19.05.2012. / 23:53

Autor: Hina

Chelsea prvak Europe

Nogometaši Chelseaja osvojili su Ligu prvaka nakon što su u finalnom dvoboju u Muenchenu boljim izvođenjem jedanaesteraca sa 5:4 (1:1, 0:0) slavili protiv domaćina Bayerna. U regularnom dijelu bilo je 1:1, prvo je Thomas Mueller u 83. minuti doveo Bayern u vodstvo, da bi Didier Drogba u 88. minuti poravnao i utakmica je otišla u produžetak, a na kraju su ipak odlučili penali.

NArhivaArhivaogometaši Chelseaja osvojili su Ligu prvaka nakon što su u finalnom dvoboju u Muenchenu boljim izvođenjem jedanaesteraca sa 5:4 (1:1, 0:0) slavili protiv domaćina Bayerna. U regularnom dijelu bilo je 1:1, prvo je Thomas Mueller u 83. minuti doveo Bayern u vodstvo, da bi Didier Drogba u 88. minuti poravnao i utakmica je otišla u produžetak, a na kraju su ipak odlučili penali.

Finale je bila jednosmjerna ulica, Bayern je očekivano imao incijativu, diktirao je tempo, stvarao prilike, dok se Chelsea uglavnom branio. Bayern je dva puta imao pokal u svojim rukama, poveo je 83. minuti i na početku prvog produžetka imao je kazneni udarac. No, Chelsea se je oba puta vratio iz mrtvih, prvo ih je spasio Drogba u 88., a potom je u produžetku Cech obranio penal.

I kod izvođenja 11-eraca Bayern je bio u prednosti, jer je Neuer obranio prvi penal Juanu Mati. Na kraju je junak susreta bio Drogba, koji je zadnji pucao penal i pogodio za naslov prvaka.

Hrvatski reprezentativac Ivica Olić ušao je u igru u produžetku, odnosno u 97. minuti umjesto ozlijeđenog Ribéryja, a u 108. je namjestio stopostotnu priliku Van Buytenu, koji ju nije iskoristio. Nažalost, Olić je bio i jedan od tragičara, jer prilikom izvođenja 11-eraca Schweinsteiger i on nisu zabili. Danijel Pranjić ostao je na klupi za pričuve.

Bavarci su prvi puta ozbiljnije zaprijetili u 5. minuti, dobro su pucali Schweinsteiger, a potom i Kroos. Najbolja šansa od početka finala dogodila se u 21. minuti, kada se Robben probio u kazneni prostor i dobro pucao, ali je Cech obranio.

U 36. minuti nakon prodora po lijevoj strani Contento u 16-ercu pronalazi Muellera, koji iz voleja puca pored gola.

Jedinu izglednu šansu u prvom dijelu Chelsea je stvorio u 37. minuti, Kalou je pucao sa desetak metara iskosa, ali Neuer je spreman na prvoj vratnici i bez problema brani.

Pred kraj poluvremena, u 42. minuti odlična prilika za Gomeza koji se oslobodio svog čuvara, ali iz neposredne blizine neometan puca preko gola.

U drugom dijelu čekalo se do 59. minute na prvu priliku, Robben na vrhu kaznenog prostora puca iz okreta, ali Ashley Cole uklizava i uspijeva blokirati udarac.

No, od 70. minute prilike su se nizale velikom brzinom. Robben je sa desnog krila poslao "rolicu" za Kroosa, koji sa vrha 16-erca gađa kut Chelseajeva gola, ali Ashley Cole blokira udarac.

U 72. minuti ponovno je Robben u akciji, puca sa 18 metara, ali ravno u Cecha.

Minutu kasnije Drogba se oslobodio na lijevom krilu i odlično ubacio u Bayernov peterac, ali Contento izbacuje u korner. Nakon kornera Drogba pokušava iz teške situacije volejem, no vratar Neuer brani.

Odlična šansa za Muellera u 78. minuti, koji iz blizine traljavo puca pored gola.

Napokon u 83. minuti Bayern je uspio kapitalizirati dominaciju koja je trajala od početka susreta. Kroos je odlično ubacio na drugu stativu a Thomas Mueller glavom pogađa mrežu. Bio je to gol iz vrlo teške pozicije lopta se odbila od travnjaka u gredu i završila u golu

Tada se činilo da je sve gotovo, da će će Bayern osvojiti naslov, ali Drogba je šokirao Bavarce. U 88. minuti Juan Mata je izveo korner, a Drogba glavom zabija za poravnanje 1-1, i utakmica je otišla u produžetke.

Nakon samo tri minute igre u prvom produžetku Drogba je skrivio kazneni udarac, oborivši s leđa Riberyja. Kazneni udarac izveo je Robben, ali je Cech odlično obranio i spasio Chelsea.

Hrvatski reprezentativac Ivica Olić ušao je u igru u produžetku, odnosno u 97. minuti umjesto ozlijeđenog Ribéryja. U 108. minuti Olić je namjestio stopostotnu priliku Van Buytenu. Nakon ubačaja na drugu stativu Olić je vratio u peterac za Van Buytena koji je skamenjeno gledao loptu, umjesto da ukliže i pospremi je u mrežu.

Uslijedilo je izvođenje 11-eraca, a za Bayern su pogodili Lahm, Gomez i vratar Neuer, dok je Olićev udarac obranio Cech, a Schweinsteiger je pogodio vratnicu.

Kod Chelseaja prvi izvođač je bio Juan Mata, ali njegov udarac obranio je Neuer. No, nakon toga precizni su bili David Luiz, Lampard, Ashley Cole i na kraju Drogba.

BAYERN: Neuer, Lahm, Jerome Boateng, Timoščuk, Contento, Schweinsteiger, Kroos, Mueller (Van Buyten, 87), Ribery (Olić, 97), Robben, Gomez.

CHELSEA: Cech, Bosingwa, David Luiz, Cahill, Ashley Cole, Lampard, John Obi Mikel, Bertrand (Malouda, 73), Kalou (Torres, 84), Juan Mata, Drogba.

STRIJELCI: 1-0 Mueller (83), 1-1 Drogba (88).

SUDAC: Pedro Proenca (Portugal).

STADION: Allianz Arena.

GLEDATELJA: 62.500

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika