21.05.2012. / 12:34

Autor: Deutsche Welle

Nijedan predsjednik ne može zaustaviti Srbiju prema EU-u

U Bruxellesu pozivaju novoizabranog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da nastavi i ubrza eurointegracijski put zemlje. No ocjenjuje se da će najvažniju ulogu u tom procesu imati novoformirana vlada i parlament.

Tomislav NikolićTomislav NikolićEuropski analitičari tvrde kako je pobjeda Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima u Srbiji bila iznenađenje za mnoge, kao i da se očekivala tijesna, ali ipak pobjeda dosadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića. Navodi se da je Nikolić poznat po svojoj nacionalističkoj politici i tvrdoj retorici, ali se i dodaje da je već u svom prvom obraćanju poslije pobjede novoizabrani predsjednik poručio da „Srbija neće skrenuti s europskog puta".

Bruxelles od Nikolića očekuje nastavak puta prema EU

I dok se u europskim medijima podsjeća na bliske veze Nikolića s Rusijom, kao i na njegov stav da je Kosovo „crvena linija" koju Srbija ne bi trebala prijeći zarad ulaska u EU, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin za Deutsche Welle kaže da je „Srbija u svom približavanju EU-u došla toliko daleko da je nijedan predsjednik Srbije ne može zaustaviti na tom putu. Obrnuto! Mislim da svaki predsjednik želi nastaviti i ubrzati taj put. Prema onome što je rekao novi predsjednik to i očekujemo od njega."

Pored zalaganja za eurointegracije, u europskim medijima ocjenjuje se da su ključne teme Nikolićeve kampanje bile kritike na račun korupcije i socijalne nepravde u Srbiji, dok je pitanje Kosova, kako se navodi, bilo relativno marginalizirano u odnosu na Nikolićeve ranije pozicije.

Transformacija od ultranacionalista do pro-Europljanina

Europski poznavatelji prilika na Balkanu navode da se novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić transformirao od ultranacionalista u pro-Europljanina, ali i postavljaju pitanje koliko je duboka ta transformacija.

U prvim izvješćima detaljno se razmatra Nikolićeva politička prošlost: od potpredsjednika Srpske radikalne stranke (SRS), potpredsjednika vlade za vrijeme Miloševićevog režima, pa do suradnje sa strankom Vojislava Koštunice koja se izjašnjava protiv EU-a. A postavlja se i pitanje koliki će utjecaj Nikolićeva pobjeda imati na prilike u Srbiji, na procese eurointegracija i suradnje u regiji, pogotovo kad je u pitanju normalizacija odnosa s Kosovom.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin podsjeća na činjenicu da je Tomislav Nikolić svojevremeno kao potpredsjednik SRS-a odlučio da ta stranka podrži ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, što je omogućilo potrebnu skupštinsku većinu, ali i dalo jasan signal "što Nikolića zanima".

Van Rompuy i Barroso čestitali tri sata prije zatvaranja birališta

Naglašavajući da je od posebne važnosti to što je dosadašnji predsjednik Srbije odmah priznao pobjedu Nikolića, Kacin poručuje da je sada bitno naći sinergiju između svih političkih stranaka kad su eurointegracije u pitanju.

"Dobro je da je predsjednik posvećen eurointegracijama, ali glavna odgovornost čeka vladu i Narodnu skupštinu (parlament, op.ur.). Zato se ne treba samo čestitati novom predsjedniku već ga treba i opomenuti da, što je moguće prije, krene u imenovanje mandatara te da se naprave konkretni koraci u stvaranju jake i operative vlade", ističe Kacin.

U Bruxellesu se kao "tehnička greška" tumači izlazak priopćenja tri sata prije zatvaranja birališta u Srbiji, u kojem su predsjednik Europskog vijeća, Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije, Jose Manuel Barroso čestitali Nikoliću na pobjedi, poželjevši mu uspjeh u suočavanju s izazovima i ispunjavanju velikih očekivanja srpskog naroda u pogledu gospodarskog rasta i blagostanja. U tom priopćenju su Van Rompuy i Barroso također podvukli i nadu u osobnu posvećenost Nikolića europskoj perspektivi Srbije.

Autor: Marina Maksimović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 21.05.12. 13:40

Di si Josipovicu pedercicu,svi imaju visa muda od tebe,,,sada se javi na ovakve prodike,sada se vidi koliko su Srpski politicari sposobnini,,,,


registracija
30/9/09

davor12345, 21.05.12. 14:13

HE, he, he! Ove priče o Nikoliću demokrati i proeuropejcu me podsjećaju na one priče iste te "Europe" koje su se pričale za Milorada Dodika prije nekoliko godina! Kao ono Dodik super, Dodilk odličan, Dodik drugačiji, Dodik umjeren i sl. Jedno je što bi Europa htjela, a drugo je što Srbija može i želi! Nikolić je sad elegantno kazao da je na parlamentu da odradi posao a on će biti "navijač sa strane". Oni bi kao ruka debelo u EU ali samo neka ostane ovako kako je + Kosovo! A to neće ići! Barem ne slijedećih 10 godina uz sve moguće veze i rodbinske veze po bijelom svijetu.


registracija
30/9/09

davor12345, 21.05.12. 14:19

Bilo bi živo čudo da nešto što je poteklo iz Srpske RADIKALNE stranke, ponavljam RADIKALNE može biti umjereno, tolerantno, proeuropejski.


registracija
28/4/10

Zvonko, 21.05.12. 14:20

Josipoviću..........a, čestitka???? heheheh


registracija
28/4/10

Zvonko, 21.05.12. 14:21

Ovaj će i Josipovića prozvati Srbinom, a ne kao Tadić, samo Ruđera!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika