23.05.2012. / 11:05

Autor: Hina

Reeker:

SAD neće odustati od jedinstvene BiH

"Moja zemlja ulaže energiju, vrijeme i resurse u zajednički rad s liderima BiH kako bi bila ostvarena ova zajednička vizija", izjavio je Reeker kako ga u srijedu citira "Dnevni avaz"

Barack Obama (arhiva)Barack Obama (arhiva)Sjedinjene Američke Države nikada neće odustati od Bosne i Hercegovine i nastavit će je podržavati kao jedinstvenu, multietničku i suverenu državu, izjavio je zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Philip Reeker koji boravi u Sarajevu.

"Moja zemlja ulaže energiju, vrijeme i resurse u zajednički rad s liderima BiH kako bi bila ostvarena ova zajednička vizija", izjavio je Reeker kako ga u srijedu citira "Dnevni avaz".

Reeker je tijekom boravka u BiH s predstavnicima bošnjačkih političkih stranaka, među ostalim, razgovarao i o provedbi lokalnih izbora na području Srebrenice, a u nekim interpretacijama tog razgovora pojavile su se tvrdnje kako SAD potiču Bošnjake da prihvate "umjerenog" kandidata za načelnika Srebrenice kojega bi predložile srpske stranke.

Takvu tvrdnju, nakon sastanka održanog u utorak, iznio je predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Amer Jerlagić koji je kazao kako je prijedloge Reekera i američkog veleposlanika Patricka Moona shvatio kao sugestiju da su nastojanja bošnjačkih stranaka za jedinstveni izborni nastup u Srebrenici osuđena na propast.

O tome se pregovora s ciljem isticanja zajedničkog kandidata za načelnika općine kao i poticanja što većeg broja izbjeglih Srebreničana bošnjačke nacionalnosti koji žive u drugim općinama da se registriraju za glasovanje u Srebrenici. Bošnjački predstavnici žele da se na lokalnim izborima 7. listopada na području Srebrenice ponovno učini iznimka kao i 2008. godine i pravo glasa dade svim osobama koje su tamo živjele 1990., bez obzira na sadašnje mjesto prebivališta. Brojni Srebreničani i danas žive u općinama na teritoriju Federacije BiH jer drže da u Srebrenici nemaju uvjeta za život kao i da im nije zajamčena sigurnost. Procjena je kako će u protivnom Bošnjaci izgubiti poziciju načelnika općine, a drže i kako će to onemogućiti svaki daljnji povratak prognanih u Srebrenicu.

Jerlagić smatra kako je nemoguće očekivati da Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika predloži kandidata koji će prihvatiti tvrdnju da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima kada sam Dodik to već godinama niječe.

Reeker je naknadno odlučno opovrgnuo Jerlagićeve tvrdnje o tome što, navodno, sugerira američka strana. "To je jedna nesretna interpretacija sastanka", izjavio je Reeker dodajući kako SAD podupiru dogovor među bošnjačkim strankama, uključujući i isticanje zajedničkog kandidata za načelnika općine.

Istaknuo je kako Srebrenica zbog svoje ratne sudbine za SAD ima posebno značenje što potvrđuje i činjenica da je američka vlada suosnivač memorijalnog centra u Potočarima posvećenog žrtvama genocida iz 1995. godine.

Dopredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sadik Ahmetović je nakon sastanka s Reekerom ocijenio kako bi izbore u Srebrenici zapravo bilo najbolje odgoditi za dvije godine, a u međuvremenu pronaći dugoročno rješenje za taj grad. Istaknuo je kako SDA neće imati drugog izbora nego bojkotirati ove izbore ne bude li provedena revizija biračih popisa s ciljem da se iz njih izbrišu oni koji u Srebrenici ne žive, a da se na njih uvrste prijeratni stanovnici te općine.

Ahmetović je dodao kako se u Srebrenici zapravo i neće nadmetati političke stranke nego Srbi i Bošnjaci što se nikako ne bi moglo nazvati demokratskim procesom.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika