazatelja u prvom tromjesečju. Na nama je da dokažemo da će investicije krenuti i da ćemo u drugoj polovici godine preokrenuti trendove u gospodarstvu, ističe ministar Linić komentirajući najnoviju prognozu EBRD-a.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i ministar financija Slavko Linić danas su se u Londonu sastali i s predstavnicima niza drugih institucija, uz ostalo i londonskog Cityija, jednog od najjačih svjetskih financijskih centara, čiji čelnici bi uskoro trebali posjetiti Hrvatsku.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 19.05.12. 11:55

mogu zamisliti kako Cacic dogovara poslove s investitorima.
Hi, Ja sam Cacic, covjek koji je usao u politiku nakon sto me zastara u korumpiranom sudstvu spasila od nekoliko stotina milijuna kuna duga prema partnerima!
Hoce li mi dati vase investicije, ja cu ih ulaozitiu drzavu s jednim od najkorumpiranijih pravosuda, sa neefektivnim zakonodavstvom, gdje su do sada svi investitori pobijegli na ovaj ili onaj nacin.
Ja sam vam jedina sanasa za bilo kakve investicije, jer ako zelite investirati sami, drzavna birokracije ce pojesti i vas i vas novac.
Any questions? (vecina nadleznih ljudi ne govori strane jezike).


registracija
26/2/12

okvardz, 19.05.12. 12:00

ankica svi pametni u rh isto misle kao i ti. stavrnost je takva. budale rade pametni žive od proračune i to se nemože promjeniti jer su sile koje to održavaju jače i od vlade i predsjednika države.stvarna moć je u njihovim rukama dok su ovi drugi samo njihovi potrčci.


registracija
26/2/12

okvardz, 19.05.12. 12:02

i najgluplji je naučio da svi lažu i kradu.i tako se najbolje i najudobnije živi. je beš rad i poštenje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika