22.05.2012. / 18:25

Autor: Hina

Srbi prosvjedovali u Fifi i Uefi zbog Kosova

Nogometni savez Srbije (FŠ) uputio je žestok prosvjed Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) zbog odluke njezina Izvršnog odbora da reprezentaciji Kosova odobri igranje prijateljskih utakmica.

UEFA je Kosovu dopustila odigravanje prijateljskih utakmicaUEFA je Kosovu dopustila odigravanje prijateljskih utakmicaNogometni savez Srbije (FŠ) uputio je žestok prosvjed Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) zbog odluke njezina Izvršnog odbora da reprezentaciji Kosova odobri igranje prijateljskih utakmica.

Zbog toga su čelnici FŠ-a zatražili hitan sastanak s čelnicima Fife i Uefe Seppom Blatterom i Michelom Platinijem. "Odluka Izvršnog odbora Fife je donesena iza zatvorenih vrata bez ikakvih konzultacija sa Uefom i našim savezom. Ova odluka je nepravedna i može imati dalekosežne posljedice na cijelu regiju. Zbog toga smo zatražili da Fifa preispita i poništi svoju odluku," poručili su iz Nogometnog saveza Srbije.

FŠ je zatražio od Fife da se drži striktne primjene svojeg statuta, istovremeno izrazivši zahvalnost Uefi koja je već tri puta odbila izdati dozvolu za nastup reprezentaciji Kosova, ali i kosovskim klubovima u europskim kupovima.

Fifa je na zasjedanju Izvršnog odbora u Budimpešti odobrila Kosovu igranje prijateljskih utakmica pod njezinom ingerencijom, ali još uvijek ne i nastup u kvalifikacijama za svjetska i europska prvenstva. Fifa je izdala 'zeleno svjetlo' premda je osam predstavnika iz Uefe glasalo protiv.

"Izvršni odbor dao je suglasnost svim članicama FIFA da mogu igrati prijateljske utakmice sa Kosovom, što je u skladu sa članom 79. Statuta FIFA. To ne znači i priznanje Kosova kao zemlje, već kao priznanje da se u toj zemlji igra nogomet," poručio je glavni tajnik Fife Jerome Valcke.

Kosovo je u veljači 2008. proglasilo neovisnost od Srbije, ali i dalje nije član Ujedinjenih naroda. Priznalo ga je dosad 90 država, među kojima i Hrvatska.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika