21.05.2012. / 15:22

Autor: Hina

Dalmacija može razvijati solarne elektrane

Sudionici konferencije "Obnovljivi izvori energije, nove tehnologije - izazovi 21. stoljeća", koja je počela danas u Splitu, ističu da Hrvatska, posebice Dalmacija, zbog velikog broja sunčanih dana u godini ima perspektivu u razvoju solarnih elektrana.

Dalmacija ima prednost zbog mnogo suncaDalmacija ima prednost zbog mnogo suncaSudionici konferencije "Obnovljivi izvori energije, nove tehnologije - izazovi 21. stoljeća", koja je počela danas u Splitu, ističu da Hrvatska, posebice Dalmacija, zbog velikog broja sunčanih dana u godini ima perspektivu u razvoju solarnih elektrana.

Tu konferenciju, na kojoj će se tijekom tri dana govoriti o važnosti korištenja alternativnih izvora energije, organizirali su Županija splitsko-dalmatinska i Veleposlanstvo SR Njemačke u Hrvatskoj uz sudjelovanje Delegacije Europske unije u RH, a pokrovitelj je predsjednik Republike Ivo Josipović.

Njemački veleposlanik Bernd Fischer je istaknuo kako će se u Njemačkoj odustati od nuklearnih izvora enregije i usredotočiti se na alternativne izvore energije. "Energija sunca je za nas vrlo važna i u Njemačkoj imamo iskustva sa solarnim elektranama te smo spremni pomoći u tom pogledu Hrvatskoj, a posebice Dalmaciji", rekao je Fischer.

I bivši njemački ministar zaštite okoliša Klaus Topfer i bivši direktor UN-ova programa za okoliš (UNEP) u svojem se istupu zauzeo za jačanje suradnje Njemačke i Hrvatske u razvoju tehnologije za solarne elektrane, a zastupnik u njemačkom parlamentu i predsjednik njemačko - hrvatske parlamentarne skupine Klas Peter Willsch je istaknuo kako se brodograđevna industrija u Hrvatskoj može uključiti u proizvodnju i unaprjeđenje tehnologije za rabljenje obnovljivih izvora energije.

Šef izaslanika Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren je istaknuo kako Europska unija mora jačati svoju bazu znanja radi poticanja inovativne tehnologije, posebice kad je riječ o alternativnim izvorima energije. Po njegovim riječima plan je da se do 2020. godine uspostavi ulaganje "tri posto BDP-a Europske unije za istraživanje". Istaknuo je i važnost strategije EU-a tri puta 20, koju je prihvatila i Hrvatska, a kojom je predviđeno da se 2020. godine u Europskoj uniji proizvodi 20 posto energije iz obnovljivih izvora, da se uštedi potrošnja energije za 20 posto te da se za 20 posto smanji emisija stakleničkih plinova.

Hrvatski alpinist i novinar Stipe Božić je istaknuo kako moramo biti svjesni promjena u prirodi i spremni prilagoditi se na njih, jer negdje, primjerice u Europi, ledenjaci "polako nestaju", dok drugdje, primjerice u sjevernoj Americi, rastu. "Kada radimo razvojne projekte moramo vodit računa da ne budemo opterećeni raznim lobijima i da ne oštetimo prirodu, donosno da ljepotu prirode sačuvamo za buduće naraštaje", upozorio je Božić.

"UNDP podržava da se nizom projekata u četiri dalmatinske županije istodobno sačuva prirodno naslijeđe", rekla je koordinatorica UNDP programa u Hrvatskoj Louisa Vinton je navela primjer Brazila gdje je u zadnjih desetak godina ostvaren gospodarski rast ali je istodobno "dramatično pojačana zaštita tropskih šuma". Ona je rekla kako postoje osporavanja "koncepta zelene ekonomije" jer je skup i pristupačan razvijenijim zemljama, te istaknula kako se morta pomoći siromašnijim zemljama da razvijaju "zelenu ekonomiju".

Vinton.

U današnjim stručnim diskusijama čula su se i mišljenja kako Hrvatska nije dovoljno agresivna u planiranju svoje energetske strategije.

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika