21.05.2012. / 14:14

Autor: Ivan Ivanuš

AFP:

Od ultranacionalista do proeuro-populista

Naglašava se kako su novi predsjednik i njegova stranka ‘profitirali od rastućeg nezadovoljstva stanovništva Srbije, koje je posebno jako pogođeno gospodarskom krizom

Tomislav NikolićTomislav NikolićStrani mediji naglašavaju kako pobjeda Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima u Srbiji ne znači promjenu politike te države prema Europskoj uniji, ali upozoravaju na promjenu načina vođenja politike Srbije.

Britanski BBC piše kako situacija u kojoj predsjednik države dolazi iz jedne stranke, a Vlada je većim dijelom sastavljena od koalicije drugih stranka ne bi trebalo biti veći problem što se tiče pitanja europskih integracija. BBC-jev komentator naglašava kako će ta činjenica ipak utjecati na promjene političkog stila u samom vrhu srpske politike baš što se tiče odnosa s EU i pitanja Kosova.

Kako Srbija neće promijeniti politiku prema Europskoj uniji potvrdio je i novi predsjednik Nikolić. "Srbija neće skrenuti s europskog puta", rekao je.

Novinska agenicija AFP navodi kako je pobjeda nacionalista Nikolića ‘iznenađujuća', za što je, kako navodi i BBC, najzaslužniji slabi odaziv birača na izbore od samo 47 posto. Dodaje se kako su građani Srbije možda odlučili ‘kazniti Tadića neizlaskom na biračka mjesta' i kako će rezultati izbora utjecati na odnose u koalicijskoj Vladi.

Navodi se kako će ‘bivši Miloševićev saveznik nastaviti put u EU na poštenoj i dobro zarađenoj pobjedi'. Podsjeća se kako je prije davao izjave kako neće pristupiti EU pod svaku cijenu, misleći pritom na status i priznanje Kosova.

Kako će Nikolić nastaviti putem europskih integracija ističe i njemački Zeit.

"To će biti vrhunac moje karijere i prekretnica za Srbiju", izjavio je.

Naglašava se kako su novi predsjednik i njegova stranka ‘profitirali od rastućeg nezadovoljstva stanovništva Srbije, koje je posebno jako pogođeno gospodarskom krizom'. Dodaje se kako prema službenim podacima nezaposlenost u Srbiji oko 24 posto.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
9/1/12

unuk, 21.05.12. 14:27

Kad imas toneproblema u privredi onda okrenes zemlju udesno. Kosovo se 'ubilo' za desnicu.
Mada u biti mislim da nece biti bitnije razlike izmedju ovog i Tadica. Sve se mjenja kad dodjes na vlast a ni desnice nisu sto nekad bijase.


registracija
20/8/10

McCoy, 21.05.12. 17:33

@unuk
Tacno.


registracija
9/3/10

nostradurus, 21.05.12. 20:54

Prava istina je da nema nikakve promjene. Nove face će igrati istu igru. reforma.forumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika