Objavljeno u Nacionalu br. 335, 2002-04-16

Autor: Marko Ćustić

Seksom do zdravlja i dugovječnosti

Liječenje seksom na kineski način

Drevni kineski stručnjaci za terapiju seksom utvrdili su da muškarac pri vođenju ljubavi mora biti ili gore ili s lijeve strane

Ideja da se psihičke i fizičke bolesti mogu liječiti seksom svakom Zapadnjaku zvuči nevjerojatno. Pa ipak, kineska autorica Zaihong Shen ne samo da tvrdi upravo to u svojoj novoj knjizi što je osvojila Ameriku, nego daje egzaktne metode za liječenje pojedinih vrsta bolesti. Ukratko, knjiga “Sexual healing through Yin & Yang” pokazuje put kojim čovjek može upotrebom seksualne energije postići dugovječnost, zdravlje i užitak.
Koliko god se temeljna pretpostavka knjige doimala neobičnom, dobro je utemeljena u kineskoj tradiciji i kulturi. Naime, autorica je svoje teorije postavila proučavajući nebrojene drevne kineske dokumente i rukopise, pisma, memoare, priručnike i pjesme. Neki od najvažnijih izvora stariji su od tri tisuće godina. Njihovi autori, među kojima su i carevi, carice, prinčevi i princeze, liječnici, svećenici i filozofi, odavno su umrli, ali njihove debate o korisnosti seksa za ljudski duh i tijelo ostali su.
Na ovom svijetu vjerojatno ne postoji nitko tko ne bi želio da seks zaista bude ljekovito sredstvo. Zaihong Shen temelji svoje teorije na staroj kineskoj metodi yina i yanga, nastaloj za dinastije Zhou prije nekih tri tisuće godina. U to su vrijeme kineski filozofi postavili teoriju dualnosti prema kojoj se mogu podijeliti nebo i zemlja, muškarac i žena, sunce i mjesec. Njihov je temeljni zaključak bio da pri vođenju ljubavi muškarac mora biti ili gore ili s lijeve strane. Žena mora biti ili dolje ili s desne strane. Ipak, iz tog vremena su sačuvani rijetki zapisi, pa se ne zna točno kako se u to vrijeme razvijala metoda yina i yanga.
Međutim, dinastija Han (207. pr. n. e. do 220. n. e.) proizvela je mnogo djela s temom seksualnosti, a ujedno je rekonstruirala i umnožila neka druga djela koja su bila uništavana za nekih čednijih dinastija. U ta su putena vremena svi bili opsjednuti seksom, pa je jedan od careva iz te dinastije dao sagraditi golemu posudu na vrhu 90 metara visokog tornja, kako bi u njoj mogao skupljati rosu. Pio ju je svakog dana kako bi ojačao svoju seksualnu izdržljivost.
Pravi je procvat metoda yina i yanga doživjela za dinastije Tang, nekih četiristotinjak godina poslije, dok je Europa grcala u mraku srednjeg vijeka. Za Tanga je taoizam, koji vjeruje u ljekovitost seksa, postao nacionalnom religijom. U to su se vrijeme Kinezi odavali svim vrstama tjelesnih užitaka, a posebice su pohotni i maštoviti bili carevi. Međutim, sve su iduće dinastije zauzele konzervativniji stav. Štoviše, neke su, poput dinastije Čing, čak i carevima postavljale eunuhe koji su pazili da ne pretjeraju sa seksom u intenzitetu i trajanju.
Osnivači kineske, a i svjetske, seksologije bile su tri dame s početka pretprošlog tisućljeća. Su Nu je napisala knjigu u kojoj je kroz zamišljeni razgovor s carem Hunag Tijem raspravljala o korištenju seksa za jačanje tjelesne ravnoteže energije yina i yanga. Nakon nje knjige su napisale i Hsaun Nu te Tsai Nu, koje su također pisale o seksu kroz model razgovora s carem Hsaun Tuom, koji se inače zanimao za vezu seksa i zdravlja. Te su knjige sadržavale informacije o stvaranju okruženja ugodnog za seks, o predigri, produljenju užitka i dovođenju seksualnog partnera do orgazma.
Osim iz starih erotskih tekstova, Zaihong Shen je pri stvaranju knjige koristila utjecaje triju vodećih religija u Kini. Uz već spomenuti taoizam, upotrijebljeni su i utjecaji puno konzervativnijeg konfucijanizma. Te dvije filozofije slijedi većina Kineza, a često u to miješa i utjecaje budizma, ili mu se potpuno posvećuje. Četiri glavna načela budizma također su važna za liječenje seksom: ljubav, milosrđe, radost i ravnodušnost prema zlu.
Prema kineskom nauku, neravnoteža između yina i yanga u tijelu rezultira raznim bolestima. Previše yina, ženske polovice, uzrokuje simptome prehlade, bolove u zglobovima i kostima te neuredan rad bubrega. Premalo yina pak izaziva simptome unutarnje vrućice, pojave na koži i smanjenu sposobnost za podnošenje fizičkog i emocionalnog stresa. Previše yanga dovodi do problema u cirkulaciji, srčanih problema i povišene tjelesne temperature, a premalo yanga izaziva hladnoću, premorenost, opću slabost i inkontinenciju. Yin i yang se u ravnotežu mogu vratiti akupunkturom, ljekovitim travama i seksualnom terapijom.
Za povoljan utjecaj seksa na zdravlje ključno je da se snošaj odvija pod odgovarajućim uvjetima. Idealan seks je onaj u zatvorenom prostoru – važna je privatnost i nedostatak utjecaja koji bi mogli spriječiti tijek chija, životne energije. Štetna je i prisutnost vremenskih utjecaja, kukaca i drugih osoba. Također, seksualno liječenje može biti uspješno jedino u povoljnim vremenskim uvjetima. Chi najslobodnije teče kad oblaci ne skrivaju sunce, a posebno je nepovoljna situacija za pomrčine.
Sudionici u liječenju seksom moraju biti zdravi. Ipak, bolesna osoba se ne mora odreći seksa u potpunosti, nego jedino treba izbjeći orgazme, koji prekidaju tok chija, što znači zaista dugu predigru. Međutim, sudionici obvezno moraju biti u povoljnom emocionalnom stanju, treba izbjeći ekstreme poput velike tuge, bijesa ili zabrinutosti. Važno je da su partneri smireni i neutralni.
Najbolje doba dana za seks je rana večer, jer je tada gotov dnevni fizički rad, a ljudi su opušteni i mogu se usredotočiti na zahtjeve snošaja. Ako je cilj seksa začeće, najbolje vrijeme je proljeće. Kineski su znanstvenici imali vrlo praktičan razlog za takav zaključak. Naime, kolovoz je vrijeme žetve, a kako je treći mjesec trudnoće najvažniji za razvoj djeteta, važno je da majka ima pristup obilnim količinama svježe hrane. Stoga je u Kini bilo dobro tempirati treći mjesec trudnoće za to razdoblje.
Važna je i hrana koju ljubavni par jede. Prije svega preporučuje se uzimanje ličije, grožđa, oraha, datulja i plodova šipka. Obično ih se drži u spavaćoj sobi, a jede ih se prije i za vođenja ljubavi. Kinezi kažu da ti plodovi potiču želju, pojačavaju izdržljivost i poboljšavaju fizički osjećaj vođenja ljubavi. Osim njih, preporučuju se i kineski ljekoviti biljni pripravci. Ginkgo pomaže kod impotencije, što su dokazale i američke znanstvene studije, ginseng povećava razinu testosterona i broj spermija, a dong quai stimulira maternicu i pomaže kod reguliranja menstruacije.
Važno je i prirediti pravi okoliš za vođenje ljubavi. Kako se nekad u Kini živjelo u malim kućama, za vođenje ljubavi koristila se posebna zavjesa kojom se ograđivao intimni prostor. Poslije su kuće postale veće, ali zavjesa je ostala oko kreveta, smanjujući tako prostor koji sugerira osjećaj sigurnosti i prisan zagrljaj. Prigušeno svjetlo je obvezno, a taoistička je tradicija u krevet uzimati mirisne jastuke i plahte. Ipak, vrhunac užitka za drevne Kineze bila je zajednička topla kupka muškarca i žene u kadi prepunoj cvijeća i mirisnih trava.
Jednom kad je okruženje za seks spremno, partneri mogu krenuti kroz predigru. Kinezima je dodir najvažniji uvod u ljubavnu igru. Čak su i razvili propisan način dodirivanja: muškarac bi ženu trebao početi dodirivati po rukama i vratu, zatim prijeći na noge i grudi, a na kraju na genitalije. Tijekom predigre muškarac prolazi kroz četiri faze, a žena kroz devet.
Muške su faze vezane uz penis i uz tijek chija. U prvoj fazi, He Chi (jak), chi prelazi iz bubrega u srce, a penis se počinje ukrućivati. U drugoj fazi, Ji Chi (velik), chi iz srca ide u unutarnje organe pa u mišiće. U toj se fazi penis povećava. Treća faza, Gu Chi (tvrd), chi prilazi kostima, a penis je velik i tvrd. U posljednjoj fazi, Shen Chi (vreo), chi je dosegao muškarčev duh a penis je spreman za upotrebu – velik, tvrd, jak i topao na dodir.
Kod žene je prva faza Rou (put), u kojoj žena počinje dodirivati muškarca a chi joj slobodno teče kožom. U drugoj fazi, Fei (pluća), chi dolazi u pluća a žena počinje teško disati i gutati slinu. U trećoj fazi, Gan (jetra), chi prolazi kroz jetru, a žena dodiruje partnera cijelim tijelom i čvrsto se privija uz njega. Pi (slezena) faza je još čvršćeg zagrljaja dok chi teče kroz slezenu. Kad chi dođe do kostiju u fazi Gu, žena se još čvršće privije uz muškarca i ljubi ga. U fazi Jin (tetive) žena postaje agresivna i nogama zadržava partnera. Sedma faza, Xin (srce), dovodi chi u srce, organ odgovoran za osjećaje. U tom trenutku žena može jecati, jezik joj se vlaži i želi ljubiti muškarca na posebna mjesta, poput prstiju. Osma faza Xue označava dolazak chija u krv, koja puti daje ružičast tona, dok žena dodiruje partnerov penis. Posljednja je faza Shen (bubrezi), jer bubrezi kontroliraju yin. Ta faza vlaži vaginu, a chi će ravnomjerno teći kroz ženin bubreg ako se uravnoteženo hrani i održava nisku razinu stresa u životu.
Iako su se taoisti bavili utjecajem seksa na ljudsko zdravlje i razvili metode liječenja, primarni im je interes ipak bio postizanje tjelesnog užitka. Neki od najpoznatijih i najpopularnijih seksualnih položaja razvijeni su upravo u sklopu taoističke religije. Filozof Dong Xuan Zi postavio je prije pet tisuća godina osnovne položaje namijenjene bezbrižnom seksu koji nije usmjeren na liječenje. Položaji se najčešće zovu po bićima i pojavama iz prirode. Seksualna igra trebala bi početi “bliskim zagrljajem”. Riječ je o položaju u kojem par leži licem u lice, žena gore, zagrljeni rukama najmanje 20 minuta. Tijekom “bliskog zagrljaja” partneri se dodatno zbližavaju – dodiruju jedan drugome kosu, osluškuju mirise tijela i gledaju se licem u lice. Ti su postupci posebno važni za nove parove ili za one koji su se udaljili u vezi, kao i za one koji pate od emocionalne tuge ili stresa.
Drugi uvodni položaj bez snošaja, namijenjen emocionalnom i spiritualnom zbližavanju partnera je “držanje za ruke”. I ovaj položaj bi trebalo zadržati dvadesetak minuta, a sastoji se od toga da se oba partnera udobno smjeste u sjedeći ili ležeći položaj i jednostavno se drže za ruke. Kinezima su ruke važna erogena zona, jedan od najosjetljivijih i najsenzualnijih dijelova tijela. Te su tvrdnje znanstveno utemeljene, jer se u rukama nalaze mnogi živčani završeci, pa ne čudi što Kinezi za držanje ruku kažu da je to tihi razgovor između dvaju mozgova.
Tek nakon pripremnih položaja partneri se mogu upustiti u neki od onih koji zaista uključuju penetraciju. Nazivi takvih položaja vrlo su zanimljivi: dudov svilac, dvije ribe, leptir, bor, bambus, dvije ptice u letu, skok divljeg konja, bijeli tigar, galeb, koza i drvo, feniks, mačka i miš, proljetni magarac, jesenji pas, cvrčak i drugi.
Svako od imena položaja najčešće opisuje što partneri rade ili kao izgledaju. Primjerice, kod položaja kornjačini pokreti žena leži na leđima i podiže noge uvis. Muškarac kleči pred ženinim bokovima i rukama joj prima noge ispod koljena, te ih pritišće prema naprijed. Pokreti su spori i usklađeni, pa par izgleda poput kornjače koja pliva u oceanu. Ili primjerice, kod položaja majmun grli stablo muškarac sjedi s ispruženim nogama u širini ramena. Žena je okrenuta partneru, spušta se na njegov penis i grli ga oko vrata objema rukama. Žena se kreće, a muškarac joj pridržava bokove rukama. Gledano sa strane, ovakav par bi zaista izgledao poput majmuna (muškarac) koji se objema rukama pridržava za stablo (žena).
Da bi se vođenje ljubavi upotrijebilo kao ljekovita metoda, potrebna je nešto opsežnija priprema. Za ženu je najvažnije da dnevnim vježbanjem ojačava svoje analne, vaginalne i zdjelične mišiće. Za to je dovoljno pratiti tromjesečni program koji propisuje Zaihong Shen, a prvi se rezultati primjećuju već nakon tjedan dana. U središtu svega je tehnika kontrole orgazma za oba partnera. Naime, prema drevnim kineskim vjerovanjima, žena koja dosegne orgazam u istom trenutku kad i partner može maternicom povući chi u tijelu. Taj se chi zatim kroz kralježnicu prenese u mozak, gdje djeluje blagotvorno. Kinezi tvrde da je upravo to razlog zbog kojeg se žene katkad nakon seksa osjećaju lakšima i jačima, dok im se čini da je svijet oko njih svjetliji. Osim klasičnih vježbi i istezanja koji ne bi izgledali neobično ni u zapadnjačkom fitness klubu, u kineskoj se tradiciji preporučuju i manje konvencionalne vježbe za žene. Primjerice, nekad se u vaginu umetala kuglica od žada, koja se unutra držala cijelog dana. Kako bi ženini mišići vježbanjem jačali, ona bi uspjela kontrolirati kretanje kuglice gore-dolje upotrebom zdjeličnih i vaginalnih mišića. Današnje kuglice iz sigurnosnih razloga imaju uzicu za izvlačenje. Druga neobična vježba traži predmet u obliku penisa, koji se umeće u vaginu i steže ga se vaginalnim mišićima u intervalima od pet sekundi. Ta se vježba izvodi pedeset puta dnevno. Su Nu u svojoj poznatoj knjizi čak preporučuje upotrebu komada tijesta, koji se zatim “mijesi” vaginalnim mišićima.
Žena može liječiti svog partnera od raznih poremećaja ako se određeni broj puta dnevno upusti s njim u odnos u određenim položajima. Važno je da nikad ne dođe do orgazma, jer taoisti smatraju da orgazam troši tjelesni chi, dok ga seksualno podržavanje gomila. Osoba koja se ne osjeća dobro ili je bolesna treba chi, pa ga zato valja zadržati. Propisane vježbe izvode se određenim brojem ponavljanja, i to najčešće u devet serija dnevno. Vježbe obično treba izvoditi deset dana za redom. Kineski carevi i carice imali su dovoljno vremena za izvođenje propisanih vježbi. Međutim, današnji ljudi žive bržim tempom i imaju više obveza. Zaihong Shen preporučuje da suvremeni parovi izvedu vježbu koliko puta mogu, jer će i manji broj serija svejedno blagotvorno djelovati.
U kineskoj je kulturi muško sjeme česta tema razmatranja i proučavanja, i u tradicionalnoj se medicini o njemu zna mnogo više nego na Zapadu. Po zapadnjačkim standardima muško je sjeme gotovo na granici tabua, ali Kinezi iz njega iščitavaju stanje muškog organizma. Prema taoističkom učenju, sedam je glavnih simptoma bolesti u muškarca. Hladni znoj upozorava na probleme s unutarnjim organima, a oboljelima se preporučuje odmor. Ako se znojenje nastavi, treba obaviti potpuni liječnički pregled.
Opća slabost, ili yin slabost, također zahtijeva odmor. Bistro sjeme upozorava na probleme s prostatom, koji mogu sezati od upale do raka. Ako muškarac ejakulira manje od žličice ejakulata, pouzdan je to znak da mu je organizam izmučen prečestim orgazmima. Svrab, prištići i perutanje oko genitalija upozoravaju na gljivice ili viralnu infekciju. Tu Tao ne pomaže. Često mokrenje Kinezi povezuju s upalom prostate. Tradicionalni liječnici liječe je masiranjem prostate kroz debelo crijevo. Impotencija je za Kineze ili znak fizičke bolesti ili mentalnih problema. Ako stres uzrokuje impotenciju, muškarcu najviše može pomoći partnerica koja će ga opustiti i pomoći mu da povrati energiju jednom od ženskih vježbi za liječenje.
I muškarci u kineskoj tradiciji imaju propisane vježbe kojima se pripremaju za seks i liječenje seksualnim odnosom. Jedna od neobičnijih je guranje penisa u erekciji u pijesak. Razvila se iz vježbe budističkih svećenika zvane ”Željezne ruke”, koja uključuje zabijanje ispruženih dlanova i prstiju u posudu s pijeskom sve do ručnog zgloba. Takvu su vježbu budistički svećenici izvodili stotine puta dnevno, a nakon ustrajnog vježbanja mogli su golim rukama cijepati drva i cigle. Za izvođenje vježbe penisom preporučuje se uzeti čistu posudu i čisti pijesak. Zdjelu valja staviti na stol, te zatim nabijati penis u zdjelu. Treba početi sa 20 uboda u zdjelu, i postupno povećati do 100 uboda dnevno. Pri ovoj vježbi obvezno je nositi kondom. Druga vježba za penis uključuje podizanje predmeta poput voćki privezanih konopcem za penis u erekciji 20 do 50 puta dnevno.
I vježbe koje muškarac izvodi za liječenje partnerice identične su onima kad žena liječi muškarca, barem po tome što se izvode u serijama s određenim brojem ponavljanja. Ipak, one se izvode dva do osam puta dnevno, a razdoblje u kojem se izvode kreće se od sedam do dvadeset dana. Važno je da nijedan od partnera ne dođe do orgazma – bolje je prekinuti vježbu ako situacija dođe do kritične točke. Samo tako partneri mogu očuvati svoj chi i blagotvorno ga umnožiti kroz seksualno nadraživanje.

Liječenje psihičkih i fizičkih bolesti spolnim odnosom dio je drevnih kineskih učenja, koja je kineska autorica Zaihong Shen skupila u priručniku "Sexual healing through Yin&Yang": ta knjiga što je osvojila Ameriku daje egzaktne metode za liječenje pojedinih vrsta bolesti te pokazuje put kojim čovjek može upotrebom seksualne energije postići dugovječnost, zdravlje i užitakokviri
SEKS ZA BOLESNE
Po starim kineskim učenjima, bolesna osoba se ne mora odreći seksa u potpunosti nego jedino treba izbjeći orgazme, koji prekidaju tok chija – životne energije, što ustvari znači vrlo dugu predigru

NAJBOLJE VRIJEME ZA SEKS I ZAČEĆE
Najbolje doba dana za seks je rana večer, a ako je cilj začeće, najbolje vrijeme je proljeće: kako je treći mjesec trudnoće najvažniji za razvoj djeteta, važno je da on padne u ljeto da bi majka imala pristup obilnim količinama svježe hrane

AFRODIZIJACI PO KINESKOM RECEPTU
Kineski mudraci prije svega preporučivali su grožđe, orahe, datulje i plodove šipka, te ginkgo i ginseng: jede ih se prije i za vođenja ljubavi, a potiču želju, liječe impotenciju, pojačavaju izdržljivost i poboljšavaju fizički osjećaj vođenja ljubavi

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika