22.05.2012. / 12:53

 

Slavenka Drakulić za Guardian

Vitalnost politike etničkog čišćenja

Znak prijetnje smrću koji im je optuženik za stravične pokolje uputio na vlastitom suđenju izazvao je šok i zgražanje među očevicima koji to "nisu naprosto mogli otpisati kao luđačku gestu". Riječ je o uzbunjujućem signalu da "politika etničkog čišćenja" još živi, 17 godina nakon srebreničkog masakra, a to bi trebalo duboko zabrinuti svakog stanovnika bivše Jugoslavije "jer to znači da rat nije gotov"

Prizor s prosvjeda protiv uhićenja Ratka Mladića (arhiva)Prizor s prosvjeda protiv uhićenja Ratka Mladića (arhiva)Slavenka Drakulić piše za britanski Guardian o suđenju Ratku Mladiću koje je prošli tjedan, godinu dana nakon njegova uhićenja, započelo na Međunarodnom kaznenom sudu (ICTY) u Haagu. Mladiću se sudi za ratne zločine po 11 točaka optužnice, uključujući genocid u Srebrenici iz srpnja 1995. godine u kojem je ubijeno 8000 muslimana, prema mnogima "najgori ratni zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata". No, Mladićevo ponašanje u sudnici zasad ničime ne odaje da postariji optuženik osjeća ikakvu grižnju savjesti, niti da je uopće svjestan težine svojih zločina: palci gore, pljesak, "sarkastičan osmijeh" upućen gledateljima - a možda, pita se Drakulić, "on razumije sve i želi podsjetiti svijet da bi to opet učinio"?

Sklon teatralnosti baš poput drugog slavnog krvnika Slobodana Miloševića, Mladić je u srijedu praćen televizijskim kamerama pompozno ušetao u sudnicu "kao da je to njegov trenutak trijumfa". Podrugljivim osmijehom dao je sucima do znanja da ne priznaje njihov autoritet, prkoseći i onima u publici koji su jedva dočekali da ga vide poniženog. Učinio je, međutim, i više od toga. Kamere to nisu zabilježile, ali brojni svjedoci vidjeli su ga kako povlači prstom preko grla u prijetećoj gesti. Navodno je time reagirao na "provokaciju s galerije za javnost gdje je - znao je to - bilo 25 ljudi iz Bosne, a među njima žene iz Srebrenice" čiji su članovi obitelji možda stradali njegovom krivicom.

Znak prijetnje smrću koji im je optuženik za stravične pokolje uputio na vlastitom suđenju izazvao je šok i zgražanje među očevicima koji to "nisu naprosto mogli otpisati kao luđačku gestu". Riječ je o uzbunjujućem signalu da "politika etničkog čišćenja" još živi, 17 godina nakon srebreničkog masakra, a to bi trebalo duboko zabrinuti svakog stanovnika bivše Jugoslavije "jer to znači da rat nije gotov". Mladiću je prkos danas posljednje utočište, ali mi ostali, kaže Drakulić, trebali bismo nadići svoj prvotni, posve razumljivi šok i potruditi se da se takvo što nikada više ne ponovi. Kao jedan od mogućih načina za to trebalo bi "pobliže promotriti sadašnju situaciju u Bosni", čime bi "Mladićeva prijetnja zadobila novo značenje, i to zasigurno ne ono koje je on htio".

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 22.05.12. 17:46

pa naravno da RAT jos nie gotov to je tek Poluvrijeme.eheheeh


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika