23.05.2012. / 13:13

Autor: Nacional.hr

Paul Krugman:

'Izlazak Grčke i rješenje krize kroz godinu dana'

"Očekujem kako će proći još mjeseci dok se ne riješi ekonomska situacija. Čak se ni Grčka vjerojatno neće srediti na ovaj ili onaj način tako brzo. Ako Grčka napusti eurozonu, kao što očekujem, to je vjerojatno nešto što će se dogoditi sljedećih mjeseci. Onda će trenutak istine za opstatak eurozone stići veoma brzo. Bio bih iznenađen ako ne budemo imali prilično jasno rješenje na ovaj ili onaj način u roku od godinu dana", poručio je Krugman

Paul KrugmanPaul KrugmanPaul Krugman, poznati ekonomist, sveučilišni profesor, kolumnist i dobitnik Nobelove nagrade, je u razgovoru za Radio Slobodna Evropu pričao o makroekonomskim pitanjima, krizi u eurozoni i mogućem rješenju grčke situacije.

Novinar RSE podsjetio je sugovornika na najnovije scenarije koji predviđaju izlazak Grčke iz sustava eura i zapitao ga kakav izlaz iz problema on vidi.

"Mislim kako će biti ružno ako se to dogodi, a vjerojatno bi se i moglo dogoditi u ovom trenutku. Procjena kako bi cijena tog bila ogromna je netočna. Pogodit će Grčku ekonomiju žestoko, bit će nekih gubitaka na zajmovima za Grčku, ali ti će se gubici vjerojatno dogoditi svakako. Ako su Europljani na sve računali, ako učine ono što je potrebno tako da ne dođe do potpunog raspada eurozone, onda to nije tako loša stvar. Na kraju, riječ je o prilično maloj ekonomiji na neodrživom kursu. Ali neka vrsta rješenja, čak i ako je ono prilično ružno u prvoj godini i to je bolje nego ništa", odgovorio je Krugman

Prokomentirao je održivost eura koji treba sačuvati i dao neka moguća rješenja za budućnost.

"Ja zastupam stav kako Europska središnja banka treba djelovati u dva smjera, biti veoma otvorena za posudbu europskim bankama i vladama te povećavati aktivnosti do cilja planirane inflacije u svrsi da se sačuva euro. Mislim kako euro treba sačuvati po svaku cijenu. Trenutna politika to ne radi, sadašnja politika zapravo ga uništava. Bilo bi jako loše ako bi euro propao. Uvijek sam mislio kako je euro greška, ali smo napravili tu grešku ili su oni napravili tu grešku i sada ga želimo spasiti. Neuspjeh eura bio bi jako loš za europski projekt, koji u konačnici predstavlja mir, napredak i demokraciju, zbog čega bi svi trebali raditi u korist održavanja eura najbolje što možemo", rekao je poznati ekonomski stručnjak.

Osvrnuo se na temu propasti eura i mogući odraz tog događaja na globalno gospodarstvo.

"Da, sve to bi bilo veoma loše za europsku ekonomiju. Povrijedilo bi to sve koji izvoze u Europu, a zapravo to znači sve. Veličina tog utjecaja zavisit će u mnogome od tog koliko veliki obujam razmjene je u pitanju. Tako za SAD koje prodaje samo 2 posto proizvoda Europi, to nije ništa strašno. Kada jedna od dvije najveće ekonomije na svijetu, SAD i eurozona, koji su još uvijek značajni igrači na tom polju, kada jedna od njih ima ogromnih problema, to utječe na sve širom svijeta", mišljenja je.

Ponovio je kako su mjere štednje ‘ekonomsko ubojstvo', kratko proanaliziravši politiku europskih država, posebice Njemačke.

"Veoma je teško za bilo kojeg europskog lidera pojedinačno, ne spominjući Njemačku, odstupiti od ortodoksnosti. Ako to učinite vi nemate dovoljno utjecaja, tržišta će vas kazniti, jednostavno je jako teško napraviti korak izvan tog okvira. Veoma je velika agonija biti premijer male europske zemlje. Imate opciju ili napustiti euro ili samo biti za neke promjene u općoj europskoj politici. Ja sam pokušao izbjegnuti nacionalne stereotipe, postoji jedna rečenica koju je u Financial Times-u, izrekao ekonomist Martin Wolf, ‘u Njemačkoj je ekonomija grana moralne filozofije'. Oni su to stvarno željeli vidjeti kao grijeh dužnika, a grijeh mora biti popraćen bolnim iskupljenjem. Činjenica kako to nije način na koji ekonomija funkcionira njima je vrlo teško prihvatiti", objasnio je.

Upitan je o odnosu europske valute eura i američkog dolara te da li će dolar rasti ako euro propadne.

"Stvar je zamršena. Smiješno je zato što će dolar rasti naspram čega? Ako euro propadne ili prestane postojati, onda je pitanje što je ostalo osim osnovne njemačke marke. To bi mogla biti veoma jaka valuta, ne slaba. Čak i sada ovakav kakav je, euro opstaje. Neki ljudi misle kako je iznenađujuće kako je jak, ali to je zato što Njemačka izgleda kao vrlo jaka investicija, dok periferna Europa nije. Kamatna stopa na periferiji Europe je veoma, veoma visoka. Nisam siguran da znam odgovor na pitanje kakav je utjecaj na dolar. Ali sigurno je kako dolar neće uzletjeti zato što nema više eura", prokomentirao je.

Mišljenja je kako su napredne zemlje još uvijek plodno tlo za investicije.

"Pokušavam ne davati nikakve savjete za ulaganje. Mislim kako bilo koja zemlja koja ima svoju valutu i ima stabilno napredno gospodarstvo, djeluje prilično sigurno. To su SAD, Velika Britanija, Švedska i iz praktičnih razloga Njemačka. Njemačka izgleda kao da ima svoju vlastitu valutu koja je u ovom trenutku euro, koja se mnogo više ponaša kao njemačka valuta, nego kao europska. Ima prilično sigurnih utočišta", rekao je.

Vratio se na temu krize eurozone i očekivanja mogućeg kraja nastale ekonomske situacije.

"Očekujem kako će proći još mjeseci. Čak se ni Grčka vjerojatno neće srediti na ovaj ili onaj način tako brzo. Ako Grčka napusti eurozonu, kao što očekujem, to je vjerojatno nešto što će se dogoditi sljedećih mjeseci. Onda će trenutak istine za opstatak eurozone stići veoma brzo. Bio bih iznenađen ako ne budemo imali prilično jasno rješenje na ovaj ili onaj način u roku od godinu dana", poručio je Krugman.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika