23.05.2012. / 16:03

Autor: Hina

Flasteri na usta oporbi

Oporbeni zastupnici danas su i u pojedinačnoj raspravi kritizirali predložene izmjene saborskog Poslovnika, prozivajući vladajuće da žele ugušiti slobodu govora u sabornici te Vladu zaštititi od oporbenih kritika.

Josip ĐakićJosip ĐakićOporbeni zastupnici danas su i u pojedinačnoj raspravi kritizirali predložene izmjene saborskog Poslovnika, prozivajući vladajuće da žele ugušiti slobodu govora u sabornici te Vladu zaštititi od oporbenih kritika.

"Ovakvim izmjenama Poslovnika i ukidanjem instituta ispravka netočnog navoda jasno pokazujete da nam (oporbi) stavljate flaster na usta, da ne možemo govoriti, ni odgovarati i ispravljati ono što kažete kao netočno", poručio je vladajućima Josip Đakić (HDZ).

HDZ-ovci su se 'obrušili' i na tvrdnje vladajućih da se izmjenama Poslovnika štititi dignitet Sabora i dostojanstvo građana.

"Dostojanstvo građana štiti se osiguravanjem minimalnih materijalnih uvjeta življenja i kvalitete življenja, a to se ne čini povećanjem PDV-a na 25 posto i povisivanjem cijena", istaknuo je Stjepan Milinković (HDZ).

Istoga je stava i njegov stranački kolega Davor Ivo Stier, prozivajući Vladu da u ovih pola godine nije u Sabor uputila ni jednu strukturnu reformu koja bi potaknula rast gospodarstva i standarda građana.

"To je ono što hrvatski građani očekuju od Sabora, vladajuće većine i Vlade. No, Vlada to nije učinila, vjerojatno jer nije bila dovoljno hrabra ili sposobna", kazao je Stier, kritizirajući Vladu da je umjesto reformi otvorila nove ideološke podjele u hrvatskom društvu.

Dujomir Marasović (HDZ) vladajuće je optužio da izmjenama Poslovnika ukidaju demokraciju. "Gospodo ili partijaši, ne možemo ukidati demokraciju zato što demokraciju netko zloupotrebljava, nego to treba sankcionirati. Ne možemo mi ukinuti građanska prava zato što ih netko zloupotrebljava pa napravi nešto bespravno, nego to treba kažnjavati", poručio je.

Na oporbene prozivke odgovorio je Peđa Grbin (SDP), istaknuvši da se upravo predloženim izmjenama želi omogućiti Saboru da raspravlja o stvarnim problemima građana, koje opterećuju porezi, ali prije svega zato što, kazao je, HDZ-ova vlast osam godina nije radila svoj posao, već se umjesto problemima u državi bavila "Bleiburgom i komunizmom".

Odgovorio mu je Stier, naglasivši da je pitanje Bleiburga "potpuno nepotrebno" otvorila aktualna vlast.

Grbin je u svojoj pojedinačnoj raspravi rekao kako zastupnici izmjenama Poslovnika neće izgubiti, već dobiti pravo govora u sabornici, posebno zato što će moći replicirati i predstavnicima Vlade, što, kazao je, nije bio slučaj kada su na čelu Vlade bili Ivo Sanader i Jadranka Kosor.

"Morate znati da vam, kada govorite, netko može i odgovoriti", poručio je HDZ-ovcima, od kojih je Gordan Jandroković uzvratio kako nije istina da se u Saboru nije moglo i reagiralo na izlaganje premijera.

"Vi sada dovodite predstavnika Vlade u dominantnu poziciju, onima koji trebaju nama ovdje u Saboru odgovarati dajete da imaju zadnju riječ", istaknuo je Jandroković.

Vladajuće je upitao jesu li svjesni do čega može dovesti situacija ako se nakon izlaganja predstavnika Vlade za repliku prijavi 50-tak zastupnika. "Sve će se pretvoriti u još veći cirkus, kako su neki od vas govorili", poručio je SDP-ovcima.

Za HDSSB-ovog zastupnika Dražena Đurovića saborski Poslovnik zlouporabili su i zastupnici HDZ-a i SDP-a, ocijenivši da, pa i zbog takvih zlouporaba, Sabor "nikada nije bio uškopljeniji u raspravi nego što je danas".

Istaknuo je kako se stoga rad Sabora ni na koji način ne smije susprezati poslovničkim ograničenjima, "već ga pustiti da konačno postane reprezent naroda, što je sve manje i manje".

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

registracija
15/11/06

rimaz, 23.05.12. 17:36

I ovaj sa slike je gubitnik. A inače je jako konstruktivan u radu sabora. Naročito kada se trebalo predsjednici uvući u ....


registracija
24/7/11

mrvek, 23.05.12. 18:14

rimaz
uvukao se on, zato se više i ne vidi u saboru kao što su ga malo viđali i na samoj bojišnici.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika