22.05.2012. / 14:22

Autor: Nacional.hr

'Geuro' - slamka spasa za Grčku?

"Prvotno očekujemo veliki pad vrijednosti valute, ali grčke vlasti bi imale moć stabilizirati ili čak ojačati vrijednost ‘geura', pametnom fiskalnom politikom i strukturnim reformama, u odnosu na euro. Tako bi se u budućnosti osigurao povratak na europsku valutu, euro", tvrdi stručnjak

Može li paralelna valuta spasiti Grčku?Može li paralelna valuta spasiti Grčku?Čelnik istraživačkog odjela Deutsche Banke, Thomas Mayer, tvrdi kako je najbolja šansa Grčke za izlazak iz krize i ostanak u eurozoni usvajanje paralelne valute 'geuro', piše cnbc.com.

U istraživačkom radu Mayer naglašava kako bi paralelna valuta pomogla Grčkoj u balansiranju osnovnog proračuna bez financijske pomoći Europske unije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Novoizabrana grčka vlada mogla bi tako odbaciti strogi program štednje koji je uvjet finacijskog paketa pomoći.

„Vjerojatan odgovor Grčke vlade na manjak posuđenih eura u proračunu i kraj novčanih transfera bilo bi izdavanje dužničkih napomena zajmodavcima EU-u, ESB-u i MMF-u, kojima bi se jamčilo vraćanje sredstava čim bi euro bio dostupan. Zajmodavci bi izdavali neformalne dokumente o priznanju duga kako bi sredili vlastite račune. Ovakve aktivnosti potaknule bi stvaranje paralelne valute, nazovimo ju geuro", mišljenja je Mayer.

Dodaje kako bi ‘geuro' dozvolio Grčkoj devalvaciju valute bez da izađe iz sustava eura i ponovo prihvati drahmu.

"Prvotno očekujemo veliki pad vrijednosti valute, ali grčke vlasti bi imale moć stabilizirati ili čak ojačati vrijednost ‘geura', pametnom fiskalnom politikom i strukturnim reformama, u odnosu na euro. Tako bi se u budućnosti osigurao povratak na europsku valutu, euro", tvrdi stručnjak.

Ističe kako nema bojazni za neprimjerenim grčkim zahtjevima za financijskom pomoći, koji bi rezultirali 'europskim i globalnim ekonomskim kaosom'.

"Osiguravanje plaćanja duga i opstanak bankarskog sektora bili bi dovoljni kako bi se izbjegla katastrofa kad se zaustavi financijska pomoć Grčkoj vladi", rekao je Mayer .

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika