23.05.2012. / 17:12

Autor: Hina

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je moguće prije", najavio je u srijedu na statusnoj konferenciji pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) sudac Theodor Meron.

Ante GotovinaAnte GotovinaŽalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je moguće prije", najavio je u srijedu na statusnoj konferenciji pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) sudac Theodor Meron.

Obrana generala Gotovine zatražila je 4. studenoga prošle godine da se u žalbenom dijelu postupka uvede 25 novih dokaza, među kojima su i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane koje su se održavale u Beogradu u vrijeme "Oluje", američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa te ekspertna izvješća američkih časnika. Ti se dokazi tiču okolnosti odlaska srpskih civila prije "Oluje", u tijeku nje i nakon nje te karaktera topničkih napada HV-a tijekom "Oluje".

Bivši zapovjednik Operativne zone Split general Gotovina i bivši zapovjednik specijalne policije general Markač 15. su travnja prošle godine osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog progona srpskih civila koji su živjeli na okupiranim područjima Hrvatske u vrijeme Oluje.

Žalbena rasprava u ovom predmetu održana je 14. svibnja a statusne konferencije po pravilima suda održavaju se svakih 120 dana kako bi se razmotrila proceduralna pitanja i dala prilika pritvorenim osobama da se izjasne o uvjetima u pritvoru i njihovu zdravstvenom stanju. Zadnja statusna održana je 26. siječnja.

General Ante Gotovina kazao je na kratkom ročištu kako je s njegovim zdravstvenim stanjem sve u redu a na zahtjev generala Mladena Markača rasprava o njegovu zdravlju održana je na zatvorenoj sjednici.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika