23.05.2012. / 18:33

Autor: Hina

Jamstva za TEŠ 6 kasne, Alstom nestrpljiv

Stranke u slovenskoj koalicijskoj vladi odgodile su u četvrtak odluku o davanju državnih jamstava za kredit od 440 milijuna eura Europske investicijske banke (EIB), kako bi se mogla nastaviti gradnja termoelektrane TEŠ 6 u Šoštanju.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaStranke u slovenskoj koalicijskoj vladi odgodile su u četvrtak odluku o davanju državnih jamstava za kredit od 440 milijuna eura Europske investicijske banke (EIB), kako bi se mogla nastaviti gradnja termoelektrane TEŠ 6 u Šoštanju.

Glavni isporučitelj opreme za TEŠ 6 je francuska kompanija Alstom koja prijeti obustavljanjem radova, ako pitanje državnih jamstava ne bude vrlo brzo riješeno, prenijeli su slovenski mediji.

Kako navode, slovenska vlada kao uvjet za davanje državnih garancija želi ponovne pregovore o nekim troškovima velikog energetskog projekta čija je cijena od prvih ponuda 2007. godine udvostručena, a koji je uz to izazivao i protivljenja onih koji smatraju da bi država u budućnosti morala ulagati u obnovljive izvore energije, a ne na korištenje fosilnih goriva, odnosno domaćeg lignita.

Predsjednik parlamentarnog odbora za financije i monetarnu politiku Andrej Šircelj, inače član Slovenske demokratske stranke (SDS koju vodi premijer Janez Janša, izjavio je u četvrtak da je sjednica odbora na kojoj je trebalo potvrditi prijedlog zakona o državnim jamstvima za TEŠ 6 do daljnjeg odgođena iz sadržajnih razloga, te podsjetio da je vlada postavila jasne uvjete za davanje državnih garancija.

Uvjeti se odnose na utvrđivanje konačne cijene cijelog projekta, potrebu osiguranja smanjenih emisija ugljičnog dioksida i profitabilnosti cijelog projekta, rekao je Šircelj, dodavši da ti uvjeti za sada nisu osigurani.

"Ako je riječ o projektu koji je doista profitabilan, onda bi investitori novac za njega mogli dobiti na financijskom tržištu ili ulaskom stranog partnera u projekt," ustvrdio je Šircelj, ali nije isključio da će državna jamstva za termocentralu na kraju ipak biti dana.

Zamjenski blok TEŠ 6 snage 600 megavata trebao bi zamijeniti staru termocentralu u Šoštanju, koristeći i dalje domaći lignit iz rudnika Velenje, ali uz nešto manje ispuste štetnih emisija. Budući da je prvotna cijena projekta od 600 milijuna eura u međuvremenu udvostručena, te zbog ocjena da će Sloveniji onemogućiti energetsku modernizaciju uz više dobivene energije iz obnovljivih izvora, najveći slovenski energetski projekt izazivao je jake podjele i u vrijeme prijašnje vlade Boruta Pahora, kad su ga neki od ministara ocjenjivali kao potpuni promašaj.

Zvone Černač, ministar za infrastrukturu u vladi premijera Janeza Janše, rekao je u četvrtak da odgađanje odluke o državnim jamstvima ne znači i konačno odustajanje od projekta TEŠ 6, dok je uprava termocentrale Šoštanj ocijenila da bi projekt zbog odgode odluke o jamstvima mogao kasniti šest mjeseci.

Situaciju s nastavkom gradnje velikog energetskog projekta u Šoštanju komplicira svojevrsni rok koji je postavio Alstom. Slovenski mediji navode da je francuska kompanija, koja je posao u Sloveniji dobila u konkurenciji s njemačkim Siemensom, postavila zahtjev da se pitanje državnih jamstava za kredit Europske investicijske banke riješi do kraja ovoga tjedna jer do sredine srpnja prema postojećem ugovoru trebaju naplatiti 340 milijuna eura za dosadašnje radove i isporučenu opremu, a u suprotnom bi mogli obustaviti radove.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika