21.05.2012. / 13:32

Autor: Hina

Suđenje za ratni zločin Milankoviću i Bošnjaku

Na osječkom Županijskom sudu danas je započelo suđenje Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku optuženima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na sisačkom području tijekom 1991. i 1992. godine, a obojica su izjavili da se ne osjećaju krivim.

Vladimir Milanković i Drago Bošnjak (Foto: Davor Javorović/PIXSELL )Vladimir Milanković i Drago Bošnjak (Foto: Davor Javorović/PIXSELL )Na osječkom Županijskom sudu danas je započelo suđenje Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku optuženima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na sisačkom području tijekom 1991. i 1992. godine, a obojica su izjavili da se ne osjećaju krivim.

Optužnicom se Milankovića tereti da od srpnja 1991. do lipnja 1992. kao zapovjednik policijskih snaga na širem području Siska i Banovine i kao zamjenik načelnika Policijske uprave nije poduzeo ništa da se nezakonita postupanja, kao što su nasilni ulasci u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje, spriječe, suzbiju i kazne. Optužen je da je koristeći se ovlastima sprječavao istrage zločina, odobravao nezakonite radnje podređenih i ohrabrivao ih na to, a pritom je i osobno sudjelovao u zlostavljanju i napadima na pojedine civile te naredio nezakonito zatvaranje većeg broja civila srpske nacionalnosti, što je rezultiralo ubojstvom 24 civila.

Drugooptuženog Bošnjaka tereti se da je u kolovozu 1991, kao pripadnik specijalne sisačke policijske jedinice "Vukovi" s više nepoznatih suboraca radi zastrašivanja i odmazde nad građanima Siska srpske nacionalnosti, protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, organizirao i predvodio skupinu koja je neovlašteno uhićivala i zlostavljala civile srpske nacionalnosti te ubila osam od ukupno 24 žrtve.

Nakon što im je na današnjoj glavnoj raspravi pročitana optužnica Milanković i Bošnjak izjavili su da se ne smatraju krivim za kaznena djela za koja ih se tereti.

Obrana optuženih, uz ostalo, predložila je da se kao svjedoci saslušaju Ivan Jarnjak, Ivan Vekić, Josip Manolić i Anton Tus, na okolnosti ustroja i tadašnjeg djelovanja sisačke Policijske uprave, a kako bi se točno utvrdile ovlasti okrivljenog Milankovića.

Bošnjakov odvjetnik Domagoj Rešetar predložio je da se kao svjedok ispita sadašnji ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je u to vrijeme bio pripadnik postrojbe "Vukovi" te drži da ima neposredna saznanja o djelovanju i kretanju optuženog Bošnjaka.

Sudsko vijeće odlučilo je da će o ovim dokaznim prijedlozima odlučiti naknadno, tijekom glavne rasprave.

Sudsko vijeće odbilo je kao neutemeljene prijedloge branitelja dvojice okrivljenika o ukidanju pritvora, a nova glavna rasprava zakazana je za 11. lipnja, kada se očekuje ispitivanje prvih svjedoka, kojih bi, po predviđanjima obrane, trebalo biti najmanje oko 150.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
30/12/08

csiki, 21.05.12. 19:55

Zar "heroje" staviti pred sud? Njih treba odlikovati i proglasiti herojima jer treba hrabrost muciti i ubiti nenaoruzanu osobu. Po obicaju bice oslobodjeni jer su saslusani nepravilno, jer namerno cine to ali samo u slucaju kada su u pitanju "heroji" DR


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika