22.05.2012. / 13:02

Autor: Dean Sinovčić

Dnevnik iz Cannesa, 5. i 6. dan

Ranojutarnje pressice u podne i propala 'maskarada'

Baldwin je, inače, jako smršavio, neki sumnjaju i na plastičnu operaciju, a kako se u Cannesu pojavio sa svojom mlađahnom zaručnicom, onda sve navedeno dolazi u obzir jer zbog ljubavi ste spremni na sve, zar ne?

Brad Pitt na konferenciji za novinareBrad Pitt na konferenciji za novinareNe volim konferencije za novinare koje počinju prije 13 sati. Rekao je to Brad Pitt u utorak u Cannesu, bilo je 11.20, ali, htio-ne htio, morao je odratiti tu dužnost s obzirom da je u utorak ujutro novinarima prikazan njegov novi film „Killing Them Softly" u kojem glumi Jackiea Cogana, mafijinog plaćenika koji mora pronaći pokeraške prevarante.

U Cannesu se pojavio s dugom kosom, nasmijan kao i uvijek, a usput je morao odgovarati i na pitanja poput - je li određen datum vjenčanja s Angeline Jolie najavljeno za kolovoz - na što je rekao kako ni on ne zna datum, sve je trač. A kada govorimo o filmu, koji je stavljen u kontekst ekonomske krize u Americi, Brad Pitt, koji je i producirao film, rekao je kako nije namjerano napravljen za ovu, izbornu godinu, da je bio u Chicagu kada je Barack Obama pobijedio te da je tada vidio velik entuzijazam ljudi.

„Ne želim da ovaj film bude dio preizbornih sukobljavanja", istaknuo je zatim dodajući kako je Amerika zemlja temeljena na ideji pravde, inovacije i mnogo toga drugoga ali da te vrednote moraju biti sačuvane i obranjene inače će lako iskliznuti. Na tvrdnju novinara kako se sve okreće oko novaca pa i Hollywood rekao kako umjetnost i novac idu ruku pod ruku, da je to simbioza te da i umjetnost može biti profitabilna. U filmu ima prilično nasilja na što je kazao kako bi mu bilo teže glumiti rasista no ubojicu.

U ponedjeljak uvečer prestala je padati kiša što je spasilo desetak partyja koju su održavani u Cannesu. Svakako onaj najglamurozniji koji smo posjetili bio je Chopardov, održan u vili u brdima iznad Cannesa. Nazvan je „Mystere" te je svaki uzvanik na ulazu dobio masku, sto bi značilo da party miriše na čuvenu scenu iz filma „Oči širom zatvorene" Stanleya Kubricka sa Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi. Vraga, žene nisu željele kvariti šminku stavljanjem maske, muškarci su ih slijepo slijedili pa se ideja filma izgubila ubrzo nakon ulaska u vilu. A tamo se imalo što i vidjeti, žene s nogama dužim od nogu Branke Vlašić, pretežno se čuo ruski jezik, muškarci niži od visine automobila koji voze, ali nekako su se uskladili. Najveću frku na partyju izazvao je dolazak P. Diddyja, čak se i Alec Baldwin došao s njime pozdraviti. Baldwin je, inače, jako smršavio, neki sumnjaju i na plastičnu operaciju, a kako se u Cannesu pojavio sa svojom mlađahnom zaručnicom, onda sve navedeno dolazi u obzir jer zbog ljubavi ste spremni na sve, zar ne?

Atmosfera na partijuAtmosfera na partijuNe znam koliko bi plastična operacija pomogla Harveyu Weinsteinu, holivudskom producentu koji je najzaslužniji što je prošle godine film „Umjetnik" a pretprošle „Kraljev govor" osvojio Oscara. Njegova kompanija ih je distribuirala u Americi, napravila fantastičan marketing i dovela do nagrada. Uvijek je loše izgledao, debeo, k tome mu je na Chopardovom partyju košulja virila iz hlača, ali sedam prelijepih djevojaka sjedilo je oko njega. Ona njemu najbliža, zamislite, govorila je ruski. U svakom slučaju bilo je sjajno, na okućnici je bio podignut ogroman šator gdje je DJ vrtio glazbu, konobari nisu dopuštali da vam čaša bude prazna, nešto se i pojelo, a u povratku smo se morali laktariti kako bi što prije ušli u jedan od kombija koji su goste vozili prema gradu.

U ponedjeljak je, ujedno, u jednom od programa festivala prikazan i iznimno kvalitetan film „Djeca" redateljice Aide Begić, što je ujedno i jedini film s područja bivše Jugoslavije koji je prikazan u Cannesu ove godine. Priča je to o 23-godišnjoj Rahimi koja je odrasla u sirotištu, a sada radi kao kuharica u restoranu te živi sa svojim 14-godišnjim bratom Nedimom. Život im je sve samo ne ugodan, siromašni su, Nedim je problematičan i na putu da postane kriminalac koji ne mari za školu dok Rahima radi u restoranu koji je u vlasništvu lokalnog nasilnika i seljačine. Sve to stavljeno je u kontekst poratne Bosne u kojoj nema pravde, a nema baš ni nade da će situacija biti bolja. Bosanci doista mogu biti ponosni na ovaj film.

Vezane vijesti

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Petak je, vrijeme kada se raspravlja o tome koji filmovi će osvojiti nagrade na festivalu u Cannesu, što će biti objavljeno u nedjelju iza 19 sati.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika