22.05.2012. / 16:37

Autor: Hina

Amano: Moguć skori sporazum s Iranom

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u utorak je rekao da očekuje uskoro potpisati sporazum s Iranom koji bi olakšao istragu o navodnom radu na proizvodnji atomske bombe u toj zemlji, što potencijalno otvara perspektivu da se na razgovorima Teherana s velikim silama zaustavi kretanje prema sukobu.

Yukiya AmanoYukiya AmanoČelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u utorak je rekao da očekuje uskoro potpisati sporazum s Iranom koji bi olakšao istragu o navodnom radu na proizvodnji atomske bombe u toj zemlji, što potencijalno otvara perspektivu da se na razgovorima Teherana s velikim silama zaustavi kretanje prema sukobu.

Govoreći uoči sastanka u Bagdadu gdje će šest velikih sila ispitati spremnost Irana da stavi transparentna ograničenja na svoj nuklearni program, Yukiya Amano je rekao da će se u okviru sporazuma riješiti njegova želja da se omogući pristup vojnim lokacijama gdje su se možebitno izvršila ispitivanja poveziva s nuklearnim oružjem.

Amano je rekao da ostaje za riješiti "određene razlike" prije potpisivanja sporazuma o kojem je razgovarao za posjeta Teheranu u ponedjeljak iako mu je glavni iranski pregovarač Saed Džalili rekao da one neće omesti sporazum.

"Donesena je odluka da se zaključi i potpiše sporazum ... Mogu reći da će biti potpisan prilično brzo", rekao je Amano novinarima u bečkoj zračnoj luci po povratku iz Teherana. Iskusni japanski diplomat je ishod svojih susreta u Teheranu ocijenio "važnim razvojem". "Bolje razumijemo jedni druge", rekao je.

Na pitanje koje su razlike ostale Amano je samo rekao da su to "pojedinosti rasprave o tom dokumentu".

Vezane vijesti

Iran neće zatvoriti podzemno nuklearno postrojenje

Iran neće zatvoriti podzemno nuklearno postrojenje

Iran je priopćio u petak da neće nikada prekinuti svoj program za obogaćivanje urana te da ne vidi razlog za zatvaranje podzemnog nuklearnog… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 23.05.12. 00:21

Kad ce poceti inspekcija izraelskih nuklearnih postrojenja?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika