22.05.2012. / 12:41

Autor: Nacional.hr

Kurečić: Vlada u korita rijeka ponovno vraća šljunčare

"Više neće biti jaružanja rijeka, kako je to bila praksa. Ni jedan zahvat na vodama i vodnom dobru neće proći bez studija i procjena utjecaja na okoliš, na vodni režim, poplavne rizike i stanje voda kao i ravnotežu vodnih i o vodi ovisnih ekosustava", izjavio je Kurečić

Foto: :
Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list/PIXSELLFoto: : Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list/PIXSELLNacrtom prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama iz 2009. godine, Hrvatska vlada kao odgovor na gospodarsku krizu i zbog ‘znatnih količina nanosa u vodotocima' ponovno vraća šljunčare i pjeskare u korita Save, Drave i Dunava, izvještava Večernji list.

Prijedlog Zakona na kojemu su radila mjerodavna ministarstva, Hrvatska udruga poslodavaca, udruge vodoprivrednih poduzeća, Državno odvjetništvo i drugi, sutra kreće u javnu raspravu i opet će dozvoliti vađenje šljunka i pijeska iz obnovljivih ležišta.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, Dražen Kurečić, ističe kako se potpuna zabrana iz 2009. godine ‘nije pokazala dobrom'. Zabrinjavaju pojave nanosa u vodotocima i vodnim putovima, koje ‘nije bilo moguće riješiti u sklopu postojećih zakonskih propisa'. Tu su i međunarodni ugovori i propisi, koji obvezuju Hrvatsku na održavanje određene klase plovnosti na domaćim rijekama.

"Više neće biti jaružanja rijeka, kako je to bila praksa. Nijedan zahvat na vodama i vodnom dobru neće proći bez studija i procjena utjecaja na okoliš, na vodni režim, poplavne rizike i stanje voda kao i ravnotežu vodnih i o vodi ovisnih ekosustava, kako se radilo od 90-ih do 2007. godine, kad je u tom poslu bilo i najviše sive ekonomije. Šljunčarenjem će se, među ostalim, osloboditi i vodeni put za turističke kruzere, koji sada mogu tek do Slavonskog Broda", izjavio je Kurečić.

Zabrana je nanosila velike štete i hrvatskom gospodarstvu. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih voda, Hrvatska je iz zemlja u našem okruženju u protekle četiri godine uvezla znatne količine šljunka i pijeska u vrijednosti više od 500 milijuna kuna. Kako bi opstale, veće hrvatske tvrtke su selile svoje pogone, tražile koncesije i dozvole za vađenje šljunka i pijeska u Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji te BiH. Materijal izvađen iz graničnih vodotoka Save, Dunava i Drave je zatim prodavan Hrvatskoj.

Kurečić nastavlja kako se u budućnosti ‘neće govoriti o eksploataciji, nego o održavanju voda, ali i opstanku obiteljskih biznisa'. Koncesionari će po svakom izvađenom kubičnom metru plaćati oko 3 eura, što bi u državni proračun moglo donijeti 30-ak milijuna eura do kraja iduće godine.

Udruga Press centar za okoliš Hrvatske najoštrije se protivi ponovnom šljunčarenju naglašavajući kako je taj biznis nespojiv s činjenicom kako su naše najveće rijeke ušle u Regionalni park Mura, Drava, Dunav. Irma Popović iz WWF-a tvrdi kako se šljunčarenjem ozbiljno mijenjao ekosustav rijeka.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika