22.05.2012. / 15:41

Autor: Nacional.hr

Facebook u dva dana na burzi izgubio 10 milijardi dolara

Već prvi dan trgovanja dionicama bankari su spriječili da cijena dionice padne ispod početnih 38 dolara

Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg Već drugi dan trgovanja dionicama na burzi, Facebook je izgubio više od 10 milijardi tržišne vrijednosti, a Mark Zuckerberg dvije milijarde dolara, piše Dnevnik.hr.

U ponedjeljak je pad dionica od petka nastavljen, dionica je izgubila na vrijednosti 11 posto i pala na samo 34,03 dolara. Pad je to od čak 25 posto u odnosu na najveću cijenu od 45 dolara koju je dionica dosegla u petak.

Već prvi dan trgovanja dionicama bankari su spriječili da cijena dionice padne ispod početnih 38 dolara. Prije izlaska Facebooka na burzu mnogo se raspravljalo i nagađalo koliko će iznositi tržišna vrijednost tvrtke. Prognoze o brzom rastu i nerealnim cijenama dionica ubrzo su se rasplinule. Veliki pad na burzi odrazio se i na gubitak tržišne vrijednosti društvene mreže Facebook. Tvrtka je izgubila više od deset milijardi dolara vrijednosti, dok je sam Zuckerberg izgubio oko dvije milijarde dolara.

Novinska agencija Reuters piše kako je jedan od razloga nestabilnosti što je analitičar Scott Devitt iz Morgan Stanleyja neposredno prije izlaska ove kompanije na burzu smanjio financijska očekivanja za Facebook. Ovaj neuobičajen potez šokirao je neke investitore.
Analitičari ističu kako je do problema došlo i zbog financijske te gospodarske krize, kako je ovo vrhunac društvenih medija i slično.

Michael Pachter iz Wedbush Securitiesa mišljenja je kako su bankari iz Morgan Stanleyja trebali preporučiti izdavanje manje količine dionica, jer je količina dionica s kojom se moglo trgovati povećana za oko 25 posto, a povećana je i početna cijena dionice.

Vezane vijesti

Rast eura i dolara

Rast eura i dolara

Na financijskim tržištima širom svijeta očekuje se rast cijena dionica i tečaja eura jer su nakon izbora u Grčkoj parlamentarnu većinu osvojile… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika