22.05.2012. / 14:38

Autor: Hina

Demokratska stranka želi Tadića za premijera

Stranački vrh srbijanske Demokratske stranke (DS) zatražio je od svog čelnika Borisa Tadića da on bude novi srbijanski premijer, nakon što je Tadić u nedjelju izgubio na predsjedničkim izborima od novoizabranog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, prenosi u utorak beogradski dnevnik ''Blic'' tvrdeći da je Tadić to navodno prihvatio.

Boris TadićBoris TadićStranački vrh srbijanske Demokratske stranke (DS) zatražio je od svog čelnika Borisa Tadića da on bude novi srbijanski premijer, nakon što je Tadić u nedjelju izgubio na predsjedničkim izborima od novoizabranog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, prenosi u utorak beogradski dnevnik ''Blic'' tvrdeći da je Tadić to navodno prihvatio.

Pozivajući se na neimenovane izvore u vrhu DS-a, list piše kako su na sinoćnjoj sjednici užeg sastava predsjedništva DS-a potpredsjednici stranke od Tadića zatražili da prihvati dužnost mandatara za sastav buduće srbijanske vlade. Tadić je, navodi se, pristao biti premijer nove vlade i to bi moglo biti priopćeno već danas nakon razgovora demokrata s čelnicima koalicije oko Socijalističke parije Srbije (SPS) Ivice Dačića.

Kako pišu ''Večernje novosti'', službeni pregovori o formiranju vladajuće većine u parlamentu i nove vlade Srbije započet će čim Tomislav Nikolić preuzme dužnost predsjednika države. Po informacijama tog lista, Nikolić namjerava pozvati na konzultacije sve stranke te će prvu priliku da formira većinu dobiti njegova Srpska napredna stranka (SNS), koja je dobila najveći pojedinačni broj glasova i koja je za mandatara istaknula Jorgovanku Tabaković.

Za sada, kako se dodaje, postoje tri opcije. Prva je da Nikolićeva Srpska napredna stranka (SNS) na valu trijumfa svog čelnika osigura većinu, druga da DS i koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića potvrde raniji dogovor o formiranju vlade, a treća da, zbog eventualnog neuspjeha svih pregovora, parlamentarni izbori budu ponovljeni. Dodaje se da postoji i četvrta varijanta, koju službeno odbacuju svi akteri, da se u novom međustranačkom zapletu dogovori takozvana ''velika koalicija'' koju bi predvodili DS i SNS.

Pozivajući se na neimenovani izvor blizak vrhu SPS-a, ''Blic'' piše kako će čelnik SPS-a Ivica Dačić zasigurno nastaviti razgovore s DS o budućoj vladi, ali da će se odazvati i na poziv Nikolića i čuti njegov prijedlog o formiranju vlasti. Po riječima tog izvora, razgovori s Tadićevim DS-om ovisit će prvenstveno o dogovorima unutar te stranke, a utjecaja na Dačićevu odluku će imati to na kojoj će poziciji biti Boris Tadić, kao i hoće li DS možda donijeti odluku da ode u oporbu.

Kada je riječ o eventualnoj suradnji s Nikolićevim SNS-om presudno će, kako dodaje izvor ''Blica'', biti koga će ta stranka predložiti za mandatara i koje će ciljeve vlada SNS-a postaviti kao priroritete. Također je, dodaje on, od presudnog utjecaja odnos prema EU, jer je Dačić čvrsto na stajalištu da Srbija mora nastaviti s europskim integracijama.

Koalicija oko Dačićeva SPS-a je na parlamentarnim izborima u Srbiji 6. svibnja postala treća po jakosti politička snaga. Dačić je s Tadićem i njegovim DS-om nakon prvog kruga predsjedničkih izbora postigao dogovor o zajedničkom formiranju vlasti unatoč tome što je relativni pobjednik izbora, s najvećim pojedinačnim brojem glasova, bila Nikolićeva Srpska napredna stranka (SNS). Nikolićev SNS je prema konačnim rezultatima parlamentarnih izbora, od ukupno 250, dobio najviše mandata u srbijanskoj skupštini, 73. Slijede koalicija oko Tadićeva DS-a sa 67 mandata i koalicija oko Dačićeva SPS-a s 44 mandata. Dosadašnje procjene analitičara bile su da će te dvije koalicije vjerojatno zajedno formirati novu vladu, a da će SNS ostati u oporbi.

Druga opcija za novog premijera, ako Tadić na to ne bi pristao, navodno bi mogao biti sadašnji zamjenik predsjednika DS-a i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Tadić je već u nedjelju navečer rekao kako on ''sigurno neće biti novi premijer'', dok je Đilas više puta tijekom izborne kampanje govorio kako bi želio kao gradonačelnik završiti započete poslove.

Pozivajući se na neimenovanog visokog dužnosnika DS-a, dnevnik ''Danas'' prenosi da je, nakon Tadićeva izbornog neuspjeha njegov stranački zamjenik Đilas postao ''gigant'' u DS-u i ''neformalni broj jedan''. List navodi kako je među demokratima u ponedjeljak uglavnom ''vladao muk'' te da je ipak bilo i onih koji su se usudili manje-više otvoreno iznijeti svoja zapažanja i ocijeniti ''unutarstranačku dinamiku'' koja se može očekivati. Po tim izvorima, osnovno je stajalište da je Đilas, pored potpredsjednika DS-a Bojana Pajtića, jedini visoki dužnosnik DS-a koji se može smatrati izbornim pobjednikom čime je postao ''potpuno nedodirljiv''. ''Đilasu sada nitko ništa ne može, posebno nakon što je Tadić 20. svibnja izgubio i u Beogradu, gdje je ovaj dva tjedna ranije ostvario uvjerljiv rezultat'', kažu oni.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
15/11/11

buco091, 22.05.12. 15:08

a što se tu treba komentirati....t


registracija
22/6/10

Konstantinos, 22.05.12. 15:43

U Srbiji valjda misle oponasati Ruse, kao sto su Putin i Medvedjev zamjenili fotelje, u Srbiji bi se trebalo dogoditi nesto slicno. Tadic bi predsjednicku fotelju zamjenio premijerskom. Samo trebao bi znati da to znaci puno vise rada i odgovornosti a manje slikanja i sminkanja za javnost. Nevjerojatno je koliko se ovaj covjek udaljio od demokratskih principa da je bio spreman i na krsenje ustava, tj. dobijanje 3. mandata na koje nikako nema pravo. U Srbiji nista novo, gungula i ujudurma se nastavljaju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika