23.05.2012. / 13:30

Autor: Hina

EK preporučuje otvaranje pregovora s Crnom Gorom u lipnju

Europska komisija u srijedu je preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Crnom Gorom, nakon što je ocijenila da je ta zemlja učinila napredak u području vladavine prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te postigla potrebnu "razinu usklađenosti" s europskim standardima.

Europska komisija predlaže početak pregovora s Crnom GoromEuropska komisija predlaže početak pregovora s Crnom GoromEuropska komisija u srijedu je preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Crnom Gorom, nakon što je ocijenila da je ta zemlja učinila napredak u području vladavine prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te postigla potrebnu "razinu usklađenosti" s europskim standardima.

Komisija je prihvatila izvješće o napretku Crne Gore u provedbi reformi, a konačnu odluku o otpočinjanju pristupnih pregovora donijet će šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a u lipnju.

S ciljem otvaranja pristupnih pregovora u lipnju ove godine, Europsko vijeće je u prosincu prošle godine zadužilo Komisiju da ocijeni napredak Crne Gore u provedbi reformi s posebnim naglaskom na područje vladavine prava, temeljnih prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Komisija je zatim temeljito proučila crnogorsku spremnost u dva ključna poglavlja: Pravosuđe i temeljna prava (23) i Pravda, sloboda i sigurnost.

"Crna Gora je postigla daljnji napredak u jačanju rada parlamenta, profesionalizaciji i depolitizaciji javne uprave, slobodi medija i suradnji s civilnim društvom. Postupak promjene ustava s ciljem davanja čvrstih jamstava za neovisnost pravosuđa u tijeku je. Crna Gora je nastavila postizati rezultate u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala", kaže se u izvješću Europske komisije.

Komisija dodaje da Podgorica mora nastaviti s održivim naporima te dalje razvijati provedbenu bilancu u području vladavine prava, posebice kada je riječ o korupciji na visokoj razini te u borbi protiv organiziranog kriminala. Također se traži od Crne Gore da osigura sigurno okruženje za istraživačko novinarstvo.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika