20.05.2012. / 10:32

Autor: Hina

Obama i Merkel inzistiraju na fiskalnoj konsolidaciji

Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel složili su se u subotu da eurozona uz rad na gospodarskom rastu, ne bi smjela odustati od mjera fiskalne konsolidacije, navela je Bijela kuća.

ArhivaArhivaAmerički predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel složili su se u subotu da eurozona uz rad na gospodarskom rastu, ne bi smjela odustati od mjera fiskalne konsolidacije, navela je Bijela kuća.

Obama i Merkel su imali bilateralni sastanak u sklopu summita G8 u Camp Davidu tijekom kojeg su inzistirali na potrebi rada na dvije fronte, "u tandemu", rekao je zamjenik Obamina savjetnika za nacionalnu sigurnosti Ben Rhodes.

"Sve je jasnija potreba poduzimanja mjera stimuliranja kratkoročnog rasta u eurozoni, ali i za nastavak mjera fiskalne konsolidacije na kojima inzistiraju kancelarka Merkel i drugi", rekao je Rhodes novinarima.

Na summitu G8 Merkel je pokušala zanijekati razlike s Francuskom u vezi rasta. "Važna poruka sa summita je da su konsolidacija proračuna i rast dvije strane iste medalje", rekla je.

Čelnici zemalja G8 su se založili u subotu za gospodarski rast kako bi se kompenzirao učinak proračunskih rezova i pozvali su na zadržavanje Grčke u eurozoni.

"Svi čelnici se danas slažu, rast i zaposlenja moraju biti apsolutni prioriteti", rekao je predsjednik Obama.

Ti razgovori se vode u ozračju teških zabrinutosti za Grčku, gdje gospodarsku krizu pojačava politička blokada. Grci ponovno izlaze na parlamentarne izbore 17. lipnja.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika