22.05.2012. / 14:13

Autor: Ivan Pandžić

Ministarstvo apsurdne obrane

Kotromanović je priopćenjem u kojem odbacuje kritike da u MORH-u vlada kaos, kao i najnovijim zapošljavanjem čovjeka koji od MORH-a treba dobiti otpremninu, uspio dokazati tvrdnju koju pokušava pobiti

Photo: Davor Višnjić/PIXSELL (arhiva)Photo: Davor Višnjić/PIXSELL (arhiva)Ministarstvo obrane ragiralo je priopćenjem punim apsurda na otkriće da je ministar Ante Kotromanović omogućio otpremninu od 300 tisuća kuna Branku Pribolšanu, samo da bi ga za pet dana ponovno zaposlio na ugovor o djelu.

U priopćenju se na prilično čudan način pokušava izvući od neugodne situacije u koju se Kotromanović doveo ukinuvši i zabranu novog zapošljavanja onih koji su dobili otpremninu, te da dodatno dozvoli da iz sustava odu ne samo oni čije je mjesto ukinuto, nego i oni koji su očito još potrebni MORH-u. Priopćenje možete u cjelosti pročitati ovdje.

Nakon suhoparnog nabrajanja zakonskih odredbi, služba za odnose s javnošću priznaje da je odredba o ponovnom zapošljavanju za one koji dobiju otpremninu ukinuta jer se pokazala "neprovedivom u praksi, a poslodavac ju nije mogao kontrolirati i sankcionirati".

Da razjasnimo, iz MORH-a treba otići 200 ljudi, a imaju zaposleno ukupno preko tri tisuće službenika i namještenika. U pravnoj službi rade deseci osoba, a u današnje vrijeme po imenu, prezimenu i OIB-u ne mogu kontrolirati hoće li se ta osoba ponovno zaposliti u MORH-u u roku tri godine! Dakle, ne u cijelom sustavu državne uprave, nego samo u njihovu ministarstvu. Ako je ovo što su sami napisali točno, onda se stvarno treba zapitati kakve su to evidencije MORH-a i na što su ukucani milijuna kuna u informatizaciju. Inače, po starom, ako se osoba ponovno zaposlila u roku tri godine, morala je vratiti otpremninu.

Služba za odnose s javnošću radi još jednu presmiješnu grešku u pokušaju opravdanja zapošljavanja Branka Pribolšana na ugovor o djelu i plaću od četiri tisuće kuna. Uz to da je ugovor sklopljen samo dok se natječajem ne popuni radno mjesto, navode da je on "jedan od najboljih stručnjaka za područje javne nabave". Zbog toga je ponovno zaposlen na ugovor o djelu. Samo da bi nekoliko rečenica kasnije, sami ustvrdili kako "Kotromanovićevi potezi pokazuju jasnu namjeru uvođenja reda i sklapanja ugovora koji godinama nisu sklapani u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi". Dakle, gospodina Pribolšana koji je vodi službu javne nabave u MORH-u su proglasili stručnjakom, samo da bi kasnije rekli da ta nabava nije provođena po zakonu koju je isti taj čovjek provodio. Što je služba za odnose s javnošću ovime htjela poručiti, ostavljamo na zaključak čitateljima.

Na kraju, u priopćenju se navodi da otpremnina za Pribolšana još nije isplaćena. To je točno, ali je napisano rješnje po kojem će ona biti isplaćena. Prema izvorima iz MORH-a, sam Pribolšan žalio se na visinu otpremnine, koja će na kraju biti oko 380 tisuća kuna.

Svjesno ili nesvjesno, Kotromanović je priopćenjem u kojem odbacuje kritike da u MORH-u vlada kaos, kao i ovim zapošljavanjem, uspio dokazati tvrdnju koju pokušava pobiti.

Vezane vijesti

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas kako je potrebno najkasnije u sljedećih 45 dana donijeti odluku o tome hoće li Hrvatska nabaviti… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 22.05.12. 15:36

Čak i da nije problem otpremnina,zašto otkaz pa zatim zaposlenje?


registracija
11/1/10

fluid, 22.05.12. 16:04

Ništa nije u "kaosu".Stvari su potpuno jasne i razvidne.Problem je u nepotizmu i totalno idiotskim potezima aparatčika koji su u stanju povlačiti tako glupe poteze da bi se i najveći idioti posramili takvoga ponašanja.No ne i naši vrli mnistri ili referenti.Pa tko od nasa nije dobio barem po jednu pismenu obavijest o nečemu iz koje se obavijesti moglo išitati toliko gliuposti i nelogičnosti,da neizbježno slijedi pitanje,pa tko to tamo sjedi i radi ovakve stvari?Pa od sudova dobijate takve odgovore da pamet staje,također od gluposti i nelogičnosti.Sve je to dokaz nesposobnosti ili svjesnog i namjernog nepotizma a što i je glavno obilježje po kojemu država Hrvatska funkcionira.I još kada se ističu;doktor ovaj,profesor onaj,sc.,dipl.ing... To je da ne povjeruješ šta sve hrvatsko školstvo može izbaciti pod obrazovni kadar.Ili intelektualnost čak! A kada ti i takvi zasjednu još i na vlast,jao si ga narodu koji mora sve to trpjeti i prolaziti.A to sve,zaista je obilježje "hrvatske demokracije i napretka" !Katastrofa !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika